Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

jak się wymienia filtr paliwa ???

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

jak się wymienia filtr paliwa ???

Postprzez mojomax » 19 kwietnia 2006, 06:04

czy potrzebne są jakieś magiczne zabiegi w rodzaju odpowietrzania, czy wystrarzczy odłączyć stary i podłączyć nowy ?????
mojomax
Stella +
Stella +

Auto: Tolek ARL 200km

Reklama

Re: jak się wymienia filtr paliwa ???

Postprzez vitek777 » 19 kwietnia 2006, 07:24

z tego co widziałem w serwisie na zmianie to nie ma takich magicznych zabiegów tylko nowy filtr i szmatka :?:
vitek777
Sport
Sport

Auto: S4 i Caddy-lak:)

Postprzez colin23 » 19 kwietnia 2006, 07:28

przed zamontowaniem nowego warto go zalaż ropką abyś nie musiał za długo kręcić na sucho.
colin23
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi

Postprzez mojomax » 19 kwietnia 2006, 12:43

colin23 napisał(a):przed zamontowaniem nowego warto go zalaż ropką abyś nie musiał za długo kręcić na sucho.

W takim razie chyba wystarczyłoby po założeniu nowego parę razy przekręcić kluczykiem (bez odpalania) w stacyjce. Pompa elektryczna powinna zalać filtr paliwa olejem napędowym... dobrze myślę ?
mojomax
Stella +
Stella +

Postprzez Gawloss » 19 kwietnia 2006, 14:18

mojomax napisał(a):
colin23 napisał(a):przed zamontowaniem nowego warto go zalaż ropką abyś nie musiał za długo kręcić na sucho.

W takim razie chyba wystarczyłoby po założeniu nowego parę razy przekręcić kluczykiem (bez odpalania) w stacyjce. Pompa elektryczna powinna zalać filtr paliwa olejem napędowym... dobrze myślę ?

lepiej zalej filtr bo bedizesz chechlal i chcelal samochod szkoda pompy wtryskowej bo bedzie na sucho chodzila
zamontuj filtr zalej ropka az sie uleje i zamontuj przewod
Gawloss
Signo
Signo

Auto: lancer

Postprzez Asgaard » 19 kwietnia 2006, 20:48

mojomax napisał(a):W takim razie chyba wystarczyłoby po założeniu nowego parę razy przekręcić kluczykiem (bez odpalania) w stacyjce. Pompa elektryczna powinna zalać filtr paliwa olejem napędowym... dobrze myślę ?

powietrze które jest w filtrze nie zniknie samo z siebie, gdzieś będzie musiało zostać wyparte, a w tym wypadku będzie to droga prowadząca do silnika... tak jak mówili poprzednicy, zalać filtr ropką i będzie ok :)
230@430 Leon TDI (sold)
420@593 Eva :twisted:
233@450 A4 quattro :wink:
Asgaard
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon i Eva

Postprzez mojomax » 19 kwietnia 2006, 22:17

Asgaard napisał(a):powietrze które jest w filtrze nie zniknie samo z siebie, gdzieś będzie musiało zostać wyparte, a w tym wypadku będzie to droga prowadząca do silnika... tak jak mówili poprzednicy, zalać filtr ropką i będzie ok

pompa paliwa powinna przetłoczyć powietrze do baku, nieprawdaż ?

I jeszcze pytanie : do czego służy odkręcany koreczek na dole filtru paliwa ????
mojomax
Stella +
Stella +

Postprzez DTM » 20 kwietnia 2006, 01:19

Asgaard napisał(a):
mojomax napisał(a):W takim razie chyba wystarczyłoby po założeniu nowego parę razy przekręcić kluczykiem (bez odpalania) w stacyjce. Pompa elektryczna powinna zalać filtr paliwa olejem napędowym... dobrze myślę ?

powietrze które jest w filtrze nie zniknie samo z siebie, gdzieś będzie musiało zostać wyparte, a w tym wypadku będzie to droga prowadząca do silnika... tak jak mówili poprzednicy, zalać filtr ropką i będzie ok :)

zawsze mozna podlaczyc przewody tylko od strony baku i wlaczyc zaplon zeby pompka go sama napelnila :wink:
www.a3-club.net - Klub Audi A3/S3
DTM
Stella +
Stella +

Auto: A3 1.9TDi

Postprzez Silver » 20 kwietnia 2006, 12:09

Panowie "mojamax" ma silniczek ARL czyli PD - zasialny jest paliwem pod cisnieniem . W zbiorniku znajduje sie pompa elektryczna tłacząca paliwo poprzez filtr paliwa do pompy wysokiego cisnienia.
mojomax napisał(a):Asgaard napisał/a:
powietrze które jest w filtrze nie zniknie samo z siebie, gdzieś będzie musiało zostać wyparte, a w tym wypadku będzie to droga prowadząca do silnika... tak jak mówili poprzednicy, zalać filtr ropką i będzie ok

pompa paliwa powinna przetłoczyć powietrze do baku, nieprawdaż ?

