Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Diagnostyka TDI

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Diagnostyka TDI

Postprzez Tomasz » 29 marca 2006, 11:05

Witam wszystkich.
Przymierzam się do kupna Seata Leona 1.9 TDI. Chciałbym przed kupnem podjechać i sprawdzić na komputerze silnik (turbine, przepływomierz itd.), niestety w ASO mają stare oprogramowanie albo olewają sprawe i powiedzieli mi, że takich rzeczy to nie są w stanie sprawdzić. Niedawno usłyszałem, że są jakieś firmy, które zajmują się tylko diagnostyką TDI'ków i są w stanie stwierdzić jak długo wytrzyma jeszcze turbina itd. Bardzo prosze o info jeżeli zna ktoś taką firmę w pobliżu Poznania. Mam nadzieję, że nie poruszam tego tematu po raz 100000'nowy, szukałem na forum ale nie mogłem znaleźć żadnego postu z tym związanego. Jestem tutaj nowy dlatego proszę o wyrozumiałość :).
Dziękuje z góry i pozdrawiam wszystkich klubowiczów.
Tomasz
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon

Reklama

Re: Diagnostyka TDI

Postprzez Łuki » 29 marca 2006, 11:13

A co to za ASO :shock:
elo
Łuki
Sport
Sport

Auto: BMW 320d Touring

Postprzez Gaspar » 29 marca 2006, 11:29

Tomasz, w jakim ASO cos takiego powiedzieli??? na Lutyckiej czy w Swarzędzu?...
Pozdrawiam,
Gaspar

Był Dzikusek :mrgreen: ASV 137,9 KM @ 301,0 Nm by CompSport.
Jest emerycka Toyota Avensis Wagon 2.0 D-4D Prestige
Obrazek
Obrazek
Kto misiowi urwał ucho?
Gaspar
Sympatyk LeonClub

Auto: Ex Leon - Avensis

Postprzez Tonny S » 29 marca 2006, 11:43

Tomasz napisał(a):Chciałbym przed kupnem podjechać i sprawdzić na komputerze silnik (turbine, przepływomierz itd.), niestety w ASO mają stare oprogramowanie albo olewają sprawe i powiedzieli mi, że takich rzeczy to nie są w stanie sprawdzić.
No i maja racje bo stojac w miejscu to nic nie sprawdzisz a VAS-a do bagarznik nie zmiescisz ;-) - umow sie z jakims z kolegów podepnijcie VAG-a posmigajcie troche zrobcie logi, dajcie na forum i wszystko bedzie wiadome.
Tomasz napisał(a):Niedawno usłyszałem, że są jakieś firmy, które zajmują się tylko diagnostyką TDI'ków i są w stanie stwierdzić jak długo wytrzyma jeszcze turbina itd
Egzorcysci normalnie ;-) co najwyzej to ci powiedza w jakim jest stanie, co nie jest az tak trudne (odczyt z VAG-a, sprawdzic wycieki, poruszac sztangą, posłuchać jakie gwizdy wydaje, co leci z rury wydechowej itp) nikt ci jednoznacznie nie powie, ze wytrzyma jeszcze 10 czy 20 tys a moze i 100 ;-)

Najlepiej to wjechac na rolki i zobaczyc co wykres pokarze.

Na poczatek sprawdz prawdziwosc przebiegu auta - auto sprowadzone ?? jaki rok ?? jaki przebieg ?? posiada książke przeglądów ze zleceniami ?? co to za model TDi, pierwsze 3 litery z oznaczenia silnika.
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez Tomasz » 29 marca 2006, 12:02

"No i maja racje bo stojac w miejscu to nic nie sprawdzisz a VAS-a do bagarznik nie zmiescisz Wink - umow sie z jakims z kolegów podepnijcie VAG-a posmigajcie troche zrobcie logi, dajcie na forum i wszystko bedzie wiadome. "

No i czarna magia...:)

Mam dwa Leony do obejrzenia:
1. Seat Leon 1.9 TDI (90KM), rocznik 2004 (listopad), przebieg 37 tys. km (książki serwisowej jeszcze nie widziałem)
2. Seat Leon 1.9 TDI (110 KM + chip 25 KM = 135KM), rocznik 2002, przebieg 69 tys. km (nie bardzo chce mi się wierzyć w taki przebieg przy tym roczniku?,książki serwisowej jeszcze nie widziałem)
Tomasz
Stella +
Stella +

Postprzez Pośpiech » 30 marca 2006, 10:23

Tomasz napisał(a):2. Seat Leon 1.9 TDI (110 KM + chip 25 KM = 135KM), rocznik 2002, przebieg 69 tys. km (nie bardzo chce mi się wierzyć w taki przebieg przy tym roczniku?,książki serwisowej jeszcze nie widziałem)

Jako, że różni ludzie, różnie określają "chip" to dopytam - box czy program? Jeśli box to sobie auto podaruj. A jak program to zapytaj gdzie robiony - jaka firma?

Czy Leona będziesz kupował od handlarza, czy osoby, która autem jeździła? Jeśli od właściciela auta to zwróć uwagę jak się z autem obchodzi - czy wciska pełen gaz na zimnym silniku, czy wyłącza silnik od razu po jeździe bez odczekania jakiegoś czasu.
Poza tym warto podjechać na hamownię - w Poznaniu jest ich kilka, np. PolCar (dealer Fiata) na Gorzysława (Antoninek), albo AutoLider na Grunwaldzkiej 465 (to już właściwie Plewiska). W Auto Liderze podepną Tobie również VAGa (tak mi się przynajmniej mocno wydaje), natomiast w PolCarze mogą Ci zrobić pełną diagnostykę (łącznie ze sprawdzeniem karoserii i powłoki lakierniczej), ale z przyczyn oczywistych VAGa Ci nie podepną.

Jak będziesz chciał jeszcze coś wiedzieć to pytaj :)
Pzdr
Pośpiech
Pośpiech
FR
FR

Auto: nieLeonowy TDCI

Postprzez Tomasz » 30 marca 2006, 11:26

Dzięki wielkie za rady Pośpiech.
Nie do końca wiem czy to program czy box ale na pewno się zapytam (koleś pokazywał mi jakąś kostke wielkości tel. komórkowego przymocowaną obok silnika-tak wygląda box?). Wiem natomiast, że zakładali go ludzie z Fiata w Antoniku.
Staram się właśnie dodzwonić do AutoLidera w Plewiskach ale niestety nikt nie odbiera. Będę próbował dalej, jeżeli mają możliwość podłączenia VAGa to chyba do nich podjade sprawdzić fure bo jeżeli chodzi o ASO to mam mieszane uczucia...
Dzięki jeszcze raz i czekam na info.
Tomasz
Stella +
Stella +

Postprzez Orzeł » 30 marca 2006, 11:30

Tomasz napisał(a):(koleś pokazywał mi jakąś kostke wielkości tel. komórkowego przymocowaną obok silnika-tak wygląda box?)

tak to jest box programu nie znajdziesz pod maską ;)
Orzeł
FR
FR

Auto: Klekot :)

Postprzez Pośpiech » 30 marca 2006, 11:32

Tomasz, jeśli było montowane w PolCarze to na 100% box. Kumpel ma Punciaka z boxem wstawianym u nich i generalnie nie narzeka, ale też zbyt wielu kilometrów na tym nie zrobił. Generalnie w LC nie są polecane boxy (cyt. "Box to zło") - turbinka może długo nie pochodzić.
Pzdr
Pośpiech
Pośpiech
FR
FR

Auto: nieLeonowy TDCI

Postprzez Tonny S » 30 marca 2006, 11:35

Pośpiech napisał(a):Generalnie w LC nie są polecane boxy (cyt. "Box to zło") - turbinka może długo nie pochodzić.
Na całym świecie nie tylko w LC :wink:
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez Tomasz » 30 marca 2006, 13:00

OK, dzięki wielkie Pośpiech.
Tomasz
Stella +
Stella +

Postprzez sopel » 30 marca 2006, 20:24

Podepnę się do tematu.
Ostatnio czytałem, że Masters "odkrył" jak przez VAG'a sprawdzić prawdziwy przebieg.
Wiecie jak i gdzie można go odczytać ?
Sopel

Był Leon TDI Sport <- SKRADZIONY 30.12.2005 :(
Jest Octavia TDI ... jeszcze nie sport :)
sopel
Signo
Signo

Auto: Był Leon, jest Octav

Postprzez AdamTower » 30 marca 2006, 21:27

sopel napisał(a):Ostatnio czytałem, że Masters "odkrył" jak przez VAG'a sprawdzić prawdziwy przebieg.

Może odczytać prawdziwy przebieg, ale chyba nie przez VAG'a tylko przez znany przez niego sposób 8)
AdamTower
Sympatyk LeonClub

Auto: AUDI A5 2.0TFSI+
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Tonny S » 31 marca 2006, 06:30

sopel, bylo o tym na forum - wystarczy poszukać.
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel