Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Wyciek paliwa z wężyków przelewowych?

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Wyciek paliwa z wężyków przelewowych?

Postprzez uciu_85 » 26 kwietnia 2012, 20:50

Witam!
Ostatnio zauważyłem plamy w okolicach obudowy akumulatora, filtra powietrza i wentylatorów chłodnicy.Myślałem że cieknie mi płyn chłodniczy ale posprawdzałem wszystkie połączenia i było ok nic nie ubywało. Doszedłem do tego że to plamy po ropie. Sciągnąłem obudowe silnika i okazało się że w okolicach wtrysków jest mokro. Wężyki przelewowe od wtrysków mokre, świece żarowe mokre i ogólnie wszystko poniżej wtrysków. Wężyki te sciągają się bardzo lekko i pewnie dlatego cieknie. Czy tam jest takie ciśnienie żeby chlapało mi po połowie silnika? Wymieniałem wszystkie węże podciśnienia w silniku i wężyki przelewowe też wymieniłem. Stare też się pociły ale nie pamiętam czy aż tak bardzo jak te nowe i raczej nie sikało mi po silniku ropą. Czy w tym może tkwić przyczyna czy szukać gdzie indziej? Niżej linki do kilku zdjęć.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Podpis niezgodny z regulaminem - usunięto
uciu_85
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon
Silnik: ASV 1.9

Reklama

Re: Wyciek paliwa z wężyków przelewowych?

Postprzez creative1432 » 26 kwietnia 2012, 22:00

ja 3 dni temu miałem podobny problem. lecz gdy odpalilem samochod przejechalem 5-10 km i gdy odstawiłem samochód na godzinke to zauwazyłem plame pod samochodem... podjechałem na stacje diagnostyczna bo nie miałem czasu sam sprawdzić i gdy pan odkręcił pol osłony silnika to z 200-300 ml ropy wylało sie na ziemie... no i pomyślałem sobie pięknie pompa paliwa cieknie... lecz gdy po odkręceniu pokrywy silnika okazało się ze wtrysk pierwszy z lewej puscił i lał ropą po całym silniku... mechanik który tam byl wziął klucz i lekko dokręcił mi ten wtrysk i przy okazji sprawdzil 3 pozostałem i teraz kontroluje na bierząco okazuje się ze jest juz sucho... całość wyczyściłem lecz rope nadal czuje ale juz z wtrysku się nie leje.. więc może u Ciebie jest taki sam problem? sprawdzałeś na odpalonym silniku czy coś cieknie? bo ja miałem tak samo jak TY na zdjęciach lecz duzo wiecej miałem tej mazi kolo wlewu oleju... całe zasyfiałe miałem...
creative1432
Signo
Signo

Auto: Seat leon

Postprzez uciu_85 » 2 maja 2012, 15:10

okazalo sie ze nakretka na jednym z wtryskow byla poluzowana. Dokrecilem, wyczyscilem i obserwuje ale od kilku dni sucho i mysle ze tak zostanie.
Podpis niezgodny z regulaminem - usunięto
uciu_85
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon

Postprzez creative1432 » 4 maja 2012, 20:41

no to miałeś to samo co ja :) u mnie tez juz sucha lecz teraz mi maglownica padła i samochód jest w naprawie..
creative1432
Signo
Signo

Auto: Seat leon

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel