Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

uciążliwy stukot w trakcie ruszania

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

uciążliwy stukot w trakcie ruszania

Postprzez slawo80 » 23 marca 2010, 15:55

Zakładam nowy temat bo niczego podopbnego nie znalazłem na forum. trochę tego będzie, a więc :
wymieniłem po kolei prawą i po pewnym czasie (5 tys.km) lewą poduszkę silnika w Leosiu bo w trakcie ruszania słychać było stukot, jakby chrobotanie z przodu auta. Uspokoiło się po wymianie obu poduszek, jednak drgania silnika strasznie były przenoszone na karoserię i wewnątrz auta było dużo głośniej niż przedtem. Pomyślałem że to przez to że mechanik założył mi z lewej strony lipny zamiennnik Topran za około 80 złotych w którym guma poduszki była bardzo twarda. Kupiłem więc Lemfordera za 250 złotych, czyli coś jak ori. Mechanik założył ją i w aucie jest ciszej, tak jak przedtem, jednak znowu w trakcie ruszania (szczególnie pod górkę) słychać stukot. I teraz mam pytanie czy wymienić jeszcze tylnę poduszkę przy skrzyni biegów, czy to przez to? Czy moze poduszki silnika trzeba podregulować aby się odpowiedznio ustawiły? Dodam że lewarkiem biegów mi nie rzuca w czasie jazdy, przeguby i elementy zawieszenia tez odpadają bo sprawdzałem, silnikiem w trakcie zapalania i gaszenia nie rzuca. Zauważyłem że szczególnie jest to uciążliwe gdy jest ciepło na zewnątrz, albo silnik jest już rozgrzany.
Czekam na porady bo szlag mnie już z tym trafia i ręce opadają.
slawo80
Signo
Signo

Auto: Seat Leon TDI ASV

Reklama

Re: uciążliwy stukot w trakcie ruszania

Postprzez AdamekMMz » 23 marca 2010, 18:31

slawo80 napisał(a):Czy moze poduszki silnika trzeba podregulować aby się odpowiedznio ustawiły?
to jest dobre pytanie... dołączam się do niego. a co do poduszki skrzyni to sprawdź ja w ten sposób...
na zaciągniętym ręcznym wrzuć jedynkę i spróbuj ruszyć do przodu jak szarpie i rzuca budą to znaczy że do wymiany....
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty są dla szybkich kierowców...
Obrazek
AdamekMMz
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi S4
Silnik: benzyna inny

Postprzez slawo80 » 23 marca 2010, 19:08

Ok, spróbuję jeszcze tego bo powoli mnie juz trafia ;[
slawo80
Signo
Signo

Postprzez Tony Hawk » 23 marca 2010, 20:52

Przeguby sprawdziłeś?

edit: mam na myśli wewnętrzne, jeśli przerwana została osłona gumowa, wyciekł smar, pojawiła się woda i piasek - kłopoty murowane.
--
Tony Hawk
Skoda Octavia 5E
2.0TDI CKFC
2014 r.
110kW / 150KM
Tony Hawk
Signo
Signo

Auto: Leon 1M Sport

Postprzez slawo80 » 23 marca 2010, 21:52

Kręciłem kółka i nic nie chrupie i nie stuka, cisza.

[ Dodano: Sob 27 Mar, 2010 ]
Odświeżając temat, rozbujałem auto na 1 biegu przód-tył i silnik dość wyraźnie wychyla się właśnie do przodu i tyłu tak ok. 1 cm. Wymieniać poduchę skrzyni czy nie?
slawo80
Signo
Signo

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel