Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[TDI PD] Ubytek oleju

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[TDI PD] Ubytek oleju

Postprzez kaczor » 20 lutego 2011, 19:57

Seat Leon 150KM ARL, zawirusowany.

Od kilku tygodni dzieje sie coś dziwnego z olejem,musze dolewac litr co 300 kilometrow! Auto mialo robiona we wrzesniu uszczelke pod glowica (bo zdaniem mechanika cieklo przez uszczelke wtedy musialem dolewac litr na 1700km).Problem w tym ze teraz nie ma manualnych sladow wycieku, wszedzie jest sucho, nie kopci.Co to moze byc? Moze miske olejowa gdzies up....Mechanik mowi ze to turbo ale turbo raz ze nie daje zadnych objawow, dwa ze nie chce mi sie wierzyc zeby potrafilo przepalic tyle oleju. Zanim kaze mu cos robic chcialbym wiedziec jakie sa alternatywne diagnozy,zadnych bledow nie pokazuje.
kaczor
Stella
Stella

Auto: Seat Leon TDI 150KM

Reklama

Re: [TDI PD] Ubytek oleju

Postprzez matig20 » 20 lutego 2011, 20:06

podłóż coś pod samochód lub ściągnij osłonę z pod silnika , chociaż wątpię żeby była misa uwalona bo by ci za noc do zera zciągło olej.
matig20
Stella
Stella

Auto: ibiza asv

Postprzez transit_master » 20 lutego 2011, 20:20

kaczor napisał(a):nie chce mi sie wierzyc zeby potrafilo przepalic tyle oleju
wywali w dolot .
Sprawdź najpierw czy nie ma wycieków. Później rozepnij najlepiej dolną rurę od coolera i sprawdź czy nie ma tam dużej ilości oleju.
Yamaha Grizzly 700 EFI EPS bighorny, dystanse x-atv, alu osłony zygo, grzane manetki bronco, przedni bumper, warn vantage 3000, ledowe ringi, wskaźnik stage6, wypala Hero 7 Black :D I jest ogień!!!
transit_master
Cupra
Cupra

Auto: w ...uj oszczedne
Silnik: benzyna inny

Postprzez IroN_87 » 20 lutego 2011, 20:50

kaczor, My Ci nie pomożemy tylko kanał i sprawdzanie...
Sprawdź miskę, a jak będzie ok to ściągnij rurkę z prawej i lewej strony IC i zobacz ile tam będzie oleju.
Uważaj bo jeśli turbo puszcza taką ilość oleju to lepiej żeby nie poszedł na tłoki bo Ci się przekręci jak nie uda Ci się go zgasić...
Był Leon 4x4 194KM & 423 NM by COMPsport
Jest... A4 B7 Quattro 2.0 TFSI 264KM & 394NM by COMPsport

Obrazek
IroN_87
Sympatyk LeonClub

Auto: A4 B7
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez kaczor » 20 lutego 2011, 21:22

odstawie we wtorek do mechanika niech sprawdzi co sie dzieje.Tylko zazadam od niego gwarancji,ze jesli nei znajdzie przyczyny i kaze mi zaplacic za cos co nie pomoze to pozniej niech robi za darmo,zobaczymy co powie;)Dam znac pozniej co to bylo.
kaczor
Stella
Stella

Postprzez Marcin_TDI » 21 lutego 2011, 09:11

kaczor napisał(a):Tylko zazadam od niego gwarancji,ze jesli nie znajdzie przyczyny i kaze mi zaplacic za cos co nie pomoze to pozniej niech robi za darmo, zobaczymy co powie;)

ja bym powiedział żebyś się walił jakbyś do mnie przyjechał.

Mam teraz podobny przypadek i wydaje mi się, że tak wali spod dekla zaworów, że to jest główną przyczyną (damy nową uszczelkę i troszkę silikonu) - ktoś wcześniej tak samo jak u Ciebie wymieniał głowicę i od tamtej pory jakieś jazdy są. Turbo i dolot spocony w normie.

Teraz wedle Twojej teorii ja uszczelnie Ci silnik a Ty przyjedziesz za tydzień i każesz mi kase oddawać jak nadal będzie uciekało ?

Takiej gwarancji możesz wymagać Sobie od ASO moim zdaniem.
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Auto: pozyczone

Postprzez bvw08 » 21 lutego 2011, 13:55

dziwna sprawa żeby aż tyle paliło turbo i nie było objawów
prawie 400Nm robi swoje :))
bvw08
Sport
Sport

Auto: ARL+

Postprzez kaczor » 21 lutego 2011, 15:28

Marcin_TDI napisał(a):
kaczor napisał(a):Tylko zazadam od niego gwarancji,ze jesli nie znajdzie przyczyny i kaze mi zaplacic za cos co nie pomoze to pozniej niech robi za darmo, zobaczymy co powie;)

Mam teraz podobny przypadek i wydaje mi się, że tak wali spod dekla zaworów, że to jest główną przyczyną (damy nową uszczelkę i troszkę silikonu) - ktoś wcześniej tak samo jak u Ciebie wymieniał głowicę i od tamtej pory jakieś jazdy są. Turbo i dolot spocony w normie.

Teraz wedle Twojej teorii ja uszczelnie Ci silnik a Ty przyjedziesz za tydzień i każesz mi kase oddawać jak nadal będzie uciekało ?

Wczesniej mowil, ze to NA PEWNO uszczelka pod glowica.Wybacz ale jesli bys mi powiedzial ze cos wiesz na pewno a pozniej by sie okazalo ze jednak nei na pewno to albo sie nie znasz na robocie albo jestes naciagacz.
Uszcelka pod glowica albo regeneracja turbiny to sa koszty do 2k z robocizna,wiec jak nie umiesz tego zrobic to sie nei zabieraj dla mnie proste.Bez urazy oczywiscie ale troche sie zirytowalem,bo jezeli ja wykonuje jakas prace to biore za to odpowiedzialnosc.Wymienic caly silnik po kolei na koszt klienta to kazdy potrafi
Zreszta mnioejsza z tym,odstawilem juz dzisiaj do mechanika i zobaczymy co bedzie.

Od turbo nie ma zadnych objawow,jezdzi dobrze nie halasuje,nie dymi

Aha i przec chipem turbo bylo w lipcu sprawdzane i czyszczone przez chlopakow z tune-up.Mowili,ze poza gruszka ktora trzeba bylo wymienic wszystko bylo ok,watpie zeby oni akurat nie zauwazyli oleju czy jakichs wad,bo do czyszczenia musieli cale turbo i tak rozebrac razem z wezami.
kaczor
Stella
Stella

Postprzez transit_master » 21 lutego 2011, 21:21

kaczor, trzeba było od razu jechać do tune-up. Dlaczego tego nie zrobiłeś ??
Yamaha Grizzly 700 EFI EPS bighorny, dystanse x-atv, alu osłony zygo, grzane manetki bronco, przedni bumper, warn vantage 3000, ledowe ringi, wskaźnik stage6, wypala Hero 7 Black :D I jest ogień!!!
transit_master
Cupra
Cupra

Postprzez matig20 » 22 lutego 2011, 17:32

po 1. To silnik napewno tego oleju nie spala po 2 . jakby ciekło z pod uszczelki to jest w stanie sam to zobatrzyć , tak ze te dwie sugestie moga odpaść sprawdź jeszcze na zapalonym silniku . A sprawdzałeś czy nigdzie nie kapie bo przecież olej niemógł wyparować .Chyba ,że masz osłonę pod silnikiem i jest ona szczelna wtedy ubytki mogą być nie widoczne a wątpie w to , zmienialeś olej po wymianie uszczelki?
matig20
Stella
Stella

Auto: ibiza asv

Postprzez kaczor » 28 lutego 2011, 22:51

Witam.
Okazalo sie,ze vacupompa jest felerna i przez nia ciekl olej.Jak na razie po wymianie (550PLN za uzywana) jest oki.
Uszczelnaicze zaworowe byly wymieniane przy wymianie uszczelki pod glowica,troche mi zlosc zeszla.W sumie wspolpracuje z tym mechanikiem wiele lat i nie bylo wiekszych problemow,moze troche zbyt niesprawiedliwy bylem.
Niestety 200tys przebiegu i siadaja rozne rzeczy,chyba na to nie ma rady.
kaczor
Stella
Stella

Postprzez michal3m » 1 marca 2011, 18:12

kaczor napisał(a):
Marcin_TDI napisał(a):

Wczesniej mowil, ze to NA PEWNO uszczelka pod glowica.Wybacz ale jesli bys mi powiedzial ze cos wiesz na pewno a pozniej by sie okazalo ze jednak nei na pewno to albo sie nie znasz na robocie albo jestes naciagacz.
Uszcelka pod glowica albo regeneracja turbiny to sa koszty do 2k z robocizna,wiec jak nie umiesz tego zrobic to sie nei zabieraj dla mnie proste.Bez urazy oczywiscie ale troche sie zirytowalem,bo jezeli ja wykonuje jakas prace to biore za to odpowiedzialnosc.Wymienic caly silnik po kolei na koszt klienta to kazdy potrafi
Zreszta mnioejsza z tym,odstawilem juz dzisiaj do mechanika i zobaczymy co bedzie.

Od turbo nie ma zadnych objawow,jezdzi dobrze nie halasuje,nie dymi

Aha i przec chipem turbo bylo w lipcu sprawdzane i czyszczone przez chlopakow z tune-up.Mowili,ze poza gruszka ktora trzeba bylo wymienic wszystko bylo ok,watpie zeby oni akurat nie zauwazyli oleju czy jakichs wad,bo do czyszczenia musieli cale turbo i tak rozebrac razem z wezami.

Zgadzam się z Tobą Kaczor, mechanicy najchętniej by Ci pół samochodu wymienili, mam ten sam problem, tylko ja dolewam 200ml na ok 1000 kilometrów, latem miałem czyszczoną turbinę w tune up, po paru tygodniach sprawdziłem olej i zdziwiłem się że nie dolali go, teraz tak myślę że przez ten czas mógł go przepalić. Sam jestem ciekaw co to może być.
michal3m
Sport
Sport

Auto: Seat Leon

Postprzez kaczor » 19 marca 2011, 19:57

No i porażka jest, bo problem sie dalej utrzymuje. Dolalem mu pol litra zrobilem 100km (bardzo mocno go pilujac) i znowu mi się zapalila zolta kontrolka. W przyszlym tygodniu zadzwonie do chlopakow z tune up i zostawie im auto. Jak widac mojego mechanika to przerasta chyba tylko zmiane oleju mu zostawie

[ Dodano: 22 Marzec 2011, 17:49 ]
Bylem w TUNE UP i sprawa nie wyglada za ciekawie.Oleju w dolocie brak, w wezach jest troche ale wedlug mechanikow calkiem w normie.Wyciekow zadnych widocznych nie ma.
Opcje sa dwie:
1.Albo turbina padla ale przez moj styl jazdy nie zostaje zbyt wiele oleju w wezach(ciezka noga).I to jest chyba wersja optymistyczna.
2.Silnik spala olej i wtedy do remontu lub wymiany jest wieksza czesc silnika (wersja hardkorowo niekorzystna).

W kwietniu demontaz turbiny i wysylka na testy,pozniej sie zobaczy.Bede informowal w tym temacie co dalej moze sie komus przyda w przyszlosci.
kaczor
Stella
Stella

Postprzez raptor » 3 kwietnia 2011, 09:26

Witam. Mam dosc nietypowe pytanie. Rano sprawdziłem stan oleju, było między max a min (samochód stał po nocy), później jechałem trase około 50km. Jak wróciłem z trasy, odczekałem 30min i sprawdziłem stan oleju, było tak samo jak na zimnym (może troszeczke więcej, bo ciepły,). Nastepnego dnia, myje samochód i sprawdzam stan oleju o tu na bagnecie minimum (kontrola na zimnym silniku). To juz jestem cały głupi z tego! Dzień przed było ok, a nastepnego dnia rano juz nie.
raptor
Sport
Sport

Auto: seat

Postprzez transit_master » 3 kwietnia 2011, 22:11

A nie odpaliłeś go zimnego na kilkanaście s i zgasiłeś?? Rozgrzej porządnie i w tedy sprawdź. Ew. zobacz czy nie ma gdzieś wycieków ale stawiam że wszystko jest ok ;)
transit_master
Cupra
Cupra

Postprzez raptor » 4 kwietnia 2011, 08:34

Witam. Tak, odpaliłem go na kilkanaście sekund wyjezdzajac z garażu na podwórko. Wczoraj sprawdziłem na letnim silniku. Wszystko w porządku.
raptor
Sport
Sport

Postprzez orlen » 4 kwietnia 2011, 08:59

poziom oleju sprawdza sie na zimnym silniku
dziś lepszy niż wczoraj, jutro lepszy niż dziś Obrazek
orlen
Sport
Sport

Auto: Szkodnik
Silnik: CGGB 1.4

Postprzez marcus415 » 4 kwietnia 2011, 09:05

orlen napisał(a):poziom oleju sprawdza sie na zimnym silniku

Najlepiej rano, przed odpaleniem auta ;)
marcus415
Sport
Sport

Region: zagranica
Auto: Zuk
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez transit_master » 4 kwietnia 2011, 15:55

raptor napisał(a): Tak, odpaliłem go na kilkanaście sekund
to wszystko wyjaśnia. Sprawdz po rozgrzaniu i odczekaniu. Jestem pewny że będzie prawidłowy.
transit_master
Cupra
Cupra

Postprzez raptor » 4 kwietnia 2011, 18:03

Racja, poziom oleju jest w porządku. Po wczorajszej jezdzie i skontrolowaniu dzis rano, stan oleju pokazuje między min a max.
raptor
Sport
Sport

Postprzez martin-1975 » 4 kwietnia 2011, 22:12

U mnie jest podobna sytuacja z dużym ubytkiem oleju.
Przy porządnym butowaniu potrafi mi "wyparować" ok 100 ml/100 km. Przy PSJ-cie ubytek wynosi ok 30 ml/100 km.
Silnik czyściutki, wycieków brak, w separatorze odmy, w zbirniku ok 30 ml oleju /4000 km (myślalem , że może do dolotu mi wali ), jedynie co to zaolejone węże od turbo do IC i dalej w kierunku EGR-a (który jest defacto zapocony), lekko zaolejony jest ten gumowy kołnierz przy korku wlewu oleju i to wszystko.
Miałem już turbo wymontowane ale w jednym serwisowym punkcie majster obmacał ośkę wirnika i powiedział , że nie ma luzów i to na pewno nie jest wina turbiny (wtedy zasugerował mi , że na pewno odmą wali).
Wczoraj oddałem auto do nieautoryzowanego serwisu skody jednak na regeneracje turbiny...(daja gwarancje na regeneracje i mo/demontaż, w razie "W" nie będę musiał ponownie płacić za mo/demontaż).
Jaki efekt będzie ? Zobaczymy.
Autko już po chipsie , Turbo ARL ale wciąż mało...
martin-1975
Stella
Stella

Auto: Skoda Octavia 1.9TDI

Postprzez kaczor » 29 kwietnia 2011, 14:16

Ok tak wiec auto postalo troche w Tune UP chlopaki wymontowali turbine wyslali do Ilawy na testy.Diagnoza i naprawa:wymiana uszczelnienia turbiny.Od tego czasu nie bierze oleju nic,tak wiec wniosek z tego taki ze brak oleju w wezach nie zawsze swiadczy o zdrowiu turbiny,bo jak ktos ma ciezka noge to i tak wszystko wydmucha.
Niestety przy okazji wyszlo ze padl N75 i Robert zdjal mi moc z programu do czasu wymiany,czuje sie troche jak mul na drodze,ale to jeszcze tylko tydzien.Najwazniejsze ze silnik niewalniety,bo slabo mi sie usmiechalo kupowanie motoru na allgero.
kaczor
Stella
Stella

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel