Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
Sammael napisał(a):ale takie szurszurszur czy szur z delikatnym poślizgiem czy może bardziej chrumchrumchrum?
GreyFox10sl napisał(a):taki szru szruu
Przepraszam za odgrzewanie kotleta, ale problem dopadł i moje auto. Moje podejrzenia padło właśnie na szklanki, ale powyższa wypowiedź zbiła mnie trochę z tropu: u mnie cykanie pojawia się dopiero na porządnie rozgrzanym silniku (np. po kilkukilometrowej przejażdżce). Wszystko zaczęło się zaraz po wymianie oleju - jakiś tydzień temu. Być może istotny szczegół: wcześniej miałem wlany Castrol Magnatec 5W40 B4, teraz wlany jest ten sam ale z oznaczeniem C3, pytanie brzmi - czy to cokolwiek zmienia? W przyszłym tygodniu jadę na diagnostykę silnika, ale pomyślałem, że i Wam zawrócę głowę, może coś zasugerujecie dodatkowo?Marcin_TDI napisał(a):cykanie to typowy objaw dla zużytych popychaczy zaworowych (czyli popularnych szklanek) - na zimno szczególnie słyszalne - później przycichają lub nie koniecznie.
ważne - częstotliwość cykania wzrasta wraz z obrotami silnika (wałka rozrządu który nimi steruje)
Tony Hawk napisał(a):W moim subiektywnym odbiorze - o ile można wysnuć jakiekolwiek śmiałe wnioski na podstawie filmu z youtube - w przypadku Twojego auta brzmi to bardziej jak rolka - mam wrażenie, że częstotliwość tego hałasu jest mniejsza niż obroty silnika... ale to trudno to ocenić jednoznacznie, filmy z youtube nie gwarantują dobrego pasma przenoszenia audio.
tomzi napisał(a):Witam. Mam taki problemik. Jak odpalę auto to wyraźnie i głośno zaczęło mi coś cykać z przedziału silnika. Jest takie wyraźne cyk cyk cyk. Dźwięk ten wyraźnie zwiększa częstotliwość w razem ze wzostem obrotów, bądź zmniejsza jak obroty spadają. Błędów nie pokazuje.
O co tu chodzi?
PROSTO napisał(a):"cykac" moze filtr wegla aktywego (foto z audi a3 -chodzi o lokalizajce)
http://imageshack.us/photo/my-images/87 ... ffmed.jpg/
moze tez zawor N75 lub tez napiancz paska klinowego
lukero-madnes napisał(a):właśnie filtr węgla
lukero-madnes napisał(a):PROSTO napisał(a):"cykac" moze filtr wegla aktywego (foto z audi a3 -chodzi o lokalizajce)
http://imageshack.us/photo/my-images/87 ... ffmed.jpg/
moze tez zawor N75 lub tez napiancz paska klinowego
wyjaśnij tę sugestię ?
PiterEL napisał(a):ale akumlator chyba nie ma wpływu na klepanie.
Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości