Witam,
mam dwa pytania.
1. Czy jest jakiś sposób aby sprawdzic popychacze w silniku, jednocześnie nie rozbierając całego silnika? Czym może objawiać się problematyczny popychacz?
Chodzi o to, że mam uczucie, że czasami auto pracuje głośniej, a czasami ciszej... Nie wpływa to na dynamikę jazdy, a tylko na jej komfort... Stad pytanie o popychacze - nic innego nie przychodzi mi do głowy.
Ponad to mechanik zalecił mi, przy moim przebiegu 173 000 km - potwierdzony przez diagtroników, przejść na połsyntetyk (np Motula 6100 10W40) - na pewno zwiększy się wówczas komfort jazdy.
2. I stad moje drugie pytanie. Nie chcę na razie przechodzic na pełny półsyntetyk, skoro nie bierze oleju więcej niż bańkę 5l pomiędzy wymianami (a nawet mniej). Ale słyszałem, że olej Specyfic 5W40 505.01-505.00 jest olejem gęściejszym niż X-Cess 5w40 (na którym aktualnie jeżdzę) - czy to prawda? A ponieważ ma on również specyfikację 505.00 nadaje się też do VP... Zbliża mi się powoli termin wymiany oleju i chciałbym może spróbować gęściejszy...
Pozdrawiam.