Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Wymiana czy remont silnika?

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Wymiana czy remont silnika?

Postprzez maniek1986 » 26 listopada 2013, 19:45

Po prawie 4 latach bezawaryjnej eksploatacji od jakiegoś czasu co kilka dni u mnie w Tolku zapalała się kontrolka od płynu chłodniczego. Jednak po przejechaniu ok. 300-400 m zawsze gasła. Płynu w sumie nie ubywało, więc nic z tym problemem sobie nie robiłem. Kilka dni temu wracając z dłuższej trasy postanowiłem przegonic trochę auto i podczas podjazdu temp. silnika wzrosła mi do ok. 95 w związku z czym ściągnełem nogę z gazu, temp wróciła do 90 st. Następnego dnia znowu udałem się w dalszą trasę i podczas powrotu znowu wzrosła temp. która dodatkowo nie spadała po zwolnieniu. W związku z czym zatrzymałem się i zauważyłem, że płyn ucieka przez urwany wężyk. Po jego zamontowaniu i uzupełnieniu płynu udałem się do warsztatu gdzie na miejscu stwierdzono przepaloną uszczelkę pod głowicą. Dziś będąc w warsztacie dowiedziałem się, że po rozebraniu głowicy dodatkowo stwierdzono uszkodzenia na tłokach cylindrów :/. Jutro mają byc one zdemontowane i jeżeli uszkodzone zostały cylindry to czekał mnie będzie kapitalny remont silnika lub wymiana na używkę : :shock: . Co wychodzi taniej i daje większą gwarancję braku problemów z silnikiem w przyszłości? Czy w tym przypadku wogóle konieczny będzie ten remont czy wystarczy sama wymiana uszczelki połączona z jej planowaniem i wymianą rozrządu i oleju? Najgorsze w tym jest to, że znalazłem już kupca na swojego Tolka i miałem czas do świąt na znalezienie dla siebie Leona 1p :-x
maniek1986
Stella
Stella

Auto: Seat Toledo II
Silnik: AVF 1.9

Reklama

Re: Wymiana czy remont silnika?

Postprzez Pako162 » 26 listopada 2013, 20:57

Zalezy jakie bd koszta remontu. Jeśli zamkie sie cenowo w kwocie używanego silnika to lepiej go zrobic. Można powiedziec ze bd miał nowy silnik. Bez osprzętu oczywiście :-D
Pako162
Sport
Sport

Auto: Cupra 4
Silnik: AUE 2.8

Postprzez thorek » 26 listopada 2013, 22:50

coś mi to podejrzane skoro wężyk miał nieszczelność ukłąd działął nieprawidłowo i to było przyczyna tych temperatur dodatko z tego co piszesz to nie przegrzałeś go więc nawet wymiana uszczelki pod głowicą i wszystko w temaciu a tu jeszcze mowiaa ze uszkodzenie tłoka jakie ? niech ci pokaza, zrób fote, smierdzi mi tu naciąganiem
Podpis niezgodny z Regulaminem forum LCT
thorek
Stella +
Stella +

Auto: leon 20vt

Postprzez maniek1986 » 27 listopada 2013, 00:00

No niestety za 2 razem się zagotował. Dodatkowo jakiś osad na 2 tłokach mi pokazali, może to tylko jakiś nagar. Jutro z rana mają ściągnąc miskę i sprawdzic co z cylindrami. Mam tylko nadzieję, że skończy się tylko na uszczelce :)
maniek1986
Stella
Stella

Postprzez thorek » 27 listopada 2013, 10:48

jedno zagotowanie go nie zabije, tym bardziej, że widzę kontrolowałeś to w miare, ja bym był ostrożny bo jak pisałem wcześniej coś mi tu "śmierdzi" uszkodzenie tłoka to co pęknięty stopiony ? od czego niby.
thorek
Stella +
Stella +

Postprzez stm75 » 27 listopada 2013, 11:29

Zrobisz remont - będziesz wiedział na czym jeździsz. Kupisz używany: 1. Skąd będziesz wiedział ile ma faktycznie przejechane ?, 2.Ryzyko jest takie że za jakiś czas możesz się znaleźć w punkcie wyjścia i będziesz sobie pluł w brodę że wywaliłeś kasę i masz to samo.
stm75
Sport
Sport

