Nie mogłem znaleźć informacji opisujących mój przypadek, dlatego opiszę go tutaj.
Wymieniłem sobie olej, filtr oleju; odpaliłem samochód żeby sobie pochodził na wolnych obrotach. Jak się rozgrzał to parę razy wcisnąłem gaz, żeby sprawdzić czy gdzieś oleju nie wyciska. Raz tylko docisnąłem do jakiś 4800 obr. i nagle silnik zaczął się bardzo mocno trząść. Wyłączyłem silnik, włączyłem ponownie, jeszcze kilka razy się zatrząsł i spokój... Bardzo często jeżdżę trasą Bielsko - Kraków, dzisiaj też musiałem. Bałem się czy padaczka silnika się nie powtórzy i czy gdzieś nie utknę. Starałem się nie wychodzić na wysokie obroty i problem się już nie powtórzył. Może ktoś z Was wie co to może być? Groźne? Nie groźne? Boję się, że to coś złego i że rozwalę silnik

Leonik AHF 193 tys. przebiegu, według mechaników bardzo zadbany silnik więc co jest do ...kurde?!
miałem lany 5W30 więc taki kupiłem. ...Elf Evolution SXR 5W30 (podobno kicha jak się PÓŹNIEJ okazało). Na poprzednim Mobil'u przejechałem bez żadnych dolewek.
Jeżeli dubluje jakiś temat to bardzo przepraszam, obiecuje, że odwiedzę Visionexpress i że następnym razem poszukam dokładniej