Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
marioover napisał(a):mozna zyskac okolo 20% przyrostu mocy,
marioover napisał(a):to co w takim razie daja koncowki 216/230?
Sammael napisał(a):Przeczytaj dokładnie co tam jest napisane... a nie po łebkach.marioover napisał(a):to co w takim razie daja koncowki 216/230?
to że możesz nalać więcej paliwa na suw ale co z tego jak po:
1) nie spalisz go całkowicie, bo będziesz miał za małe doładowanie,
2) masz mały cooler, który nie jest w stanie wychłodzić już seryjnego "doładowania"
czyli:
- masz pod dostatkiem paliwa
- ale nie masz tlenu, bo 1) za małe doładowanie 2) wysoka temp. doładowanego powietrza = powietrze jest rzadkie = na jednostkę objętości przypada jeszcze mniej cząsteczek tlenu.
Bez tlenu nie ma spalania...
w praktyce, mówiąc po ludzku, otrzymujesz
Lokomotywę, która mocy ma tyle samo lub +-5KM a kopci tak, że Greenpeace Cię zacznie ścigać po pierwszym odpaleniu.
Tor wytyczony dla tych silników znany jest od lat:
- soft ~130-140KM
- wtryski 216, turbo ASZ/ARL, duży IC - około 160-170KM
- wtryski 230, pompa 11mm, turbo ARL, duży IC, dolot ARL - ~190KM
Zakładanie któregokolwiek elementu osobno nie ma sensu - tj. nie daje wymiernych korzyści.
marioover napisał(a):tylko dlaczego autor sztandarowego tematu nie umiescil wymiany wtryskow razem z Turbo i Fmickiem jak to sam opisujesz, a umiescil w rozdzielnych etapach modyfikacji.
wgi napisał(a):konstant i jaką moc mają te alh soft+wtryski?
DECYBEL napisał(a):mariiover zglos sie do COWBOY'A z forum vw golf. on ma wtryski 216 i 230 oraz hybrydy, gosc zaufany sam od niego kupywalem i wsio ok.
spec napisał(a):Sammael nie wiem czy Twoja wypowiedź była do mnie czy do kogoś innego ale jak napisałem coś niepoprawnie to proszę wyjaśnij co a nie z jakimś kiepskim tekstem o choinkach wyjeżdżasz.
Sammael napisał(a):cieszyłbym się gdy wyjdzie 143,5
jak robić to robić porządnie , zgadzam sie z Sammaelem zeby robic to razem. w cieply dzien czuc spadek osiagow autka, IC nie wyrabia ...Sammael napisał(a):wtryski 216, turbo ASZ/ARL, duży IC - około 160-170KM
spec napisał(a):Sammael, wejdź na forum golfa z tematem o 216 i poczytaj osiągi kilkudziesięciu osób, które zmieniały wtryski i program. Jest masa wykresów nie tylko z inercji i moce są rzędu 150 i w górę. Oczywiście, że można do tego większy cooler założyć czy turbo ale modyfikować silnik można w ten sposób w nieskończoność bo zawsze można jeszcze coś lepszego dołożyć: jeszcze większe wtryski założyć, jeszcze większe turbo, zmienić wałek itp.
Za cenę około 2k wtryski i program to najlepsze wyjście.
tatian napisał(a):marioover trochę krótko tu jesteś a więc na początek poczytaj trochę forum zobaczysz czym Sammael się zajmuje, gdzie wolny czas przesiaduje, a nie rzucasz słowa na wiatr. Poza tym nie chcesz słuchać proszę bardzo zrób jak uważasz, najlepiej przekonać się na własnej skórze co i jak.
marioover napisał(a):kruszyna, wlasnie interesowaloby mnie taki swap jak u Ciebie
marioover napisał(a):kruszyna, sorka ze nie sprecyzowalem wczesniej, chodzilo mi tylko o 216, IC i turbo ARL
kruszyna napisał(a):marioover napisał(a):kruszyna, sorka ze nie sprecyzowalem wczesniej, chodzilo mi tylko o 216, IC i turbo ARL
a no to luz, to jeszcze ma sensw takim razie zbieraj kase i dzialaj
dodam tylko, ze ..... u mnie tez mialo tak zostac, to jest jak choroba
spec napisał(a):Sammael, wejdź na forum golfa z tematem o 216 i poczytaj osiągi kilkudziesięciu osób, które zmieniały wtryski i program. Jest masa wykresów nie tylko z inercji i moce są rzędu 150 i w górę.
spec napisał(a):Czemu powietrza ma nie być? Turbo dmucha więcej a wtryski dają nieco więcej paliwa ale za to lepiej rozpylonego.
spec napisał(a):Ale te auta były robione pewnie we wszystkich zakładach w Polsce więc wychodzi na to, że nie ma żadnej szanującej się u nas firmy
rob555 napisał(a):No to moje 3gr.
W przypadku silnika ALH montaz hybrydek da ok 120KM bez tykania softu (seria). Dymek bedzie spory. Po remapie mozna zrobic 140-150KM
W ASV przyrost bedzie na poziomie max 10KM wiecej niz na gratach seryjnych.
Tak jak pisza koledzy ogranicza Cie cooler i turbo.
Fakt wymiana ma racje bytu jak w przyszlosci myslisz o zlamaniu 160KM.
rob555 napisał(a):Dymek bedzie spory
rob555 napisał(a):Tak jak pisza koledzy ogranicza Cie cooler i turbo.
no ja ciągle o tym piszę ... ehhhbartek_wm napisał(a):ale w cieplejsze dni to się kicha z tego robiFMIC, FMIC I jeszcze raz FMIC
Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości