Hej,
Z gory zaznaczam ze nie znam sie dobrze na autach ale leonka posiadam i mialem podobny problem z tym ze ja zmienilem z orginalnego bosha 150KM sam wklad na PIERBURGA 130KM. Znaczy postaram sie Ciebie jakos naprowadzic i napisac swoje odczucia aby naswietlic temat
Kolego ja w cuprze 4x4 TDI 150KM mialem orginal bosha ktory sprawowal mi sie bardzo dobrze ale mial niestety czesto efekt "notlauf" chociaz do momentu az stracil moc zupelnie czyli padl (tzn. z najwiekszym trudem mozna go bylo rozbujac do max. 120-130km/h) to mi to nie przeszkadzalo wiec wymienilem sam wklad na PIERBURGa 130KM zeby taniej bylo bo po co cala obudowe wymieniac.
Wtedy srednie spalanie automatycznie wzroslo o ok 1 litr

ale moment obrotowy tak jakby sie poprawil tzn szybciej sie wkreca na obroty

a drugi powod to ze efekt "notlauf" teraz zdarza sie bardzo rzadko
To doswiadczenie bylo sprawdzane i ustawiane na specjalistycznym komputerze do Vw i potwierdzilo sie ze niby ma teraz lepsze osiagi niz na wczesniejszym przeplywomierzu. Niewiem czy dlatego ze tamten juz padal czy dlatego ze ten okazuje sie byc lepszy a moze cos jeszcze innego.
Jak mowilem nie znam sie za bardzo na tego typu sprawach wiec potraktujcie ten tekst jako jakas wskazowke lub ciekawostke a nie rozwiazanie
Pozatym jest sporo tego typu tematow ktore mozesz przeczytac to cos Ci sie moze rozjasni
P.S. Moderatorow prosze o rozwage jesli sie myle lub tresc nie zgadza sie z tematem
Pozdrawiam,
Adrian Dz.