Witam! mam problem z moim leonkiem (1,9TDI AHF, przebieg 190tyś.)
niedawno go kupiłem i mam problem z biegami. tzn. najgorzej jest z jedynką, często nie mogę jej włączyć, i wtedy puszczam sprzęgło i jeszcze raz i już jest ok. nie ma różnicy czy autko jest zimne czy rozgrzane. olej w skrzyni jest nowy. czasami ale rzadko jest problem też z 3 i 5.
czytałem już wiele tematów co to może być...
sprzęgło odpowietrzone, sprawdzałem czy to może być koło dwumasowe (przeczytałem tutaj na forum jak to zrobić- na 3,4 i 5 biegu próbowałem i nic złego się nie dzieje...
ale zauważyłem też ostatnio że jak ruszam autem to słychać przez moment dziwny dźwięk, jakby pisk gdzieś z silnika, tylko przez moment, w chwili gdy puszczam sprzęgło...
poza tym czasami na postoju trzęsie mi autkiem, nie zawsze, ale jak już to jest to naprawdę wyczuwalne...
zastanawiam się jak powiązać te fakty, czy wogóle je "wiązać", a może świadczą one o czymś i ktoś ma jakiś pomysł?? czy to może być od sprzęgła? czy raczej skrzynia? czy dwumas jednak?
czy to można jakoś sprawdzić? byłem już u kilku mechaników w poznaniu i każdy ma inne zdanie...a może ma ktoś dobrego majstra w poznaniu lub okolicy?
będę wdzięczny na wszelkie sugestie!