Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Leon 1.9 TDI ASZ - wątpliwości...

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Leon 1.9 TDI ASZ - wątpliwości...

Postprzez vincent1981 » 17 marca 2010, 09:16

Witam,

chciałbym podzielić się z Wami pewnymi przemyśleniami co do mojego auta i usłyszeć kilka szczerych podpowiedzi.
Leona 1M 1.9 TDI 130km/96kw ASZ kupiłem od znajomego. Jako, że linia Leona podobała mi się od dawna, a on dysponował taka maszyną to długo sie nie zastanawiałem. Wiem, że gość ściągnął go po dzwonie z niemiec, ale wiem tez, że jest mechanikiem, ma swój zakład i robił go pod siebie, także założyłem że zrobił go perfekt.
Po kupnie pierwsza na odstrzał poszła turbina. Po zwykłych drogach kręcił normalnie, bez utraty mocy - wszystko ok, ale na autostradzie po 40 km ostrej jazdy - notlauf i tak do końca. Pojechałem do mojego mechanika, koleś wyczyścił tubinkę - działa. Po 2 tygodniach zaczął się odzywać lewy przegub. Jako, że autk0o ma przejechane 70 000 km (potwierdzone w dyno) to sprawa dość dziwna, ale cóż kupiłem koszmarnie drogą część i wymieniłem.Myslałem, że to koniec niespodziewanek, ale nie - miesiąc temu byłem na czipie w dyno i po podkręceniu zacząłem słyszeć gwizd za wycieraczką. Do mechanika, przy okazji wymiana tuelji na wahaczach i gość mi mówi, że mam strzelony intercooler - mała dziurka nie ma tragedii, ale trzeba wymienić. Okazuje sie, że do silnika ASZ nie produkuje sie zamienników (intercoolreów) wiec nowy musze kupić za 550 zł, gdzioe do każdej innej wersji silnika mozna zlaeźć za 230 zł w necie. Mam powoli dość.
Samochód użytkuję pół roku i wszystkie te rzeczy działy się w tym czasie. Ok, teraz moje pytanie. Panowie jak myślicie, mam pecha do tego samochodu (bo dbam o niego jak diabli) czy te silniki ASZ są jakieś felerne i tak nietypowe, że do końca będę się borykał z mega drogimi częściami? Może w takim układzie sprzedać ten egzemplarz i kupić np. 180 km silnik, czy tam też części da takie drogie?? Nie wiem co mam robic, ale nie stać mnie, żeby pchać w leona co chwile po 300 / 400 zł w auto. Co robić??????
vincent1981
Stella
Stella

Auto: Seat Leon

Reklama

Re: Leon 1.9 TDI ASZ - wątpliwości...

Postprzez wgi » 17 marca 2010, 09:23

O intercoolerze pogadaj z dyno - może coś customowego da się zrobić (nie znam się na kosztach - strzelam).

ASZ to dobry silnik.

Co do usterek to może mechanik jednak nie zrobił wszystkiego perfekt :hmmm:
Powered by cs
wgi
Sympatyk LeonClub

Auto: a3 sb
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez gajdar » 17 marca 2010, 09:30

vincent1981 napisał(a):czy te silniki ASZ są jakieś felerne i tak nietypowe

ja czegoś nie rouzmiem .To zepsuł Ci się silnik ?,chyba nie.Turbo poszło bo było zajechane,a IC i przegub to pewnie pozostałości po dzwonie.
A jak kupisz 180 to będziesz płakał że co chwila cewki padają lub przepływka po VIN-ie kosztuje majątek.Weź doprowadź go do porządku i ciesz się z jazdy bo masz dobry silnik :ok:
gajdar
Sympatyk LeonClub

Auto: Altea & 929RR

Postprzez piotrp » 17 marca 2010, 14:04

miales pecha że te to wszytko zaczęło wychodzić po kupnie. Ja od 2 lat mam ASZ i nigdy z silnikiem nic się nie działo.
Co do IC za taką cene to juz bym dołożył i przerobił na większy, już się na przyszłego softa przyda :P
Obrazek
piotrp
Sport
Sport

Auto: Leon Sport TDi ASZ+

Postprzez andrew12 » 17 marca 2010, 15:21

Też dodam swoją opinię. Od półtora roku mam ASZ. Przejechałem ok. 20 tyś. i jeśli chodzi o silnik to jestem zadowolony, nie dzieje się nic niepokojącego.
andrew12
Stella +
Stella +

Region: opolskie
Auto: SEAT LEON III
Silnik: DPCA 1.5

Postprzez Kashi » 17 marca 2010, 17:21

jezeli chodzi o silniki z rodziny 1,9 TDI to zarowno ASZ i ARL sa chyba najdrozszymi jesli chodzi o czesci do nich
byl Leon jest Opel
Kashi
Sport
Sport

Auto: Insignia 11
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez vincent1981 » 18 marca 2010, 15:31

Dzięki za podpowiedzi. Nie będę sie wygłupiał tylko połatam dalej tego, dam mu szansę. Wczoraj wyrwałem ten dziadowski cooler i zaniosłem dzisiaj do magica. Poradzono mi, że jak mam na alegro jakąś używkę kupować to już lepiej załatać ten i jeździć jak długo sie da, tym bardziej że wyjedzie mnie to do 100 zł.
Dzieki wszystkim za pomoc
vincent1981
Stella
Stella

Auto: Seat Leon

Postprzez papaleo » 18 marca 2010, 18:30

W K-Kozlu ostatnio spawałem cooler(plastik) do astry h to dałem 50zł ale w tej cenie było jeszcze parę innych gratów.
Był Top Sport ARL
papaleo
Sport
Sport

Auto: leon ST FR
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez rob555 » 19 marca 2010, 08:07

Koledzy chcialem sie podzielic swoimi spostrzezeniami...
otoz kilka tyg temu kupilem na pchlim targu skarpety....
pierwszy wlasciciel, udokumentowany przebieg ale cos mi nie pasuje...od dwoch dni widze slady przetarcia na pietach...cos nie tak! One byly uzywane ale najwyzej 1mc !!!
Na szczescie moja babcia umie jeszcze cerowac i zrobila to szybko ale....po praniu zauwazylem ze tak jak by sie kulkuja...no wstyd nogi z butow wyjac...!!!
Czy to normalne czy tylko ja mam takiego pecha???

:P zarcik nie moglem sie powstrzymac
Kupowanie uzywanego auta to zawsze ryzyko...auta sie psuja nawet nowe. Dlatego tez instytucje takie jak ASO maja racje bytu. A tu masz auto kilkuletnie ....
Pamietaj...jak chlop nie ma problemow to sie zeni...jak tego mu malo kupuje auto :hahaha:
rob555
TUNE-UP

Auto: LEON R36

Postprzez mazi777 » 19 marca 2010, 08:12

rob555 napisał(a):Czy to normalne czy tylko ja mam takiego pecha???

to normalne ,nie przejmuj się ,ja miałem jeszcze bonusa z fabryki w postaci grzyba . :hahaha: :ok:
A w planach ...... hmmmm jakieś V8 koniecznie w gazie
mazi777
Sport
Sport

Auto: Leon VP 90 KM

Postprzez mm.max » 19 marca 2010, 08:40

Z doświadczenia własnego i znanych mi ludzi widziałem przypadki samochodów kupionych od dziadka jeźdzącego po zakupy, kobiety odwożącej dzieci do szkoły o zgrozo mechaników robiących samochody pod siebie. To że twój tzw. mechanik umie wymienic klocki, rozrząd itp itd to oznacza że jest fanem leona i w nocy o północy jest w stanie go rozłożyc z zamkniętymi oczami i ponownie złożyć --- pewnie NIE --- i pewnie samochód został zrobiony dla siebie tzw. "po taniości", a dzwon napewno nie poprawił kondycji takiego auta wiec różne rzeczy moga wychodzić

Co do usterek to póki co z Twojej opowieści nic mnie nie przeraziło ...
- przegub OK te rzeczy się nie psują ale wystarczy poluzowana opaska osłony przegubu i po zimie masz tam sól piach i powód do wymiany
- turbosprężarka też nic niezwykłego - ja bym obstawiał ze 3/4 klientów użytkujących TDi nie ma swiadomości jak go użytkowac i zapieczone turba to raczej norma, skoro ty jestes wyedukowany przez forum (tak zakładam) turbinę masz przeczyszczoną i powinieneś mieć zero problemów pod warunkiem ze mechanik który to robił zrobi fachowo.
- tuleje w wahaczach wg mojej oceny należą do najtańszych elementów zawieszenia wśród użytkowanych przeze mnie samochodów dodatkowo jeżeli założyłeś dobrej jakości to wydaje się że ten element powninien być bezobslugowy.
- dziura w IC - z jednej strony takie rzeczy się zdarzają - jak masz pecha to większy kamień lub zając może taką dziurę ci zrobić podczas normalnego użytkowania ale ja bym obstawiał na tzw. robotę po taniości twojego naprawiacza - poza tym istnieją alternatywne rozwiązania seryjnego IC (FMIC, ARL IC itp)

Kupno samochodu zawsze niesie ze sobą ryzyko nawet w przypadku nowych aut zdarzają się takie kwiatki jak ukryte naprawy blacharsko-lakiernicze w samochodzie z przebiegiem zero km lub też nieprzewidziane koszty wypalania filtra DPF które nie obejmuje gwarancja.
Weź pod uwagę że ty kupiłeś samochód raz że używany, dwa powypadkowy i w pierwszych miesiącach/tysiącach km będa wychodzić różne smaczki wiec na co liczyłeś że będzie tak pięknie i różowo!

Ponadto samochód każdy potrzebuje odpowiedniej obslugi! To jest tylko urządzenie które może się popsuć wiec jak nie stać cię na takie nieprzewidziane wydatki to raczej cieżko będzie ci utrzymać samochód w odpowiednim stanie bo co się stanie jak Ci padną na amen pompowtryski, koło dwumasowe i inne samochodowe smaczki wyceniane na tysiace?

Reasumując nie ma co załamywać rąk tylko porządnie przejrzeć cały samochód pod kątem ewentualnych innych napraw bieżących lub przyszłych i po zrobieniu wszystkiego cieszyć się ... Leon I jest bardzo udanym samochodem o niskich kosztach eksploatacji a silnik ASZ jest bardzo porządną i wytrzymała jednostką napędową
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1M dostarczał adrenaliny
Był Leon 1P był poprawny
Był Leon 5F najlepszy z posiadanych
Był Leon 5F FL 150TSi był średniakiem :/
Jest A4 B9.5 TDi ....

Kill młodzieńczego życia = Ojciec Dyrektor vel Moher
mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: pomorskie