Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Zgasł podczas jazdy i po kliku próbach odpalił 1.9 TDI 110km

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Zgasł podczas jazdy i po kliku próbach odpalił 1.9 TDI 110km

Postprzez Mateo89 » 30 października 2013, 15:29

Witam , szukałem po forum i nie znalazłem odp. Problemem jest to iż jechałem seatem ok 80km/h i nagle zgasł zapaliły sie kontrolki i od oleju zaczeła mrugać i pikać, jak chciałem odpalić to nie szło dopiero po kilku próbach. Jak udało sie go odpalić podjechałem odrazu do elektromechanika nie gasząc go i podpioł komputer , ale nic nie pokazało żadnych błędów. Jakiś miesiąć temu wymieniłem wszystkie filtry , przed wymianą też tak sie działo ale po wymianie do tej pory miałem spokój , ale znów zaczął wariować. Jaka może być przyczyna?
Mateo89
Stella
Stella

Auto: Seat Leon I
Silnik: AVF 1.9

Reklama

Re: Zgasł podczas jazdy i po kliku próbach odpalił 1.9 TDI 1

Postprzez Robal_26 » 30 października 2013, 16:51

Mateo89, sprawdź przekaźnik 109 ,a dla upewnienia się że wina leży w nim to nastepnym razem jak ci zgaśnie w drodze i nie będzie chciał odpalić to po pukaj kilka razy energicznie w spód kokpitu pod włącznikiem świateł, tam są przekaźniki ,jeśli odpali to popękały zimne luty w przekaźniku i albo je wystarczy poprawić albo wymienić na nowy.ok :-D
Jest Skoda Kodiaq STYLE 4X4 DFGA 2,0TDI CR DSG 181,6KM 408,7NM

Była Skoda Octavia kombi 4x4 ARL+ 1,9TDI PD 6B 185KM 371NM
Robal_26
Sport
Sport

Region: zachodniopomorskie
Auto: KODIAQ STYLE 4x4
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez bzyniu28 » 30 października 2013, 16:55

Właśnie o tym przekaźniku miałem pisać, miałem z nim problem tylko nigdy mi się nie zdarzyło żeby mi fura zdechła w czasie jazdy. A jeśli chodzi o molestowanie kokpitu pod kierownicą to mam lepszy sposób :P
Gdy przekaźnik 109 jest uszkodzony to po prostu nie zapala Ci się kontrolka od świec, wogóle. Czyli zwracaj dokładnie uwagę przy przekręcaniu kluczyka w pozycję I, czy zapala się choć na ułamek sekundy kontrolka świec żarowych. Jeśli się nie zapali ani na chwilę to na 99,9% samochód nie zapali i jest to problem właśnie przekaźnika 109. Koszt do 50zł.
bzyniu28
Sport
Sport

Auto: LEON 1M
Silnik: ASV 1.9

Postprzez Mateo89 » 30 października 2013, 18:26

Byłem własnie odpalić i odpalił na moment zgasł i zaczeła mrugać kontrolka świec żarowych potem znow nie mogłem odpalić i dopiero po chwili sie udalo..

-- 30 października 2013, 19:26 --

Nowe ustalenie jakie zaobserwowałem , gdy wcisne hamulec swiatła świecą oprócz 3 na owiewce, ale nie moge odpalić i jakąs chwile potem a bez trzymania na hamulcu odpali normalnie , co jest?
Mateo89
Stella
Stella

Postprzez bzyniu28 » 31 października 2013, 01:52

Mrygająca kontrolka świec oznacza awarię światła STOP, gdy nie świeci jedno ze świateł STOPu lub gdy jest problem z czujnikiem pod pedałem hamulca. Ale nie słyszałem nigdy żeby to miało wpływa na to czy auto odpala czy nie.
bzyniu28
Sport
Sport

Postprzez Mateo89 » 31 października 2013, 17:16

Zajrzałem dziś do przekaźnika 109 był on luźny na stykach i jak sprawdzałem to ewidentnie nie łączył, nie zapalała się kontrolka od świec żarowych i nie dało rady odpalić jak docisnąłem przekaźnik to grało. Jak na razie jest dobrze zobaczymy czy to było przyczyną. I ciekawy jestem czy to mogło być przyczyną że auto gasło podczas jazdy
Mateo89
Stella
Stella

Postprzez bzyniu28 » 31 października 2013, 17:23

Jeżeli był luźny/niedopięty to mogło tak być, bo od zimnych lutów to jak już zapalił to działał, tylko problem z rozruchem był.
bzyniu28
Sport
Sport

Postprzez Smolik » 1 listopada 2013, 08:42

bzyniu28 napisał(a):Mrygająca kontrolka świec oznacza awarię światła STOP, gdy nie świeci jedno ze świateł STOPu lub gdy jest problem z czujnikiem pod pedałem hamulca. Ale nie słyszałem nigdy żeby to miało wpływa na to czy auto odpala czy nie.

nie wiem czy spalona żarówka w lampie ma wplyw na kontrolkę od świec żarowych. raczej stawiał bym na przekaźnik od świec który może powodować zapalanie sie bledu ew. przepalać świece.
Smolik
Stella +
Stella +

Auto: Leon
Silnik: benzyna 1.6 16V

Postprzez Mateo89 » 1 listopada 2013, 11:31

Lampy świeciły wszystko grało , nawet kupiłem nowy czujnik stopu. Ten przkaźnik był luźny , ale z kolei błędu nie pokazywało na kompie musiało być chwilowe i może dlatego. Tylko czy to miało związek , że auto zgasło podczas jazdy gdzie mógł się poluźnić ten przekaźnik i coś rozłączyć ?
Mateo89
Stella
Stella

Postprzez Tracer2 » 1 listopada 2013, 11:43

Rozbierz przekaznik 109 . Lubią się na nim robić zimne luty. Jest pod kierownicą.
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Region: mazowieckie
Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez bzyniu28 » 1 listopada 2013, 21:18

Smolik napisał(a):
bzyniu28 napisał(a):Mrygająca kontrolka świec oznacza awarię światła STOP, gdy nie świeci jedno ze świateł STOPu lub gdy jest problem z czujnikiem pod pedałem hamulca. Ale nie słyszałem nigdy żeby to miało wpływa na to czy auto odpala czy nie.

nie wiem czy spalona żarówka w lampie ma wplyw na kontrolkę od świec żarowych. raczej stawiał bym na przekaźnik od świec który może powodować zapalanie sie bledu ew. przepalać świece.

Kolego to nie jest moje widzi mi się czy moje wymysły, grupa VAG mrygającą kontrolką świec żarowych sygnalizuje problem z tylnymi światłami STOPu.
Proszę bardzo dla przykładu http://seat.auto.com.pl/forum/viewtopic.php?t=57806, sam miałem z tym problem więc wiem na pewno że kontrolka świec żarowych jednak ma jakiś związek ze światłami stopu.
bzyniu28
Sport
Sport

Postprzez Axee » 8 listopada 2013, 07:16

bzyniu28 napisał(a):
Smolik napisał(a):

Kolego to nie jest moje widzi mi się czy moje wymysły, grupa VAG mrygającą kontrolką świec żarowych sygnalizuje problem z tylnymi światłami STOPu.
Proszę bardzo dla przykładu http://seat.auto.com.pl/forum/viewtopic.php?t=57806, sam miałem z tym problem więc wiem na pewno że kontrolka świec żarowych jednak ma jakiś związek ze światłami stopu.

Mrugajaca kontrolka swiec zarowych moze oznaczac 2 rzeczy:

1. uszkodzony wlacznik swiatel stop lub uszkodzone zarowki swiatel stop.
2. dosc istotny blad na sterowniku silnika, mogacy zle wplywac na prawidlowa prace silnika.
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez bzyniu28 » 8 listopada 2013, 08:41

No masz rację kolego, ale może niech autor tematu się wypowie, czy dolegliwości ustały po poprawieniu przekaźnika?
bzyniu28
Sport
Sport

Postprzez Mateo89 » 8 listopada 2013, 19:50

Jak docisnalem przekaznik problem znikl
Mateo89
Stella
Stella

Postprzez leeon » 9 listopada 2013, 04:57

To ja jeszcze dodam, ze migajaca kontrolka swiec zarowych oznacza blad związany z awarią pedału przysypieszenia, konkretnie "nieciągły impuls/stan" spowodowany zapyloną/wytartą ścieżką potencjometru w samym pedale. Wówczas auto wpada w tryb awaryjny, i jedzie "o tyle o ile" :D . Miałem taki przypadek więc się dzielę;)

Pozdrawiam ;)
leeon
Stella +
Stella +

Auto: Seat Toledo

Postprzez Mateo89 » 9 listopada 2013, 22:37

Tych przyczyn może być wiele a nie zawsze komputer pokazuje błąd i jest problem
Mateo89
Stella
Stella