Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Turbina a pęknięty blok

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Turbina a pęknięty blok

Postprzez Leon 1.9 » 11 czerwca 2012, 22:09

Witam,
mam pytanie do fachowców. Czy źle zregenerowana turbina może być przyczyną "przestrzelenia" bloku silnika?
Ale po kolei...
Mój Leonek jakiś czas jeździł dość mułowato. Podjechałem do znajomego mechanika i stwierdził, że turbina ledwo chodzi. Powiedział, że wyczyści turbo i znowu będzie OK. Ostawiłem auto wyciągnął turbo i okazało się, że zapieczona jest grucha. Kupiłem nową gruchę, założył turbo i niespodzianka :shock:
Silnik złapał rozbieganie a turbina się rozleciała :beksa:
Mechanik znowu wyjął turbinę, oddałem do regeneracji. zł. Natomiast kolega mechanik mył wszystko co było ubabrane od oleju- węże, dolot, intercooler itp.
Odebrałem turbo, miły Pan skroił mnie 1100 zł. Turbawka wygląda jak nowa.
Auto poskładane, ale nie chce jechać. Okazało się, że popychacze zaworów do wymiany. Kupiłem, wymienił.
VICTORIA :-D auto pali normalnie i normalnie chodzi. Odbyła się jazda próbna i wygląda na to, że jest OK.
Ale, żeby nie było za dobrze kolega dzwoni do mnie i mówi, że turbo nie chodzi i będzie go wyjmował. Mam sobie przyjechać i oddać go do poprawki. Na dowód dał mi logi z kompa.
Nie zdążyłem zjeść obiadu a tu telefon: " możesz do mnie na chwilę przyjechać"? Mówię OK. Będę za 15 minut. Moje przeczucia były złe :-x
Nie pomyliłem się. Na miejscu zastałem kałużę oleju przed autem i "przestrzelony" blok :beksa: :boje: :shock:
Załamka totalna.
Pooglądałem sobie mój silnik. Moją uwagę zwrócił rdzawy nalot na korbowodzie, albo panewkach. Nie znam się na tyle. Jest to o tyle dziwne, bo to wszystko pracuje non stop w oleju.
Wspólnie ustaliliśmy, że najlepiej będzie sprawić nowy silnik. I tak się stało. Gościu co sprzedawał mi silnik pytał się co się stało. Opowiedziałem mu moją historię, a on na to czy turbina jest dobra :?
Reasumując mój wywód: czy źle zregenerowana turbina może być przyczyną zaistniałej sytuacji?
Boję się, że jak znowu ją założę do nowego silnika to będzie to samo. A wydałem już kilka tysiączków...,3
Dziękuję z wszelki informacje!
Leon 1.9
Stella
Stella

Auto: Seat Leon

Reklama

Re: Turbina a pęknięty blok

Postprzez marcin7x5 » 12 czerwca 2012, 07:27

Nie wiem czy ci pomogę ale widziałem co sie dzieje z silnikiem diesla jak sie własnie rozbiegnie. Dodam, że było to nowe autko które dopiero co wyjechało z salonu. Korbowod wylazl bokiem. Przyczyną rozbiegnięcia było to, że turbo rzuciło olej do dolotu.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez kobzyr » 12 czerwca 2012, 11:19

W dieslu niekontrolowany zapłon (runaway) może dziadostwa narobić i motor na złom się nadaje. Az się serce kraje http://www.youtube.com/watch?v=bZRhlzB0zNs.
Coś źle poskładał turbo pan mechanik, że po założeniu się rozleciało
kobzyr
TopSport
TopSport

Auto: Leon
Silnik: ARL 1.9

Postprzez Leon 1.9 » 12 czerwca 2012, 21:35

Pan mechanik nie rozbierał turbo. Wymienił tylko gruchę i turbina ruszyła pełną mocą. I chyba z tego zastania się rozp... :cry:
Leon 1.9
Stella
Stella

Postprzez kobzyr » 13 czerwca 2012, 09:30

Powiedział, że wyczyści turbo i znowu będzie OK. Ostawiłem auto wyciągnął turbo i okazało się, że zapieczona jest grucha. Kupiłem nową gruchę, założył turbo i niespodzianka :shock:

Leon 1.9, nie chce Cie martwić... ale wyciągać turbo tylko po to by wymienić samą gruchę?? Mogę się mylić ale do sprawdzenia gruchy jak i wymiany gruchy nie trzeba turbo wyciągać. Pozdro
kobzyr
TopSport
TopSport

Postprzez Leon 1.9 » 13 czerwca 2012, 19:11

Może i masz rację. Ale zamysłem mechanika było czyszczenie całej turbiny dlatego wyjął. A okazało się, że to grucha :-x
Leon 1.9
Stella
Stella

Postprzez gibon_81 » 15 czerwca 2012, 10:34

Żeby korba bokiem wyszła to musiało być tak jak na filmiku z youtuba. Na wolnych obrotach tak się nie stanie.
ps.Chcesz sprzedać wałek i popychacze ze starego silnika???
gibon_81
Stella +
Stella +

Auto: leon

Postprzez Leon 1.9 » 15 czerwca 2012, 22:44

Stary silnik napewno pójdzie na sprzedaż. Jak tylko mechanik uruchomi mi samochód i przetransportuje stary silnik do mojego garażu to będę go rozbierał. Jestem otwarty na propozycję :-D
Leon 1.9
Stella
Stella

Postprzez IroN_87 » 16 czerwca 2012, 12:49

Długo silnik szedł na oleju na wysokich obrotach? Może mechanik nie powiedział Ci całej prawdy.. Nie mógł go zgasić i przy kosmicznych obrotach korba wyszła bokiem...
Był Leon 4x4 194KM & 423 NM by COMPsport
Jest... A4 B7 Quattro 2.0 TFSI 264KM & 394NM by COMPsport

Obrazek
IroN_87
Sympatyk LeonClub

Auto: A4 B7
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez marcus415 » 16 czerwca 2012, 15:52

Rownie dobrze Pan mechanik z racji ze klient nie widzi, mogl go zdrowo upalac, a tu wyszedl psikus. Jak silnik kiedykolwiek sie rozbiegnie, wystarczy szybko wbic wysoki bieg i nacisnac hamulec- czemu mechanik w trakcie testow tego nie zrobil?
Teraz to wez silnik i zawiez do innego ogarnietego mechanika i niech sprawdzi co bylo powodem smierci, bo moze obecny "spec" zajechal Ci normalnie motorownie.
marcus415
Sport
Sport

Region: zagranica
Auto: Zuk
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez kobzyr » 16 czerwca 2012, 17:00

marcus415 dokładnie. Facet wyciąga turbo tylko po by później wciskać klientowi kit ze to tylko grucha zapieczona była. Szkoda mi kolegi bo zajechali mu motor i turbinę. Jednym słowem strzał w dziesiątkę z tym mechanikiem :bije:
kobzyr
TopSport
TopSport

Postprzez untaztood » 28 czerwca 2012, 08:13

Przecież rozbieganego TDI można spokojnie uratować.
Jak widzimy że obroty idą w górę, a my nawet wyjmując kluczyk niewiele możemy zrobić, należy wbić 4 - 5 (lub 6 bieg) i wcisnąć hamulec w opór.
Uratowałem tak kiedyś Sprintera na trasie.
untaztood
FR
FR

Auto: Superb
Silnik: CGGB 1.4

Postprzez transit_master » 29 czerwca 2012, 13:54

marcus415 napisał(a):wystarczy szybko wbic wysoki bieg i nacisnac hamulec

untaztood napisał(a):należy wbić 4 - 5 (lub 6 bieg) i wcisnąć hamulec w opór
:roll:
Yamaha Grizzly 700 EFI EPS bighorny, dystanse x-atv, alu osłony zygo, grzane manetki bronco, przedni bumper, warn vantage 3000, ledowe ringi, wskaźnik stage6, wypala Hero 7 Black :D I jest ogień!!!
transit_master
Cupra
Cupra

Auto: w ...uj oszczedne
Silnik: benzyna inny

Postprzez untaztood » 1 lipca 2012, 08:08

Tak to jest, jak się czyta tylko pierwszy i ostatni post :)
untaztood
FR
FR

Auto: Superb
Silnik: CGGB 1.4

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel