Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Kontrolka świec żarowych

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Kontrolka świec żarowych

Postprzez qrisbi » 14 września 2008, 22:57

Witam wszystkich mam takie pytanko w moim autku niewarzne czy na dworzu będzie 20stopni czy jak ostatnio 5 przy zimnym silniku kontrolka świec żarowych świeci sie zawsze sekunde chociaż podobno w zalezności od temeperatury otoczenia i temperatury silnika zwłaszcza przy zimnym powinna się ona poświecic przynajmniej z 3 sekundy i z tąd pytanie czy czasami nie ma to powiązania z czujnikiem temperatury dodam jeszcze ze niekiedy silnik na biegu jałowym potrafi złąpać ciut wyrzsze obroty albo pofalować lekko z góry dzięki za pomoc
PzDr
qrisbi
Stella
Stella

Auto: Leon TDI ASV SIGNO

Reklama

Re: Kontrolka świec żarowych

Postprzez bono » 14 września 2008, 23:05

qrisbi napisał(a):w moim autku niewarzne czy na dworzu będzie 20stopni czy jak ostatnio 5 przy zimnym silniku kontrolka świec żarowych świeci sie zawsze sekunde chociaż podobno w zalezności od temeperatury otoczenia i temperatury silnika zwłaszcza przy zimnym powinna się ona poświecic przynajmniej z 3 sekundy

na jakiej podstawie tak twierdzisz ??

Świece żarowe uruchamiają się w zależności od temperatury otoczenia. Powyżej 5 st C ich czas grzania stopniowo maleje. Jeżeli masz ciepły silnik praktycznie są one nie używane. IMO masz wszystko OK. Zauważ, że jak masz np - 20st C to świece potrafią grzać nawet 20 s - patrz kontrolka. Im cieplej ten czas się skraca. Jeszcze jedno, czasami kontrolka gaśnie a świece nadal grzeją cylinder ;-)
I znowu Leon :D

Pozdrawiam
Blazej (Bono)
Obrazek
bono
Sympatyk LeonClub

Region: zagranica
Auto: Skoda Superb
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Tomciu » 15 września 2008, 13:10

qrisbi, mi kontrolka świec świecy gaśnie jako jedna z pierwszych i jeśli odrazu przekręce kluczyk to chwilkę pomieli zanim odpali na zimnym silniku, a jak zaczekam jeszcze kilka sekund to odpala bez problemów, wiec
bono napisał(a):czasami kontrolka gaśnie a świece nadal grzeją cylinder

Zauważyłem, że kontrolka świeci 3 do 5 sekund tylko jak auto stało przynajmniej 2 dni na parkingu na mrozie. Najdłuzej mi się paliła ponad 10 sekund, ale to było o 5 rano na takim mrozie, że mi śpiki w nosie pozamarzały... ;]

Falowanie obrotów mam zawsze przy włączaniu/wyłączaniu climatronica.
Podpis zgodny z regulaminem.
Tomciu
Sport
Sport

Auto: SAABinka
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez qrisbi » 15 września 2008, 13:37

ok dzięki poprostu zapytałem się tak zeby miec 100% pewność że wszystko jest ok czyli tak poprostu ma być.
PzDr:)
qrisbi
Stella
Stella

Auto: Leon TDI ASV SIGNO

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel