Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
Astin napisał(a):Witam z powrotem, niestety problem z trybem awaryjnym wciąż męczy. Turbina była czyszczona, ale problem praktycznie został z tym, że jest on jakby łagodniejszy. Mianowicie , kiedy jeżdżę jakieś 2 dni po mieście katowanie na wyższych obrotach zawsze kończy się notlaufem. Natomiast kiedy jadę w trasę, przejadę jakieś 10km z prędkością około 90km/h to auto super ciągnie. Tzn. żadnych notlaufów, do 160 ładuje jak trzeba nie zależnie od obrotów.
Co zostało dotychczas zrobione:
-Wyczyściliśmy turbinę (przy czyszczeniu mechanik stwierdził, że turbina jest w niemal idealnym stanie)
-Sztanga chodzi dobrze
-Sprawdzone wtryski, nie leją, są w bardzo dobrym stanie
-Auto nie puszcza ani jednego dymka
-Podkładaliśmy również przepływomierz z innego auta.
Błąd jest ten sam co ostatnio, regulacja ciśnienia doładowania. Pojawiło się natomiast dodatkowe zjawisko przy zimnej turbinie. Co zabawne, wyraźny jest odgłos upuszczania powietrza pod ciśnieniem po zwolnieniu gazu przy jakichś 2000obr na zimnej turbinie. Brzmi to identycznie jak zawór upustowy w nieco mocniejszych autach, tutaj identyczny dźwięk http://www.youtube.com/watch?v=k6LSTlyYEEs, objaw ten ustępuje po przejechaniu jakichś 500 metrów. Aktualnie nie wiem co robić, jedyne co zostało nie sprawdzone to zawór N75, którego nie mam gdzie podłożyć. Byłem również u innego mechaniora, stwierdził że zapiekły się łopatki co według mnie jest niemożliwe ponieważ codziennie staram się auto trochę przegonić od ostatniego czyszczenia, no i przede wszystkim w trasie Leon nie ma problemów z nadwyżką doładowania. Co robić? Z góry dziękuje za wszelką pomoc!
Ps. Przypominam, że silnik o oznaczeniu ASV, aktualny przebieg 118kkm, rok produkcji 2005.
Astin napisał(a):Ps. Marpit, przejechałem dokładnie 8500km.
Astin napisał(a):Jutro postaram się zakupić kabel oraz wykonać dwa logi, tzn. w sytuacji kiedy są notlaufy i kiedy ich nie ma. Wczoraj znowu chciałem wywołać notlaufa i faktycznie go złapałem jadać po mieście. Następnie wybrałem się na dłuższy odcinek jezdni gdzie mogłem chwile pojechać 90-100km/h. Po przejechaniu 5km taką trasą, dałem mu buta i znowu do 150km/h notlaufa nie ma.
Astin napisał(a):Więc drogą dedukcji wynika, że skoro nie ma notlaufa to i nie ma przeładowania.
Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości