Kupiłem niedawno Leona z silnikiem SDI o oznaczeniu AQM.
Wszystko fajnie, ale jest jeden problem. Nie osiąga prędkości maksymalnej - czyli 160 km/h.
Do 120 km/h rozpędza się prawidłowo jak na SDI, ale potem już jest męczarnia - wieczność.
Mam porównanie do samochodów z takim samym silnikiem SDI, ponieważ mialem ich już kilka (dwie polówki SDI oraz Golfa MK4 również w SDI) i wszystkie te auta bez problemów osiągały prędkość max.
Ostatnio zrobiłem porównanie.
Test samochodem Golf MK4 i Leon I - te same silniki "AQM" oraz te same skrzynie biegów "DUS".
Okazało się, że jadąc na 5 biegu w golfie przy prędkości:
100 km/h obroty to 2000,
120 km/h 2500 rpm,
140 km/h 3000 rpm,
160 km/h 3500 rpm,
natomiast w Leonie na 5 biegu wygląda to tak:
100 km/h 2400 rpm,
120 km/h 3000 rpm,
140 km/h 3500 rpm.
160 km/h - brak
Generalnie wygląda to tak, że obroty silnika są większe o około 500 przy porównywalnych prędkościach.
Rozrząd kompletny został właśnie wymieniony, sprawdzono kąt wtrysku, bo wcześniej był błąd - pokazywał VAG.
Teraz po wymianie rozrządu i prawidłowym ustawieniu pompy silnik odpala od tzw. strzała oraz ciszej pracuje.
Myślałem, że siedzi inna skrzynia biegów - ale to nie to, bo sprawdziłem i jest tam oznaczenie na obudowie skrzyni 'DUS'.
Co może być problemem ?
Filtry wszystkie wymienione (powietrza, paliwa, oleju wraz z olejem silnikowym).
Zastanawiam się nad uszkodzeniem pompy paliwa-jakieś rozszczelnienie, może wtryski, a może poprzednik zmieniał charakterystykę silnika (mapy) ?
VAG nie pokazuje żadnych błędów po wymianie rozrządu.
A jeszcze jeden fakt. Auto jeździ na oponach wielosezonowych w rozmiarze 205/55/16 - tak kupiłem, ale miałoby to aż takie znaczenie, raczej nie wydaje mi się...
Ma ktoś jakieś pomysły, przemyślenia
Proszę nie odpowiadać, aby zmienić sobie na TDI albo coś w rodzaju: Po co Ci SDI - to zamulacz, nie jeździ itp.
To przemyślany wybór, SDI mi odpowiada na dojazdy do pracy i nie jest mi potrzebny żaden TDI.
Będę wdzięczny za konstruktywne wskazówki.
Pozdrawiam