Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

SDI - mała prędkość maksymalna

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

SDI - mała prędkość maksymalna

Postprzez _racer_ » 10 sierpnia 2013, 21:23

Witam wszystkich,

Kupiłem niedawno Leona z silnikiem SDI o oznaczeniu AQM.
Wszystko fajnie, ale jest jeden problem. Nie osiąga prędkości maksymalnej - czyli 160 km/h.
Do 120 km/h rozpędza się prawidłowo jak na SDI, ale potem już jest męczarnia - wieczność.

Mam porównanie do samochodów z takim samym silnikiem SDI, ponieważ mialem ich już kilka (dwie polówki SDI oraz Golfa MK4 również w SDI) i wszystkie te auta bez problemów osiągały prędkość max.

Ostatnio zrobiłem porównanie.
Test samochodem Golf MK4 i Leon I - te same silniki "AQM" oraz te same skrzynie biegów "DUS".
Okazało się, że jadąc na 5 biegu w golfie przy prędkości:
100 km/h obroty to 2000,
120 km/h 2500 rpm,
140 km/h 3000 rpm,
160 km/h 3500 rpm,
natomiast w Leonie na 5 biegu wygląda to tak:
100 km/h 2400 rpm,
120 km/h 3000 rpm,
140 km/h 3500 rpm.
160 km/h - brak

Generalnie wygląda to tak, że obroty silnika są większe o około 500 przy porównywalnych prędkościach.
Rozrząd kompletny został właśnie wymieniony, sprawdzono kąt wtrysku, bo wcześniej był błąd - pokazywał VAG.
Teraz po wymianie rozrządu i prawidłowym ustawieniu pompy silnik odpala od tzw. strzała oraz ciszej pracuje.

Myślałem, że siedzi inna skrzynia biegów - ale to nie to, bo sprawdziłem i jest tam oznaczenie na obudowie skrzyni 'DUS'.
Co może być problemem ?
Filtry wszystkie wymienione (powietrza, paliwa, oleju wraz z olejem silnikowym).

Zastanawiam się nad uszkodzeniem pompy paliwa-jakieś rozszczelnienie, może wtryski, a może poprzednik zmieniał charakterystykę silnika (mapy) ?
VAG nie pokazuje żadnych błędów po wymianie rozrządu.

A jeszcze jeden fakt. Auto jeździ na oponach wielosezonowych w rozmiarze 205/55/16 - tak kupiłem, ale miałoby to aż takie znaczenie, raczej nie wydaje mi się...

Ma ktoś jakieś pomysły, przemyślenia ?? ??

Proszę nie odpowiadać, aby zmienić sobie na TDI albo coś w rodzaju: Po co Ci SDI - to zamulacz, nie jeździ itp.
To przemyślany wybór, SDI mi odpowiada na dojazdy do pracy i nie jest mi potrzebny żaden TDI.

Będę wdzięczny za konstruktywne wskazówki.

Pozdrawiam
_racer_
Stella
Stella

Auto: Leon
Silnik: AQM 1.9

Reklama

Re: SDI - mała prędkość maksymalna

Postprzez Tracer2 » 11 sierpnia 2013, 06:46

Przy słabszych silnikach opony i ich szrokość moze mieć znaczenie przy max predkości ze wzgledu na opory toczenia.
Pozostaje Ci składanie lusterek bo ktoś tu pisał ,ze podnosi predkośc max o 5 km/h :-D
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Region: mazowieckie
Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez _racer_ » 11 sierpnia 2013, 08:18

Tym bym się nie przejmował - 5 km/h to żadna tragedia.
Tyle tylko, że od około 120 km/h naprawdę bardzo dłuuuugo rozpędza się do tych 140 km/h i dalej już nie chce...
Dlatego myślę, że opony aż tak nie ograniczają.
_racer_
Stella
Stella

Postprzez sebastianss1 » 11 sierpnia 2013, 08:56

ale jak jezdzisz po mieście to nie jest ci potrzebne 120 -140 :). Ja ze zajomymi jechałem raz seatem arosa sdi 1.7 to on sie rozpedził do 170 km/h fakt że to trwało trwało można bylo sie przespać wstać i on sie rozpędzał ale na liczniku bylo po takim czasie 170 .
sebek
sebastianss1
TopSport
TopSport

Auto: 1.1
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez bartek_wm » 11 sierpnia 2013, 09:47

Widocznie problemu trzeba szukać w samym silniku, lub układzie wtryskowym. Brakuje mu animuszu.
183KM/380Nm
RB Auto Olsztyn
bartek_wm
Sport
Sport

Auto: toledo1M ALH++

Postprzez _racer_ » 11 sierpnia 2013, 09:56

sebastianss1 napisał(a):ale jak jezdzisz po mieście to nie jest ci potrzebne 120 -140 :). Ja ze zajomymi jechałem raz seatem arosa sdi 1.7 to on sie rozpedził do 170 km/h fakt że to trwało trwało można bylo sie przespać wstać i on sie rozpędzał ale na liczniku bylo po takim czasie 170 .

Tu nie chodzi o to, że jest mi to nie potrzebne.
Wiadomo, że w mieście nie jeździ się z takimi prędkościami.

Mimo wszystko na trasach przydaje się czasem trochę mocy (oczywiście wszystko w granicach rozsądku - przecież to SDI).
Mam bardzo dobre porównanie do innych samochodów SDI które miałem w przeszłości i tam nie było takiego zachowania.
Po prostu silnik ciągnął praktycznie do 160 km/h bez żadnych problemów, natomiast tutaj zaczyna się problem już po przekroczeniu 120 km/h.

Za chwilę może się okazać, że zacznie zamulać już przy 100 km/h.

Tak jeszcze się zastanawiam, czy zawór EGR wraz z dolotem wyjąć i wyczyścić z tego syfu co się tam znajduje - tylko czy to mogłoby być przyczyną zamulonego silnika i zwiększonych obrotów w stosunku do identycznych motorów SDI ??
_racer_
Stella
Stella

Postprzez RafcioGTC » 11 sierpnia 2013, 10:04

Logiczne ... że może byc zawalone syfem wszystko i jest dużo dużo mniej powietrza ...
Zresztą to SDI nie wiedziałem że takie coś jeździ 160km/h ;P
Obrazek
RafcioGTC
TopSport
TopSport

Auto: Seat Leon
Silnik: ASV 1.9

Postprzez _racer_ » 11 sierpnia 2013, 12:43

RafcioGTC napisał(a):Logiczne ... że może byc zawalone syfem wszystko i jest dużo dużo mniej powietrza ...
Zresztą to SDI nie wiedziałem że takie coś jeździ 160km/h ;P

No właśnie, może nie zaszkodzi tam zajrzeć i wyczyścić wszystko - w końcu nie wiadomo czy tam ktoś kiedykolwiek zaglądał.
Nie bedę przecież wymieniał połowy samochodu z tego powodu, mam tylko nadzieję, że ktoś wcześniej miał taki problem i opisze jak to naprawił, co ewentualnie wymienił lub podpowie jakieś wskazówki co może być nie tak.
_racer_
Stella
Stella

Postprzez RafcioGTC » 11 sierpnia 2013, 13:41

Tyle że może najlepszym rozwiązaniem nie tyle czyścic EGR i dolot a EGR i kolektor ssący.
Obrazek
RafcioGTC
TopSport
TopSport

Auto: Seat Leon
Silnik: ASV 1.9

Postprzez Omega » 11 sierpnia 2013, 15:49

_racer_, Skoro silnik ten sam i skrzynia. To jedynie przez opony (różny obwód koła) jest inna prędkość w porównaniu do gofra.

Tak jeszcze się zastanawiam, czy zawór EGR wraz z dolotem wyjąć i wyczyścić z tego syfu co się tam znajduje - tylko czy to mogłoby być przyczyną zamulonego silnika i zwiększonych obrotów w stosunku do identycznych motorów SDI

Jeżeli przy 3500 rpm masz 140 km/h a golf przy 3500 rpm 160 km/h to co ma pompa paliwa, wtryski do tego.
To nie one odpowiadają za przełożenie zapewne jak byś założył takie same gumy/kola jak w golfie to prędkości były by takie same.

Co do zamulania, zalej dobre paliwo dodaj jakiś środek do czyszczenia układu paliwowego i przegoń auto kilka razy, wyczyść dolot, zaślep EGR.

He na forum dacii był temat o spalaniu czy coś jeden koleś twierdził że po założeniu wentylatora (od kompa) na dolot zwiększyła mu się prędkość przy tych samych obrotach, ten to potrafił zagiąć prawa fizyki. :twisted:
Omega
Sport
Sport

Region: małopolskie
Auto: 1M2
Silnik: ARL 1.9

Postprzez _racer_ » 11 sierpnia 2013, 18:32

Bardzo dziękuję wszystkim za wskazówki.
Faktycznie trzeba będzie wyczyścić EGR oraz kolektor ssący.
Ale najpierw zamienię koła na takie same jak w Golfie (to najszybciej sprawdzę), czyli 195/60/15 -- aż mi się nie chce wierzyć, że to może być przyczyną.
Myślałem o tym wcześniej ale stwierdziłem, że to jednak nie to. Jak nie sprawdzę to się nie przekonam.

Jutro zaleję środek do czyszczenia układu paliwowego, lepszej ropy i przegonię go trochę...
Co do rozwiązań z wiatraczkiem i innych tego typu to nie jestem zwolennikiem takich patentów ;)

Jak zmienię koła na 15" to napiszę czy coś się zmieniło w tej kwestii, ale jak ktoś miałby jeszcze jakieś pomocne wskazówki to proszę się nimi podzielić.

Na tę chwilę dziękuję wszystkim za pomoc, po zmianie kół napiszę co i jak.
_racer_
Stella
Stella

Postprzez Omega » 11 sierpnia 2013, 23:17

_racer_, z tym wiatraczkiem chodziło mi oto że na forum dacii wysuwali takie teorie że ryły beret... :D
Omega
Sport
Sport

Auto: 1M2

Postprzez QQmonzter » 11 sierpnia 2013, 23:34

Kondycja silnika raczej niewiele wspólnego ma z tym przy jakich obrotach auto osiąga daną prędkość.
Po chipach raczej auto wam nagle nie osiąga 100 km/h przy obrotach niższych o 200 niz przed. ;-)
To jest sztywno powiązane z przełożeniem skrzyni biegów i średnicą koła (felgi plus opony a dokładniej jej profilu).
Moc czy kondycja motoru mają jedynie wypływ na to jak szybko tą prędkość osiągniesz.
Leon 1M 1.9 TDI+ 150/320
QQmonzter
Sport
Sport

Auto: Leon ASV

Postprzez _racer_ » 12 sierpnia 2013, 08:43

QQmonzter napisał(a):Kondycja silnika raczej niewiele wspólnego ma z tym przy jakich obrotach auto osiąga daną prędkość.
Po chipach raczej auto wam nagle nie osiąga 100 km/h przy obrotach niższych o 200 niz przed. ;-)
To jest sztywno powiązane z przełożeniem skrzyni biegów i średnicą koła (felgi plus opony a dokładniej jej profilu).
Moc czy kondycja motoru mają jedynie wypływ na to jak szybko tą prędkość osiągniesz.

Czyli wniosek jest taki:
Bezpośredni wpływ na to mają koła oraz skrzynia biegów.
1. Jeśli skrzynia biegów jest właściwa do tego silnika, to jeszcze zachodzi podejrzenie, że ktoś mógł ją remontować i wstawić inne zębatki w wyniku czego są innne przłożenia itp. (tu nie będę ingerował).
2. Zmienić koła z 16" na 15" i przekonać się czy coś się zmieniło - to akurat łatwo sprawdzić.

-- 12 sierpnia 2013, 09:43 --

OMEGA napisał(a):_racer_, z tym wiatraczkiem chodziło mi oto że na forum dacii wysuwali takie teorie że ryły beret... :D

Tak wiem, to taka ciekawostka :)
_racer_
Stella
Stella

Postprzez amaluk » 12 sierpnia 2013, 13:19

No wiesz jezdzenie sdi w granicach predkosci maksymalnych troche sie mija z celem,
z tego co napisales:
100 km/h 2400 rpm,
120 km/h 3000 rpm,
140 km/h 3500 rpm.
160 km/h - brak
mozna zalozyc ze przy 160 km/h bedziesz mial 4000 rpm a to na dluzsza chwile nie za dobrze,
poza tym golf IV jest wg. danych fabrycznych lzejszy od leona o cale 100 kg ... golf sdi-1170 kg leon sdi -1270 kg
to tez musi miec wplyw
napisz jaki efekt po zmianie opon,
amaluk
Stella
Stella

Auto: Leon II Megane II
Silnik: BKD 2.0

Postprzez kobzyr » 12 sierpnia 2013, 14:17

_racer_ zmierz prędkość Gps'em
kobzyr
TopSport
TopSport

Postprzez transit_master » 12 sierpnia 2013, 15:26

amaluk napisał(a):4000 rpm a to na dluzsza chwile nie za dobrze,
leciałem ibizą SDI vmax. Miała coś koło 4tysi na obrotomierzu przez jakieś 25 min. Można powiedzieć, że chciałem ją zajechać ale się nie udało :mrgreen: . Minęło 3 lata, śmiga do dziś i pali w największe mrozy równie dobrze jak leon.

Teraz nasuwa się pytanie ile to ta "dłuższa meta"?
Yamaha Grizzly 700 EFI EPS bighorny, dystanse x-atv, alu osłony zygo, grzane manetki bronco, przedni bumper, warn vantage 3000, ledowe ringi, wskaźnik stage6, wypala Hero 7 Black :D I jest ogień!!!
transit_master
Cupra
Cupra

Auto: w ...uj oszczedne
Silnik: benzyna inny

Postprzez amaluk » 12 sierpnia 2013, 15:56

jezdzilem polo sdi 1.9 pod czerwone obroty tak do pol godziny, zadnego problemu :-P

nastepnie z kolega vw transporter 1.9 tdi 2,5 godziny na autostradzie, caly czas okolo 140 km/h, obrotomierz byl zepsuty ale to bylo caly czas pod czerwone pole :mrgreen:

jak go zgasilismy na postoju to juz nie odpalil :D , zawory sie pogiely i jakies tam cuda ... wynik generalny remont silnika, mechanik powiedzial ze to nie pierwszy taki i dzieje sie to zawsze jak masz prawie max obroty w tym modelu :-D
amaluk
Stella
Stella

Auto: Leon II Megane II
Silnik: BKD 2.0

Postprzez _racer_ » 12 sierpnia 2013, 16:58

amaluk napisał(a):No wiesz jezdzenie sdi w granicach predkosci maksymalnych troche sie mija z celem,

mozna zalozyc ze przy 160 km/h bedziesz mial 4000 rpm a to na dluzsza chwile nie za dobrze,
poza tym golf IV jest wg. danych fabrycznych lzejszy od leona o cale 100 kg ... golf sdi-1170 kg leon sdi -1270 kg
to tez musi miec wplyw
napisz jaki efekt po zmianie opon,

Nie chodzi mi o jazdę samochodem po drogach z prędkością maksymalną, tylko to auto nie osiąga 160 km/h.
Znam ten silnik dość dobrze, aby móc powiedzieć (napisać), że ma fajny moment obrotowy w przedziale prędkości między 120-140 km/h. W każdym poprzednim moim samochodzie z silnikiem SDI dało się odczuć tę zaletę.
Natomiast w tym Seacie można jechać normalnie do 120 km/h a później to już jest dłuuuuga wieczność.

Chcę stwierdzić co go tak przymula, o co chodzi bo wiem dobrze z doświadczenia, że ten silnik, tzn SDI może więcej (chby że to co innego, koła, skrzynia biegów).
Nie jestem zwolennikiem jazdy z maksymalnymi prędkościami dla danych jednostek napędowych, ponieważ wiem, że silnik wtedy dostaje w pi....czkę :x i wcześniej czy później odczuję to ja sam w portfelu :)
Niemniej jednak, jak silnik jest sprawny to powinien osiągnąć prawidłowo swoje parametry.

Jeśli chodzi o masę samochodów Leon VS Golf 4 to różne źródła podają różne niespójne dane.
Natomiast nawet 100 kg nie powinno mieć najmniejszego znaczenia w osiągnięciu prędkości max, no może dłużej trochę osiągnie ten pułap, ale nie będzie to zbyt wiele odbiegało od standardu.
Tutaj również to kiedyś testowałem na autostradzie, np w Polo 9N z silnikiem SDI. 4 dorosłe osoby na pokładzie i nie było żadnych problemów z osiągnięciem 160 km/h nie mówiąc już o prędkości przelotowej 120-140 km/h.

transit_master napisał(a):Teraz nasuwa się pytanie ile to ta "dłuższa meta"?

amaluk napisał(a):jezdzilem polo sdi 1.9 pod czerwone obroty tak do pol godziny, zadnego problemu
nastepnie z kolega vw transporter 1.9 tdi 2,5 godziny na autostradzie, caly czas okolo 140 km/h, obrotomierz byl zepsuty ale to bylo caly czas pod czerwone pole

Proszę nie odbiegajmy od tematu.
--- ---- --- --- --- ---- ---
No dobra, rozpisałem się trochę a tu samo się nie sprawdzi.
Idę podmienić koła na piętnastki i sprawdzę przy różnych prędkościach obroty silnika.

amaluk napisał(a):napisz jaki efekt po zmianie opon,

Oczywiście napiszę co i jak. :-D
_racer_
Stella
Stella

Postprzez Piotrek1983 » 12 sierpnia 2013, 20:02

Apropos zmiany opon, to prędkości na poszczególnych biegach zmienią się jedynie, jeżeli zmierzysz je za pomocą gps.
Prędkościomierz pobiera dane ze skrzyni biegów, więc jego wskazania przy danych obrotach będą takie same bez względu na opony. Może się ewentualnie poprawić się prędkość maksymalna.
był Leon Cupra 4
jest AR Giulietta
Piotrek1983
Stella +
Stella +

Auto: Giulietta
Silnik: benzyna turbo inny

Postprzez _racer_ » 13 sierpnia 2013, 07:52

Podmieniłem koła i ..... niestety nic się nie zmieniło - bez zmian.
Myślę o wyczyszczeniu EGR i kolektora ssącego.
Ciekawe czy jest tam już duża tragedia (pełno syfu), czy jeszcze jako tako ?
Dam znać jak już będę po zabiegu... :?
_racer_
Stella
Stella

Postprzez miroA3 » 13 sierpnia 2013, 09:45

a w SDI nie ma przeplywomierza ?
miroA3
FR
FR

Auto: FR 2.0 TSI
Silnik: CCZB 2.0

Postprzez _racer_ » 13 sierpnia 2013, 17:03

Nie, w SDI nie ma przepływomierza.
_racer_
Stella
Stella

Postprzez lukaszlsw » 13 sierpnia 2013, 17:22

nie chce mi sie czytać wszystkich postów. Jak SDI nie jedzie to albo nie ma sprężania albo nie ma paliwa. Pierwsze wykluczam bo pewnie ma mniej niż milion KM. Sprawdziłbym na star wtryski i pompę. Wtruski to wydatek z 200zł na allegro z jakiegoś asv będzie lepiej ciągnąc. Może masz małą dawkę ustawioną. Vaga zapnij przeleć bloki pomiarowe, sprawdź ustawienie pompy na start.
1.8T+ INSIDE:)
lukaszlsw
Sport
Sport

Auto: LCR
Silnik: BAM 1.8

Postprzez _racer_ » 13 sierpnia 2013, 21:42

lukaszlsw napisał(a):Może masz małą dawkę ustawioną. Vaga zapnij przeleć bloki pomiarowe, sprawdź ustawienie pompy na start.

VAG'a mogę podpiąć i przelecieć bloki pomiarowe, ale aż taki "kozak" nie jestem, żeby wyłapać tutaj jakieś anomalie.
Jak wiesz to napisz na co powinienem zwrócić uwagę przy przeglądaniu tych bloków pomiarowych oraz ustawień pompy to chętnie to zrobię :-)
_racer_
Stella
Stella

Postprzez bogdan201 » 19 sierpnia 2013, 21:23

Miałem kiedyś Ibizę z silnikiem SDI AQM 68 ps, przy 100 km/h miała dokładnie 2400 obr/min na 5 biegu, czyli dokładnie tyle co u Ciebie. Szła równiutko do 170 km/h licznikowych praktycznie w każdych warunkach (opony lato 185/60R14, zima 175/70R13). Jej masa (5d) wynosiła 1180 kg z prawie pełnym zbiornikiem paliwa - ważyłem ją na wadze samochodowej. Jak na tamte czasy (rok 2002-2006) była dla mnie nawet dynamiczna, jeździło się przyjemnie, bardzo mało paliła. Sprawny Leon SDI bez problemu powinien rozpędzać się do około 165 km/h.
bogdan201
Stella +
Stella +

Auto: LEON FR

Postprzez _racer_ » 3 września 2013, 20:10

Wyczyściłem EGR +dolot (tragedii nie było).
Dodatkowo wlałem lepszego paliwa - cały zbiornik oraz wlałem dodatek do DIESLA.

Na koniec dałem mu kilka razy w pi....ę i teraz wyraźnie lepiej jeździ.
Na wszystkich biegach ma lepsze przyspieszenie (dynamikę) i teraz zbiera się do swojej prędkości maksymalnej 160 km/h.
Raz na prostej dociągnął do 170 km/h - no ale nie o to chodzi.

Oczywiście jest to SDI a nie TDI, dlatego też opisuję możliowści jak na ten silnik.
Generalnie można uznać że się polepszyło - i to mi wystarczy.

Dziękuję wszystkim za wskazówki i porady :-)
_racer_
Stella
Stella

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel