Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[TDI VP] Mocna wibracja silnika

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[TDI VP] Mocna wibracja silnika

Postprzez FilipG » 10 marca 2010, 22:26

Witam,
Nie mogłem znaleźć informacji opisujących mój przypadek, dlatego opiszę go tutaj.
Wymieniłem sobie olej, filtr oleju; odpaliłem samochód żeby sobie pochodził na wolnych obrotach. Jak się rozgrzał to parę razy wcisnąłem gaz, żeby sprawdzić czy gdzieś oleju nie wyciska. Raz tylko docisnąłem do jakiś 4800 obr. i nagle silnik zaczął się bardzo mocno trząść. Wyłączyłem silnik, włączyłem ponownie, jeszcze kilka razy się zatrząsł i spokój... Bardzo często jeżdżę trasą Bielsko - Kraków, dzisiaj też musiałem. Bałem się czy padaczka silnika się nie powtórzy i czy gdzieś nie utknę. Starałem się nie wychodzić na wysokie obroty i problem się już nie powtórzył. Może ktoś z Was wie co to może być? Groźne? Nie groźne? Boję się, że to coś złego i że rozwalę silnik :(

Leonik AHF 193 tys. przebiegu, według mechaników bardzo zadbany silnik więc co jest do ...kurde?!

miałem lany 5W30 więc taki kupiłem. ...Elf Evolution SXR 5W30 (podobno kicha jak się PÓŹNIEJ okazało). Na poprzednim Mobil'u przejechałem bez żadnych dolewek.

Jeżeli dubluje jakiś temat to bardzo przepraszam, obiecuje, że odwiedzę Visionexpress i że następnym razem poszukam dokładniej ;)
FilipG
Stella
Stella

Auto: Leon 1M

Reklama

Re: [TDI VP] Mocna wibracja silnika

Postprzez konstant » 10 marca 2010, 22:39

Moze dwumas sie odzywa?
Olej to radze zmienic...
ps. podobnych tematow na forum jest wiele, cos zle szukales.
konstant
TopSport
TopSport

Auto: Żęh

Postprzez Ohapara » 10 marca 2010, 22:47

FilipG napisał(a):Raz tylko docisnąłem do jakiś 4800 obr. i nagle silnik zaczął się bardzo mocno trząść.
przy tylu obrotach to juz chyba nastąpiło odcięcie, a silnik trząsł się ze strachu :D :hahaha:

a na forum pełno tematów o przyczynach, SZUKAJ
Obrazek
Ohapara
Sport
Sport

Auto: STefan
Silnik: benzyna inny

Postprzez FilipG » 10 marca 2010, 22:59

Nie wiem jak to zdiagnozować przed wybraniem się do mechanika i wybuleniem mu kasy. Nie znam się powiem szczerze. silnik nigdy nie drży podczas jazdy na jakich obrotach by nie był; delikatne drgania często na 900 obr, ale też nie zawsze... no i w tym przypadku opisywanym wyżej.

Ohapara napisał(a):
FilipG napisał(a):Raz tylko docisnąłem do jakiś 4800 obr. i nagle silnik zaczął się bardzo mocno trząść.
przy tylu obrotach to juz chyba nastąpiło odcięcie, a silnik trząsł się ze strachu :D :hahaha:

To ja dziękuję za taki tchórzliwy silnik :)
FilipG
Stella
Stella

Auto: Leon 1M

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel