od jakiegos czasu stoje przed potrzebą wymiany/regeneracji turbiny w moim ARLu, powodem jest pekniety korpus w miejscu wkręcania śruby od geometrii.
Przeczesując fora ... szukajac informacji na temat regeneracji ori turbiny, zakupu nowej , badz montazu z 2.7 lub 3.0 TDi. Trafilem na pare rzeczy ktore wzbudzają moj niepokój. Mam nadzieje ze ktos z Was , choc troche przerabial temat i pomoze mi w podjęciu prawidłowej decyzji.
Na jednych z for , znalazłem wypowiedz osoby majacej pojecie o tym co pisze.. niestety z pkt widzenia mojego...jest to tragiczna wiadomosc:
"Rob z TuneUp :
Ja tylko ze swojej strony powiem ze mam podejrzenie graniczace z pewnoscia iz od pewnego czasu NIE MOZNA kupic NOWEJ TURBINY ARL. To znaczy dostaniemy a i owszem turbine z oznaczeniami garreta ktora to wg katalogu garreta pasuje do ARL ale... tez crosuje sie z nr do ASZ .... Nie dalej jak 2 tyg temu wymienialem klientowi roczne turbo wlasnie zakupione u licencjonowanego dealera garreta jako ARL ktore to we wzmocnionym 1.9tdi VP na ok 190KM przy doladowaniu 2580 mbar przejechalo pare tys km i zaczelo puszczac ostro siwe dymki. Co ciekawe po zalozeniu tej NOWEJ turbiny (stara - tez 1749VB ARL po prostu wyla) wlaciciel poczul wyrazne oslabienie auta a ja zaobserwowalem zwiekszone dymienie ! Niestety to bylo w czasach gdy mi rolki sie spalily i nie moglem empirycznie sprawdzic czy moc naprawde spadla. Wiem tylko tyle ze teraz zapakowalismy uzywanego ARL z allegro...i przestalo kopcic i zaczelo jechac ! Podejzewam ze Garret poszedl na latwizne...pakuje wszedzie turbiny o wydajnosci ASZ bo seryjnego ARL obsluza bez problemu. Ale jak juz troche sie namiesza w sofcie to kwiatki mamy."
Przyznacie ze nie wyglada to różowo... stad tez moj post..i pytanie.. czy ktos z Was.. montował u siebie w niedalekiej przeszłosci nowe turbo
osobiscie najchetniej zakupiłbym turbo z tej aukcji :http://allegro.pl/fabrycznie-nowa-turbina-1-9tdi-150km-arl-leon-fr-i3411128584.html
lecz patrzac na wypowiedz Rob'a... mam wielkie obawy.. a nie chcialbym zeby sie okazalo ze auto bedzie musialo wrocic do seryjnego softu.. bądz do słabszego..ze wzgledu na to ze turbo nie ogarnie.
Moze ktos z was kupował od tego sprzedawcy??
Kolejnym pomyslem jest regeneracja ori dmuchawki...
Śledząc tematy, moge stwierdzic...ze regeneracje turbo dziela sie na : regeneracja turbo ... oraz regeneracja turbo ARL
nie kazdy ktory ogarnia regeneracje turbiny , ogarnie regeneracje turbiny ARLowskiej.
Stad tez moje pytanie.. czy ktos przerabiał temat na terenie śląska?? Chetnie skorzystam ze sprawdzonej firmy. Wazne zeby turbo wstawało przed 2 tys obr i nie rozlecialo sie po kilku miesiacach
Turbo z 2.7 i 3.0 TDI.. po okresleniu kosztow montazu odpowiednio
2.7 TDi - na gotowo 3500 PLN (turbo z kolektorem ARL i nowa grucha, przerobienie DP , wywalenie Kata i montaz ze strojeniem)
3.0 TDI 6500PLN (Turbo z kolektorem ARL i nowa grucha, przerobienie DP , wydech 2,5 " , montaz strojnie)
te inwestycje odpuszczam.. bo do tego doszedłby dwumas + sprzeglo...a mam nowe sprzeglo... i nie usmiecha mi sie taka inwestycja.
Podsumowujac... wszelkie konstruktywne rady, opinie mile widziane.. jesli gdzies pisze glupoty..wybaczcie.. wiedze mam na poziomie srednim...
Pozdrawiam