Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Ciezko wychodzi wsteczny

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Ciezko wychodzi wsteczny

Postprzez przemobed » 22 stycznia 2013, 17:01

Witam,
Posiadam Seata Leona 1.9 TDI ARL 2004r. z 6 biegowa skrzynia. Dzis podczas parkowania zauwazylem ze bardzo ciezko wychodzi wsteczny bieg jak juz mi sie uda go wybic to pozniej ciezko wchodzi jedynka. Chcialbym dodac ze niecaly rok temu mialem wymieniany caly komplet sprzegla (dwumas). Czy ktos sie spotkal z takim problem i jest w stanie doradzic w czym tkwi problem. pozdrawiam
przemobed
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon

Reklama

Re: Ciezko wychodzi wsteczny

Postprzez pablo28 » 23 stycznia 2013, 19:38

kolego luz wałka sprzęgłowego , to przez niego taki efekt , pewnie jeszcze po dodaniu gazu peal sie podnisi a po puszczeniu gazu pedał sprzęgła opada :) opisywałem to gdzieś tu na forum , wpisz ciężko wchodzi jedynka i wsteczny i znajdziesz mój post
Obrazek
pablo28
Signo
Signo

Auto: Leon FR
Silnik: ARL 1.9

Postprzez przemobed » 24 stycznia 2013, 13:20

Hej dzieki za odpowiedziec. Moze opisze sytuacje bardziej szczegolowo:

Przypadek 1

1. Na uruchomionym silniku wciskam sprzeglo (polsprzeglo) i zaczynam cofac
2. Zatrzymuje sie wciskam sprzeglo do konca i probuje wybic wsteczny
Rezultat: z bardzo duzym oporem wychodzi. Czuc jak buda trzesie.
2. Jak tylko uda mi sie wybic wsteczny probuje wrzucic jedynke.
Rezultat: nie chce wejsc. Trzeba troche sie namachac zeby wskoczyla.

Przypadek 2
1. Przy wylaczonym silniku wciskam sprzeglo wrzucam wsteczny.
2. Poszczam sprzeglo
3. Wciskam sprzeglo przezucam wsteczny na jedynke
Rezultat: zero problemow

Przypadek 3
1 przy wlaczonym silniku wciskam sprzeglo wrzucam wsteczny
2. wciaz wciskam sprzeglo wyrzucam wsteczny wrzucam jedynke
Rezultat: Zero problemow

Wyglada na to ze problem powstaje po tym jak cofam na wstecznym. Gdy samochod pozostaje w bezruchu wszystko bangla.

Czy te objawy tez moga byc spowodowane luzem walka sprzeglowego?
przemobed
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon

Postprzez pablo28 » 24 stycznia 2013, 20:51

Kolego najpierw sprawdz to co ci powiedziałem jedziesz np na 3 lekko noge na sprzegle tzrzymasz, i dodajesz gazu, jak poczujesz ze pedał sprzęgła sie podnisi a jak ujmiesz gazu to pedał sprzęgła opada pod stopom, to swiadczy o luzie wzdłużnym wałka sprzęgłowego , ja bynajmniej to przerabiałem długo nie mogłem sie z tym uporać, wymieniłem kompletne sprzęgło, pompki i nic , dopiero po skasowaniu luzu na wałku, biegi wchodzom paluszkiem . Pierwszy bieg i wsteczny to biegi z największym przełożeniem ,dlatego tylko na tych biegach jest utrudnione załanczanie .Ja miałem jeszcze tak że jak delikatnie, powoli sie zatrzymałem to w miare jedynka i wsteczny wchodzil ale jak szybko wysprzęgliłem i zahamowałem to samochud zaczynał ciągnąć , tak samo jak byś zjezdrzał z krawężnika i układ jest obciążony to tak samo nie mogłemwbic ani wybic biegu.
Obrazek
pablo28
Signo
Signo

Auto: Leon FR

Postprzez greegwhite » 19 lutego 2013, 21:12

Witam Koledzy.
Chciałbym dodać może i do tego kontekstu mój problem.
Mianowicie biegi chodzą ok, tylko gdy puszczam powoli sprzęgło cofając spod samochodu wydobywa sie dziwny dzwięk jakby jakas blacha wpadała w wibracje, dzieje sie to samo gdy jade np. na 4biedu i zdejmuje noge z gazu i przy ok 1900tys/obr ten dzwik znowu sie pojawia.
czy to moze cos w skrzyni??:/ Samochód to Leon Cupra 1.9tdi ARL.

-- 19 lutego 2013, 22:12 --

Witam Koledzy.
Chciałbym dodać może i do tego kontekstu mój problem.
Mianowicie biegi chodzą ok, tylko gdy puszczam powoli sprzęgło cofając spod samochodu wydobywa sie dziwny dzwięk jakby jakas blacha wpadała w wibracje, dzieje sie to samo gdy jade np. na 4biedu i zdejmuje noge z gazu i przy ok 1900tys/obr ten dzwięk znowu sie pojawia.
czy to moze cos w skrzyni??:/ Samochód to Leon Cupra 1.9tdi ARL.
.......................................................................................................................................
greegwhite
Stella
Stella

Auto: Leon Cupra 4x4

Postprzez Maćko » 21 lutego 2013, 00:45

To ja też się podłączę. W aucie miałem już 2 różne skrzynie z czego obecna jest po remoncie i obydwie pracują tak samo więc to raczej nie problem w skrzyni. Mianowicie wszystkie biegi z zakresu 1-4 wchodzą z lekkim haczeniem a im niższy bieg tym to haczenie mocniejsze. Przypadłość dość dziwna bo wrzucając 1 i 2 przy lekkim hamowaniu wchodzą jak masło. Gdzie szukać przyczyny ? Sprzęgło ? Lewarek ? Dodam, że coś mi pierdzi na 5 i 6 (w obydwóch skrzyniach) dodatkowo coś mi wyje przy 60km/h i wpływ na głośniejsze/cichsze wycie ma dodanie/odjęcie gazu/ hamowanie/przyśpieszanie. Łożyska w kołach wymienione, wina skrzyni wykluczona ze względu na 2 różne sztuki, pozostają tylko przeguby, ale czy przegub może tak specyficznie wyć ?
Maćko
Stella +
Stella +

Auto: Leon ARL

Postprzez greegwhite » 7 marca 2013, 22:45

Ja problem rozwiązałem w dniu dzisiejszym.chrobotanie na biegu wstecznym przy przeciążeniu ( pół sprzęgło) dawało dźwięk bicia blachy o blachę - chrobotania.

Okazało sie ze wydech jest umieszczony na poduszkach - gumach i dwóch śrubach w przedniej części auta. jedna z tych śrub była poluzowana, wystarczyło dokręcić i wszystko jest juz dobrze. Dźwięk nawet występował w momencie zjazdu na biegu ze wzniesienia....teraz już tego nie ma. Z racji tego że dźwięk rozchodził sie po całej kołysce to było słychać jakby to było w skrzyni biegów:) od środka auta brzmiało to dość nieprzyjemnie.
mam nadzieje ze pomogłem choć trochę jesli ktos ma podobny problem.
.......................................................................................................................................
greegwhite
Stella
Stella

Auto: Leon Cupra 4x4

Postprzez manyac » 11 czerwca 2013, 09:08

Myślę że może niektórym pomóc, obecnie mam ten sam problem (problem z włożeniem jedynki i wstecznego, czasem z dwójką, nie wysprzęglaniem do końca, czyli mimo wciśniecia sprzęgla samochód powoli jedzie)
Dzis jade do mechanika więc napisze czy udało sie naprawić

forum elektorad.pl link - > rtvforum/topic1278953.html
Cytat z powyższego linku:
"Witam. Miałem ten sam problem ze sprzęgłem. Po wymianie pompy, łożyska i sprzęgła z dwumasą, żadnej poprawy. Moje podejrzenia skierowałem więc na luzy wzdłużne na wale korbowym i tak poprzez wyszukiwarkę trafiłem tu. Lektura tego wątka utwierdziła mnie, że może to być właśnie to.
Ostatecznie okazało się, że to luz wałka sprzęgłowego był przyczyną nie wysprzęglania. Dlatego też zalecam zacząć szukanie przyczyny awarii (w skrzyni 6-ścio biegowej) od tegoż właśnie wałka. Wychodzi najtaniej

I jeszcze jedno. By włożyć pierścienie likwidujące luz (w mojej skrzyni było 1,6 milimetra) wcale nie ma potrzeby rozbierać skrzyni biegów a nawet jej wyjmować.
Wystarczy wypuścić olej i z boku od strony lewego koła wyjąć gumowaną zaślepkę a następnie pierścień zabezpieczający łożysko."
-----Taaaaaaaak, lepiej jak jest więcej!--------
manyac
Stella +
Stella +

Auto: LeoN ARL

Postprzez transit_master » 11 czerwca 2013, 09:44

Wszystko ładnie opisane w temacie "jęk prz zmianie na 5" Ładna fotorelacja co gdzie i jak.
P.S. Oleju nie ma potrzeby zlewać.
Yamaha Grizzly 700 EFI EPS bighorny, dystanse x-atv, alu osłony zygo, grzane manetki bronco, przedni bumper, warn vantage 3000, ledowe ringi, wskaźnik stage6, wypala Hero 7 Black :D I jest ogień!!!
transit_master
Cupra
Cupra

Auto: w ...uj oszczedne
Silnik: benzyna inny

Postprzez manyac » 26 sierpnia 2013, 19:11

Dla potomnych moja naprawa:
Przed: Skrzynia 6-tka z 1.9 TDI ARL , Problem z wrzuceniem pierwszego biegu po cofaniu, problem ze wstecznym, trzeba było puszczać i jeszcze raz naciskać sprzęgło żeby wszedł prawidłowo. Czasami problem z wyjęciem jedynki żeby zmienić na 2. Mimo naciśniecia sprzęgła auto nadal delikatnie jechało i ciężko było wyjąć jedynkę do pozycji luz.

Naprawa: Sprawdzenie luzu na wale wzdłużnym skrzyni, było 1,3 mm. Machanik dorobił właściwy pierścień u ślusarza i założył aby usunąć luz.
Przykładowy film przedstawiający luz: http://www.youtube.com/watch?v=jK5eghmumEY

Skutek: Jest idealnie, znowu biegi wchodzą jak w maseło ;) Powróciłą przyjemność z jazdy

Jak ktoś ma taki problem to polecam szybką naprawę u Pawła w Otwocku Małym. Zna temat , sprawnie i tanio usunie usterkę. Polecam, tel: 696 049 246
-----Taaaaaaaak, lepiej jak jest więcej!--------
manyac
Stella +
Stella +

Auto: LeoN ARL

Postprzez wieszak1989 » 2 września 2013, 22:40

jaki jest mniej więcej koszt takiej zabawy? Również dotknął mnie ten problem i auto jedzie na wysprzęglonej jedynce i wstecznym i ciężko wybić te dwa biegi, dwójka czasem też się blokuje. Info może być na priv
Honda Civic IV 1.4 90km
Fiat 126p 24km- ale jakie to były 24 km:D
Seat Leon 1m ALH 90km
Seat Leon 1m ASZ 130km
http://www.leonclub.pl/forum/viewtopic.php?f=32&t=38151
wieszak1989
Signo
Signo

Auto: Seat Leon ASZ
Silnik: ASZ 1.9

Postprzez chlorek » 27 lutego 2014, 12:22

odgrzeję kotleta.
Dopadło mnie to samo, koszt nie wielki ale jest problem bo pierścienie są różnej grubości, są one zależne od wielkości luzu?
Skrzynia FMH.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Region: mazowieckie
Auto: Focus ST-line MK3
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez tomFR » 10 grudnia 2014, 17:43

witam.
Mam problem z ciężko wchodzącym biegiem pierwszym i wstecznym. Trzeba czasami kilka razy wcisnąć sprzęgło i delikatnie wrzucić bieg.
W lecie jest wszystko ok. Problemy zaczynają się gdy temperatura spadnie poniżej zera. Wymieniłem w zeszłym miesiącu olej w skrzyni biegów ale nic nie pomogło.W zeszłym roku miałem to samo. Ma ktoś podobny przypadek?
tomFR
Signo
Signo

Auto: leon TopSport

Postprzez marian + » 10 grudnia 2014, 17:59

tomfr sprawdz jeszcze piąty bieg to znaczy podczas jazdy po przełączeniu z 4 na 5 wysłuchuj specyficznego jęku cos podobnego jakbyś najechał kołem na chwile na pas chropowaty namalowany na drodze.jak usłyszysz owy odgłos to szukaj tematu ''jęk przy zmianie na 5''
marian +
Sport
Sport

Auto: seat leon
Silnik: ASZ 1.9

Postprzez tomFR » 11 grudnia 2014, 07:13

dzięki za info. sprawdzę jak mówisz. dodatkowo czasami słychać takie chwilowe "szuranie" podczas przyspieszania na 2 i 3 biegu

-- 11 gru 2014, o 08:13 --

wczoraj sprawdziłem 5 bieg. nic nie słychać albo nie mogę się dokładnie wsłuchać. przeczytałem temat 'jęk przy zmianie na 5'' i faktycznie może być luz na skrzyni FMH jak pisali koledzy. będę tam dalej pytał. dzięki za informacje.
tomFR
Signo
Signo

Auto: leon TopSport

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel