Mam Seata Leona 1.9 TDI, 90 KM, 2000 r i mam z nim od jakiegoś czasu problemy, tzn. głośniejsza praca silnika na postoju, kilka razy przy gaszeniu jakby zaszarpało silnikiem w końcowej fazie gaszenia. Znalazłem na forum kilka zdań, że być może jest to związane z zaworem EGR lub N18 ale nigdzie nie znalazłem dokładnego opisu jak można sprawdzić działanie zaworu EGR i sterującego nim zaworu N18 bez podłączania pod komputer.
Wyczytałem gdzieś, że zawór EGR otwiera się gdy zwiększamy obroty i podczas jazdy ale nie wiem czy tak jest dokładnie.
U mnie wygląda to w ten sposób, że przy zimnym silniku przed uruchomieniem dźwignia zaworu EGR jest maksymalnie wysunięta. Po uruchomieniu silnika na wolnych obrotach jej położenie jest takie samo jak poprzednio. Gdy silnik jest rozgrzany np. po powrocie z trasy dźwignia też jest cały czas wysunięta. Sprawdzałem ostatnio razem z synem czy dźwignia zaworu zmienia swoje położenie gdy silnik jest uruchomiony i podnosimy obroty do ok. 3000 – nie zmieniała ona swojego położenia, tzn. jest cały czas wysunięta – czy to jest prawidłowe.
Proszę o dokładniejszy opis sprawdzenia zaworu EGR i N18 – jeżeli oczywiście wstępnie można to sprawdzić bez podłączania pod komputer.