Auto: Cupra R
Silnik: CHGA 1.6

Postprzez LoozaQ » 27 listopada 2013, 11:42

Mnie zastanawia tylko jedna rzecz. O migającej kontrolce temperatury silnika napisano tutaj już tyle, że ładna książka by z tego wyszła. Dlaczego nie podjąłeś działań od razu po pierwszym sygnale? Już pierwszy wzrost temp. powyżej 90*C powinien dać Ci do myślenia, że coś jest nie tak. Czasami mam wrażenie, że trzeba wszystko tłumaczyć jak tej przysłowiowej "blondynce": świeci się na żółto - można jechać, ale trzeba sprawdzić... świeci się / miga na czerwono - dzwoń do chłopaka :P
Obrazek

Obrazek
LoozaQ
Sport
Sport

Auto: Leon 1M ASV
Silnik: ASV 1.9

Postprzez thorek » 27 listopada 2013, 12:46

stm75 napisał(a):Zrobisz remont - będziesz wiedział na czym jeździsz. Kupisz używany: 1. Skąd będziesz wiedział ile ma faktycznie przejechane ?, 2.Ryzyko jest takie że za jakiś czas możesz się znaleźć w punkcie wyjścia i będziesz sobie pluł w brodę że wywaliłeś kasę i masz to samo.

są remonty i remonty i tu najwieskze ryzyko, a koszt spory tez można nie źle utopic ja bym poszukał jednak używki w miarę najpewniejszej
thorek
Stella +
Stella +

Postprzez maniek1986 » 27 listopada 2013, 14:15

Silnik cały i zdrowy :-D , remoncik kończy się na remoncie głowicy, wymianie kompletnego rozrządu z pompą wody, oleju + wszystkie filtry, płynu chłodniczego i uszczelnieniu czegoś tam :-)
maniek1986
Stella
Stella

Postprzez IroN_87 » 27 listopada 2013, 16:32

To i tak wydasz z 2-2,5tys..
Był Leon 4x4 194KM & 423 NM by COMPsport
Jest... A4 B7 Quattro 2.0 TFSI 264KM & 394NM by COMPsport

Obrazek
IroN_87
Sympatyk LeonClub

Auto: A4 B7
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez ostryx » 27 listopada 2013, 19:45

Miałem to samo, tzn poszła uszczelka i po zdjęciu okazało się że uszkodzone są 3 tłoki (pęknięcia).
Cały remont wyniósł trochę ponad 6 tys ;/ Ale teraz przynajmniej wiem że motor zdrowy ;)
ostryx
Sport
Sport

Auto: Seat Leon I 4x4

Postprzez maniek1986 » 28 listopada 2013, 18:33

Całośc zamknie się w ok. 3.000 zł, bo do tego dochodzi wymiana amorków tył (kayaba), łożyska i elementy metalowo-gumowe przód oraz wszystkie filtry. Tylko teraz pozostaje kwestia opłacalności sprzedaży auta jak wiem, że silnik zdrowy, najdroższe mogące się zepsuc podzespoly, tj turbo, pompa wtryskowa i sprzęgło z dwumasą działają bdb
maniek1986
Stella
Stella

Postprzez Martinus1985 » 28 listopada 2013, 18:42

Jak chcesz remontować to dla siebie go zostaw. Po co komuś remontować.
Takie moje zdanie.
Obrazek
Było 113,7 KM chwilowo 147,4 a obecnie 200,6 KM by TuneUp na BRD,Fmic i jest zapał na GTB...
Martinus1985
TopSport
TopSport

Auto: Leon Sport
Silnik: AHF 1.9

Postprzez maniek1986 » 28 listopada 2013, 22:35

Tak też zrobię. Narazie odkładam decyzję o zmianie auta przynajmniej do lata . Wtedy to zacznę z powrotem rozglądac się za Leonem 2 albo Alfą 159 :-D
maniek1986
Stella
Stella

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel