Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Kontrolka świecy żarowej świeci

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Kontrolka świecy żarowej świeci

Postprzez faza999 » 13 listopada 2013, 18:06

Witam,

Czytałem wiele postów ale odp do swojego problemu nie znalazłem. Przestały mi świecić światła stopu i zaczęła mrugać kontrolka świec żarowych to zacząłem od przeczyszczenia przełącznika pod pedałem hamulca, niestety nie pomogło...Kupiłem nowy z Helly (podobno lepszy) i zamontowałem i niestety nic nie pomogło. Postanowiłem wymienić bezpiecznik nr 13 (od świateł hamowania) nic nie dało. Postanowiłem dać większy bezpiecznik najpierw 7,5 a następnie 10 (pisało że taki powinien być) a odkąd mam Leonka był w nim bezpiecznik 5 i niestety nie pomogło. Następnym krokiem to byłą wymiana żarówek ale wymieniłem tylko jedną bo drugą mam w innym samochodzie ale obecnie żona w pracy i nie mam jak sprawdzić.

Gdzie może być problem? Czyżby wtyczka do przełącznika? Prosiłbym o pomoc.
Mój Leonik pochodzi z 2000 r 1,9 TDI 110 km
faza999
Stella
Stella

Auto: Seat Leon Top Sport
Silnik: TDI pompowtryski PD

Reklama

Re: Kontrolka świecy żarowej świeci

Postprzez sławek » 13 listopada 2013, 18:52

Jaki błąd pokazuje?
sławek
FR
FR

Auto: Leon TS ARL+
Silnik: ARL 1.9

Postprzez faza999 » 13 listopada 2013, 20:58

Niestety ale nie sprawdzałem Vagiem bo błąd wyskoczył wczoraj a myślałem ze to przełącznik pod pedałem hamulca

-- 13 listopada 2013, 20:58 --

Sprawdziłem żarówki i niestety dalej tak samo. Ma ktoś pomysł jak najprościej sprawdzić czy wtyczka jest dobra?
Chyba że ktoś pomoże i podrzuci pomysł co może być nie tak?
faza999
Stella
Stella

Postprzez lukero-madnes » 13 listopada 2013, 22:18

czujnik stopu szwankuje, była lektura o tym
viewtopic.php?f=43&t=1256&hilit=kontrolka+swiec
Obrazek
TDI 163 KM & 350 Nm
czarna perła viewtopic.php?f=32&t=69091
lukero-madnes
Sport
Sport

Region: podlaskie
Auto: Super Copa

Postprzez sławek » 13 listopada 2013, 22:51

Pisał, że wymienił na nowy i dalej to samo.
sławek
FR
FR

Auto: Leon TS ARL+

Postprzez borowa » 13 listopada 2013, 23:04

Miałem podobny problem. Sprawdzone żarówki, bezpieczniki, vag nic nie mówił, po wymianie na nowy ori czujnik stop zaczął świecić się cały czas. Wróciłem do starego, nadal świecąca kontrolka, brak świateł. Po wymianach przejechałem później może 200-300m, kontrolka zgasła, stop powrócił. Cudowne uzdrowienie :x Do dzisiaj nie wiem co było przyczyną usterki, cały czas w samochodzie zamontowany jest stary czujnik...
borowa
Cupra
Cupra

Region: lubelskie
Auto: CUPRA ST 385
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez faza999 » 14 listopada 2013, 06:14

W moim przypadku jak wymieniłem na nowy czujnik to samo czyli nic nie świeci...Nawet jechałem na nowym czujniku od sklepu do domu i nic nie pomogło. Dziś udam się do znajomego elektryka samochodowego, który już pomógł mi w innych sprawach elektrycznych w Leonie. Chyba że ma ktoś jeszcze jakaś propozycję?
Chciałem podłączyć czujnik do innej wtyczki ale niestety pod kierownicą nie znalazłem takiej samej w której mógłbym to sprawdzić. Chyba że sie mylę i jest jakaś podobna wtyczka?
faza999
Stella
Stella

Postprzez miroA3 » 14 listopada 2013, 07:05

a kto Ci powiedzial ze winny jest czujnik stopu pod pedalem ?

jak sie nie chce sprawdzic pod komputerem, to trzeba tak macac, a efektow nie widac

co trzeci dzien podobny temat i po raz kolejny trzeba napisac :

kontrolka swiec zarowych w TDI oznacza bledy w sterowaniu silnikiem, nie tylko czujnik stop ale tez -set innych rzeczy, np problem z wtryskami itd

jesli szkoda na kabel za 40zl zeby sobie diagnozowac takie rzeczy to pozostaje telefon do wrozbity macieja, badz takie macanie
miroA3
FR
FR

Region: małopolskie
Auto: FR 2.0 TSI
Silnik: CCZB 2.0

Postprzez faza999 » 14 listopada 2013, 08:08

Dzięki miroA3 za podpowiedź i tak też zrobię dziś i podjadę pod kompa sprawdzić ale nie musisz tak nalatywać że co trzeci dzień podobny problem na forum...Nie każdy jest mechanikiem tak jak np ja....Samochód potrzebuje do jazdy z domu do pracy i z pracy do domu. Nie jedna porada na tym forum pomogła mi w naprawie samochodu (może i nawet od Ciebie za co jestem wdzięczny) i pomogła w zaoszczędzeniu paru złotych (podpięcie pod kompa w warsztacie to ok 50 zł). Dla Ciebie naprawa samochodu to może jest pestka ale dla mnie i dla wielu innych naprawa samochodu to skomplikowana sprawa ale dzięki takim stronom naprawianie samochodu wydaje się łatwiejsze. A dodam że już kiedyś miałem problem z takim przypadkiem i wtedy za pomocą forum i jego użytkowników udało mi się naprawić samochód własnoręcznymi siłami.
Pozdrawiam
faza999
Stella
Stella

Postprzez miroA3 » 14 listopada 2013, 08:25

jasne, tylko sam napisales - jedno podpiecie pod kompa 50zl

majac 1m, kupujesz kabel za 40-50zl (koszt jednego podpiecia)
majac nawet starego laptopa podpinasz auto i zczytujesz bledy, nie znajac sie kompletnie wklejasz numery bledow na forum, lub korzystasz z google i nie drazysz po omacku jak wczoraj z zarowkami, czujnikami, wtyczkami itd

a to ze bylo opisywane,
chodzi o to ze korzystajac z wyszukiwarki wiedzialbys ze kontrolka swiec zarowych w tdi nie oznacza tylko i wylacznie czujnika stop, ale tez mase innych rzeczy, nie trzeba sie znac...
miroA3
FR
FR

Region: małopolskie
Auto: FR 2.0 TSI
Silnik: CCZB 2.0

Postprzez faza999 » 14 listopada 2013, 21:37

Witam. Dziś pobawiłem się przy Leonie i następujące rzeczy zrobiłem. Sprawdziłem Vagiem i skasowałem błąd ze świecą żarową i niestety ale problem nadal był...Postanowiłem sprawdzić czy czujniki są dobre. I okazało się że stary czujnik jak i nowy okazały się dobre. Pomyślałem że w takim przypadku prąd nie dochodzi do wtyczki po czym sprawdzam wtyczkę poprzez dwa drutki i żarówkę i co się okazało że prąd do wtyczki dochodzi....W tym momencie zgłupiałem...Po chwili rozmyślań przyszło mi do głowy że jak sprawdzałem czujnik to sprawdzałem i prąd przechodził przez pin 1 i 4 (czujnik i wtyczką są 4 pinowe) a gdy sprawdzałem wtyczkę to prąd był w pinach 1 i 3. Zrobiłem mostek pomiędzy pinem 3 i 4 i co się okazało ze światła hamulca działają....
Niech mi ktoś powie co mogło się stać ze z dnia na dzień prąd w wtyczce "przeszedł" z pinu 3 na 4? Oraz czy jak zrobiłem ten mostek to coś się stanie z samochodem?
Pozdrawiam
faza999
Stella
Stella

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel