Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
Popierwsze to by zrobic sobie modyfikacje ECU musisz odpowiedzieć sobie na bardzo ważne pytanieWojtek K napisał(a):Witam,
Posiadam Seata Leon 1.9TDi 150KM i interesuje mnie podwyższenie mocy
silnika. Co Unitronic proponuje do silnika diesla, jaka jest
procedura, czas trwania i koszty. Bede bardzo wdzieczny za odpowiedz.
pozdrawiam serdecznie
Wojtek Kuczynski
OjAsgaard napisał(a):Tonny: Zapomniałeś o najważniejszym pytaniu: Czy ja umiem jeździć samochodem z turbiną, a w szczególności czy umiem jeździć dieselem ze stosunkowo dużo pompującą turbiną.
Tonny S napisał(a):
Wojtek K Napisz nam jak jeżdzisz tym klekotem to powiemy ci czy TDI długo bedzie smigał u ciebie i czy warto zrobić ten soft.
![]()
Asgaard napisał(a):Tonny S napisał(a):
Wojtek K Napisz nam jak jeżdzisz tym klekotem to powiemy ci czy TDI długo bedzie smigał u ciebie i czy warto zrobić ten soft.
![]()
Przyłączam się do pytania
Zdarzają ci się sytuacje w których rano zasypiasz, wskakujesz do wozu i gaz do dechy, żeby zdążyć do pracy/szkoły? Na pełnym gazie lecisz przez miasto podjeżdżasz pod pracę/szkołę, szybko wyskakujesz z samochodu i do roboty?
Dodatkowo, czy po przejechaniu jakiegos tam odcinka po zatrzymaniu automatycznie gasisz autko?? czy czekasz az sie turbawka zatrzyma i schłodzi?? bo to jest bardzo wazne tak jak i na zimnym delikatne traktowanie motorku, bo nie ma to jak dojebac cisnienia na zimnym silniku a potem korby lataja kazda w inną strone. Co do opłat za server to mamy juz opłacony za cały rok, pozostałe pieniązki idą na gadzety typu naklejki, podkładki, pod rejestracje, koszulki clubowe i takie tam, po opłaceniu składki dość, ze masz zniżke na modyfikacje u Ex-a dodatkowo adres @ np Wojtek_K@leonclub.pl, dodatkowo masz dostep do pełnego forum i mozliwość tworzenia wizerunku forum jak i strony.saszi napisał(a):jak masz swoj serwer to bardzo milo tylko pytanie czy chcesz byc w klubie czy nie i czy udosteopnisz nam ten serwer a skladka nie idze tylko na serwer a w pytaniu o styl jazdy chodzilo glownie o to czy wsiadasz do auta i butujesz od samego poczatku czy tez czekasz az sie autko rozgzeje...
Dodatkowo, czy po przejechaniu jakiegos tam odcinka po zatrzymaniu automatycznie gasisz autko?? czy czekasz az sie turbawka zatrzyma i schłodzi?? bo to jest bardzo wazne tak jak i na zimnym delikatne traktowanie motorku, bo nie ma to jak dojebac cisnienia na zimnym silniku a potem korby lataja kazda w inną stroneTonny S napisał(a):saszi napisał(a):jak masz swoj serwer to bardzo milo tylko pytanie czy chcesz byc w klubie czy nie i czy udosteopnisz nam ten serwer a skladka nie idze tylko na serwer a w pytaniu o styl jazdy chodzilo glownie o to czy wsiadasz do auta i butujesz od samego poczatku czy tez czekasz az sie autko rozgzeje...
Asgaard, Hubert maja 150 PD po sofcie, negatywne aspekty takich zmian sa takie same jak na seryjnym sofcie tylko wypadało by juz lac najlepsze oleje (5W40, 5W50) i wymieniac co 10 tys km. tak by miec czyste sumienie dodatkowo nie nalezy pałować autka non toper i ciagle smigac z pedałem w podłodze to samo tyczy seryjnego sterownika jak i modyfikowanego i nalezy pamietac o odczekaniu (w zaleznosci od pałowania) po zatrzymaniu autka z wyłaczeniem silnika tak by nie poprzycierac łopatek w turbo. Kolejna sprawa to oliwa i jej parametry nie tankuj na podejrzanych stacjach bo jakosc paliwka tez ma duze znaczenie na trwałość silnika zwłasza pompe duse.Wojtek K napisał(a):Dobra, moj styl jazdy. Na zimno zdecydowanie nie butuje od razu, tylko czekam az auto sie rozgrzeje. Po przejechaniu bywa roznie, nie zawsze jest czas, ale staram sie pamietac. Czy ktos z Was jezdzi podkreconym 150KM? Jakie moga byc negatywne aspekty takich zmian przy oczywiscie rozsadnym traktowaniu turbiny, czyli to o czym mowa byla wyzej?
Wojtek
Oskar napisał(a):Witam Panowie!!
Odbiegając niedaleko od tematu, chciałbym zapytać o radę.
W zeszłym roku chcąc podkręcić swojego Leona, wybrałem się do V-techu w Krakowie i szczerze mówiąc bardzo się zawiodłem. Po pierwszym hamowaniu wyszło,że mam zaledwie 169ps na 180 deklarowanych. Jednak to nie wszystko. Kiedy próbowano zmienić oprogramowanie to maksymalne parametry dochodziły do 188ps a na wyższych obrotach wykres wyglądał jak sinusoida co podczas jazdy objawiało się drastycznym spadkiem chwilowym mocy-nieźle szarpało! Spędziłem tam trzy dni i nic.
Chłopaki stosowali różne zmiany programu zamieniając jednocześnie przepływomierz uznając go za wadliwy.Obawiam się kolejnego wjazdu na hamownie i kolejnego załamania, ale po oswojeniu tego co mam uważam ,że stać mnie na więcej. Co robić?
Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości