Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Oslona pod silnikiem Leon 1M TDI

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Oslona pod silnikiem Leon 1M TDI

Postprzez Kashier » 14 stycznia 2010, 20:55

Witam.

Wiem, ze leon jest nisko zawieszony, wiem rowniez, ze oslona jest nizej niz z reguly w innychg autach. Ale dziwi mnie bardzo, ze teraz w zimie nawet na delikatnych resztkach lodu na drodze od razu szuram podwoziem. Myslalem ze to wina opon, ale mam seryjne 195/65/15, wiec watpie.
Przy niektorych wiekszych "kalafiorach" czuje nawet ich uderzenia na drazku od zmiany biegow. Auto jest na seryjnym zawieszeniu.

I tutaj rodzi sie pytanie, czy to tak ma byc? Albo czy ja mam az tak uszkodzona osłone pod silnikiem ? (zapomnialem dodac, ze moja oslona jest konkretnie polamana )

Prosze o jakies odpowiedzi, pozdrawiam
Kashier
Sport
Sport

Auto: Leon 1M

Reklama

Re: Oslona pod silnikiem Leon 1M TDI

Postprzez tatian » 14 stycznia 2010, 21:04

Kashier napisał(a):, czy to tak ma byc czy ja mam az tak rozpierniczona osłone pod silnikiem ?
nie martw się nie tylko Ty tak masz. Ja dodałbym jeszcze, że często robię za pług :D Trzeba uważać i patrzeć w lusterko czy czasami osłona nie poleciała pewnego razu w siną dal :hahaha:
Obrazek
Był Seat Ibiza 1.2 (64 KM)
Był Seat Leon 1.9 TDI (110 KM)
Był Seat Leon 1.8 TSI (160 KM)
Był VW Golf MK VII 2.0 TDI (150 KM)
Był VW Golf 7.5 GTI (245 KM)
Jest Renault Clio IV 0.9 TCe (90KM)
tatian
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Renault Clio IV
Silnik: inny

Postprzez Sammael » 14 stycznia 2010, 21:09

Kashier napisał(a):czy to tak ma byc czy ja mam az tak rozpierniczona osłone pod silnikiem ?

mamy się schylić za Ciebie?
Był Leon 1M FR conversion ASV->BLT 230 KM/460 Nm
Było Audi S3 8P BHZ->CDLA 2.0 TFSI 360,1 HP/458 Nm Powered by COMPSPORT
Bylo Audi RS5 450KM. 4.2 FSI V8
Jest Audi A1 S-line 185KM - 1.4 TFSI(żono-wóz)
Jest Audi RS7 600KM. 4.0 TFSI V8
Sammael
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi RS5
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Kashier » 14 stycznia 2010, 21:13

raczej odpowiedziec na pytanie , czy wszystkie leony tak maja , ze cisną przed sobą snieg w zimie przy wysokosci kolein 5 cm ? Bo to , ze osłona jest nisko to wiem , i zawsze tak ją mialem , ale wyczytalem ze tak poprostu jest. Wiec : albo oslona jest nisko i wszyscy tak maja , albo ja mam jakies zaczepy urwane .. ?
Kashier
Sport
Sport

Postprzez DOC » 14 stycznia 2010, 21:13

Ja mam -35mm w stosunku do serii wiec nie masz sie czym przejmowac :) Nawet troche wieksze bryly sniegu spod kol innych aut lezace na drodze zbieram "brzuchem".
Na szczescie swego czasu zalozylem metalowa oslone wiec jedyne co teraz moze wystapic to baaardzo "przyjemny" dzwiek.

Swoja droga ciekawe jak w takich warunkach daja sobie rade wlasciciele 1M ze zderzakiem od Cupry i dokladka ktorzy dodatkowo maja np. -50mm :hmmm:
Ex-LeonClub
DOC
Sport
Sport

Auto: Leon TDI

Postprzez Axee » 14 stycznia 2010, 21:14

Kashier napisał(a):I tutaj pytanie, czy to tak ma byc czy ja mam az tak rozpierniczona osłone pod silnikiem ? (zapomnialem dodac, ze moja oslona jest konkretnie polamana )
Zdarza sie, ori duze oslony pod silnikiem do najmocniejszych i najtrwalszych nie naleza. Nastepnym razem zamontuj blaszana oslone na zime. Na seryjnym zawieszeniu to nie problem jezdzic Leonem w zimie. Ja jezdze na -40mm wiec jestem przyzwyczajony aby uwazac na koleiny, oslony duzej nie mam. Tylko mala ori oslona na sama miske, wykonana z high impact plastic, ale sie zastanawiam powaznie nad blacha.
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez jagood » 14 stycznia 2010, 21:20

No ja w leonie sport też szuram tam gdzie zwykłe auta nie, nawet jak jest bryła lodu po jakimś aucie na drodze to też o nią zachaczam osłoną silnika.
jagood
Sport
Sport

Auto: Jetta
Silnik: BLS 1.9

Postprzez Kashier » 14 stycznia 2010, 21:21

problem , nie problem. Poprostu bylem ciekaw, czy tak ma byc , bo sie troche niepokoje jak czuje "wieksze bryły" z innych samochodow na drazku od zmiany biegow. Pomysle o nowej osłonie w takim razie ;)

Pozdrawiam , dziekuje
Kashier
Sport
Sport

Postprzez tatian » 14 stycznia 2010, 22:21

Zapraszam do kujawsko-pomorskiego, niektórzy już poznali :P tu każdy kilometr jeździ się z miską twu duszą na ramieniu :mruga: .
Kashier, ja też czuję śnieg lód pod autem i pewnie każdy.
Aha jest jeszcze jedno co się czasami człowiekowi włącza tzw. syndrom gwałtownego omijania co przy obecnej pogodzie nie jest wskazane.
DOC napisał(a):Swoja droga ciekawe jak w takich warunkach daja sobie rade wlasciciele 1M ze zderzakiem od Cupry i dokladka
też się na tym zastanawiałem. Myślę, że Ci bardziej rozważni demontują dokładkę od Cupry na zimę lub/i podnoszą auto.
Obrazek
Był Seat Ibiza 1.2 (64 KM)
Był Seat Leon 1.9 TDI (110 KM)
Był Seat Leon 1.8 TSI (160 KM)
Był VW Golf MK VII 2.0 TDI (150 KM)
Był VW Golf 7.5 GTI (245 KM)
Jest Renault Clio IV 0.9 TCe (90KM)
tatian
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Renault Clio IV
Silnik: inny

Postprzez gatuso_18 » 14 stycznia 2010, 22:55

jagood napisał(a):No ja w leonie sport też szuram tam gdzie zwykłe auta nie, nawet jak jest bryła lodu po jakimś aucie na drodze to też o nią zachaczam osłoną silnika.

ja mam serie i to samo sie dzieje :-/ dzisiaj na trasie zbiralem oslona wszystkie muldy i zastanawialem sie co bedzie jak wrzuce -30 mm :( teraz juz wiem , trzeba zaczac szukac metalowej oslony :D
Moj Nowy Nabytek

Marka : Fiat , Model : 126 , Pojemnosc : 600ccm , Moc : 23 KM , Moment Obrotowy : 39 NM Rok Produkcji : 1978

Obrazek
gatuso_18
Signo
Signo

Auto: Leonard

Postprzez belzi » 14 stycznia 2010, 23:54

Kashier,
Sammael napisał(a):mamy się schylić za Ciebie?

wjedz na kanal, podnosnik, lub podnies auto lewarkiem i sprawdz, czy oslona sie trzyma, czy nie. Oczywistym jest, ze jesli sie nie trzyma, to lata i trze, jesli trzyma sie, to nic nie poradzisz, wielkiej filozofii chyba nie ma w tym, a nikt na forum nie teleportuje sie do twojego garazu i nie sprawdzi, co jest przyczyna, ze auto obciera o nierownosci.

Tym bardziej nie widze sensu dalszej kontynuacji tematu, ktory zalozyles. Zamykam.