I jeszcze pytanie : do czego służy odkręcany koreczek na dole filtru paliwa

- powietrze dostanie się przelewem do zbiorniczka i tam wyrówna cisnienie (a i tak mamy przecież odpowietrzniki i odkrecamy korek wlewu zeby zatankowac)
-korek pod filtrem paliwa służy do pozbywania sie nieczystosci które gromadzą się w odstojniku filtra .... woda,paprochy itp... - nie używać tej opcji -przy naszej jakosci paliwa lepiej wymieniac czesciej filtr.
-dla swietego spokoju mozesz zalac filtr paliwkiem ,ale bez tego zabiegu tez dasz sobie rade. Jesli chodzi o wymiane filtra paliwa w silnikach PD nie wystepuje tam niebezpieczenstwo zgasniecia lub krecenia na sucho silnikiem .....
- zrób taki gitarra !!!

DTM napisał(a):zawsze mozna podlaczyc przewody tylko od strony baku i wlaczyc zaplon zeby pompka go sama napelnila
-i o to chodzi !!!

UWAGA-ta zasada nie dotyczy silników z pompa VP !!! (90 i 110 KM)
Only Diesel Gazole
Silver
TopSport
TopSport

Auto: Leon

Postprzez mojomax » 20 kwietnia 2006, 15:26

Ok, dzięki, to była wyczerpująca odpowiedź, temat zamkniety :)
mojomax
Stella +
Stella +

Postprzez DTM » 20 kwietnia 2006, 17:05

mojomax napisał(a):UWAGA-ta zasada nie dotyczy silników z pompa VP Wykrzyknik! (90 i 110 KM)

rozumiem ze w VP trzeba zalac wczesniej?
DTM
Stella +
Stella +

Postprzez uciu » 18 maja 2006, 14:24

DTM napisał(a):
mojomax napisał(a):UWAGA-ta zasada nie dotyczy silników z pompa VP Wykrzyknik! (90 i 110 KM)

rozumiem ze w VP trzeba zalac wczesniej?

ja też tak zrozumiałem a jutro lub pojutrze bede wymieniał filtr więc się okaze:-)
Leoś AHF
uciu
Stella +
Stella +

Auto: Leon TDi od 9lat:-)

Postprzez DTM » 19 maja 2006, 00:30

na tej stronie :arrow: http://pics2.tdiclub.com/video/cincitdi/index.html
mozna zobaczyc filmik z wymiany filtra paliwa (Fuel Filter Change) jak i kilka innych :!:
DTM
Stella +
Stella +

Postprzez Anfel » 24 lutego 2007, 21:11

Mam pytania co ile trzeba wymieniać filtr paliwa, i na co może być zły wpływ gdy nie wymienia się filtra wtedy gdy trzeba (utrata mocy czy takie coś ) ?
Anfel
Sport
Sport

Auto: Leon ASV+

Postprzez Tonny S » 24 lutego 2007, 21:15

Anfel napisał(a):utrata mocy czy takie coś
Pierwsze objawy.

ASO twierdzi, ze co 45-60 tys ja zawsze w kazdym aucie wymieniam co 15 tys.
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez Anfel » 24 lutego 2007, 21:24

Bo ja wymieniłem zaworek, przepływke, mam wyczyszczona turbinę i gdy jadę zazwyczaj na 4 lub 5 biegu ze stała prędkością i dam gazu to auto przez chwilę się "zastanowi" i dopiero dostaje kopa. I zastanawiam się co jeszcze może być bo w środę mam jechać na program.
Anfel
Sport
Sport

Postprzez Streat » 24 lutego 2007, 21:39

Anfel, jak tak sie dzieje to ja bym posprawdzał przewody od podciśnienia razem z tym co idzie do "gruszki" (tej czarnej pod osłoną silnika) - mają być nie pozaginane i dobrze wciśnięte :wink:
Leon ASV TS look powered by UNITRONIC ;-) Obrazek
Streat
Cupra
Cupra

Auto: Leon 1.9 TDi+

Postprzez Anfel » 24 lutego 2007, 21:41

Najlepiej jak pojadę w środę i Ali wszystko sprawdzi. :wink:

[ Dodano: Sro 21 Mar, 2007 ]
Mam pytanie jak odpiąć te wszystkie przewody itd ?
Anfel
Sport
Sport

Postprzez leem » 21 marca 2007, 15:32

Anfel, poodpinaj wszystkie te szlaufiki rurki paliwa wyrzuć je do kosza !!!! są do du..... kup szlauf jakiś taki żeby pasował i zaciśnij je zwykłymi skręcanymi obejmami. ja mam tak zrobione bo ori puszczały gdzieś powietrze. . .

Aha mam na myśli przewody przy filtrze paliwa !! żeby nie było
leem
FR
FR

Auto: BMW 330D

Postprzez Anfel » 21 marca 2007, 17:35

Mam pytanie kupiłem filtr paliwa, gość w sklepie dał mi Filtrona PP839. patrzę teraz w katalog filtrona i jest napisane że do Leona ASV jest filtr PP 960/1. Jak uważacie czy wierzyć gościowi w sklepie, czy oddać go i wziąć ten co jest podany w katalogu ? I czym się różni np. filtr PP960/1 od PP960 ?

PS.znalazłem że ten filtr PP839 jest w Ibizie II 1,9TD.
Anfel
Sport
Sport

Postprzez Marcin_TDI » 21 marca 2007, 22:59

z katalogu wynika ze 839/1 do 2001 roku a pozniej 960 pasuje ale moim zdanie to nie ma roznicy. w arl sa takie same
http://WWW.SERCE-HELI.PL - zbieramy pieniążki na operację serduszka dla mojej Córki
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Auto: pozyczone

Postprzez colin23 » 18 listopada 2007, 18:46

Trochę odgrzeję kotleta ale ostatnio już nie pamiętam czy to było w TV czy w jakiejś gazecie ale mechanik powiedział że przy wymianie filtra warto oprócz zalania go ropą równiez wlać w filtr ok. 100-200ml oleju silnikowego takiego jak lejemy do samochodu. Podobno coś tam czyści itp. Co o tym sądzicie? Ściema czy faktycznie to może pomóc?
colin23
Sympatyk LeonClub

Postprzez Orzeł » 18 listopada 2007, 19:18

kiedyś wujek lał do starego kadeta mixol do baku i nparawde to pomagało, ale czy w naszych silnikach to coś da/ zaszkodzi?? ciężko coś powiedzieć na ten temat ja bym nie ryzykował jak wiadomo TV kłamie :P
Kto powiedział, że klekot musi być wolny?? :)

Był 1.9 TDI FWD => 224 PS @ 430 Nm
Był 3.0 TDI Quattro => 285 PS @ 546 Nm
Jest 3.0 TDI Quattro => 381PS @ 726 Nm ET -> było 12.85 :P
Orzeł
FR
FR

Auto: Klekot :)

Postprzez gr » 18 listopada 2007, 20:05

Ja myślę, że efekt może być trochę jak w silniku dwusuwowym, pewnie mocniej przez chwilę zakopci. Nie chce mi sie wierzyć, że coś przeczyści, bo i niby co? Olej napędowy jest "tłusty" podobnie jak silnikowy. Poza tym ciekawe co na to VP, że nie wspomnę o PD. Chyba lepiej nie ryzykować skoro po zalaniu filtra ropą wszystko jest OK.
Już chyba pisałem to w innym poście ale u mnie po wymianie filtra zniknęły pęcherzyki powietrza w przewodzie paliwowym, a wydaje mi się, ze przed wymianą wszystko było tak samo szczelne jak po.
gr
Stella
Stella

Auto: Leon 1.9 TDI ASV

Filtr paliwa

Postprzez leon_2003 » 18 listopada 2007, 22:24

Jak jesteśmy przy filtrze, to.
W ASO Skoda kupiłem filtr i jest trochę inny jak poprzedni, tj. różni sie kolorem, cały w kolorze szarym. Oprócz tego zawsze po zgaszeniu silnika w przewodzie paliwowym miałem duzy pęcherz. Teraz tego nie ma. Cos w nim zostało poprawione, bo nie mogłem włożyć do niego zaworka-trójnika. W pewnym momencie myslałem, że połamię ten zaworek, jednak wskoczył na swoje miejsce.
Leon ma brata - C320CDI :)
Obrazek
leon_2003
Sport
Sport

Auto: Seat Leon

Postprzez Marcin_TDI » 19 listopada 2007, 13:26

nic nie dolewaj bo zapchasz ten filtr a nie przeczyscisz. jak sie zachowa paliwo z olejem !?! nie kombinuj, jak mu nie lejesz opalu czy zepaku to nic czyscic nie trzeba...
http://WWW.SERCE-HELI.PL - zbieramy pieniążki na operację serduszka dla mojej Córki
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez colin23 » 19 listopada 2007, 14:07

tak tylko spytałem bo raczej nie wierzyłem tym opowieścią ale warto zapytać.
colin23
Sympatyk LeonClub

Postprzez Lucjan » 19 listopada 2007, 14:51

jedynie co mozesz zrobic to zalać dobrym paliwem lub środkiem do czyszczenia układu paliwowego. Oczywiście leje sie ten środek do zbiornika i z godnie z opisem producenta dawke ;)
Lucjan
Sport
Sport

Auto: Seat

Postprzez mjudu » 19 listopada 2007, 20:02

jezeli mozwa o komponentach dodatkowych do paliwa to co polecaice, co jest najlepsze lub czego sami uzywacie od czsu do czasu albo np. przez zime czodzi mi o uszlachetniacze do paliwa, bo jezeli chodzi o ich ilosc na rynku to jest ich od groma ale podejzeewam ze nie wszystkie sa dobre.
mjudu
Stella +
Stella +

Auto: seat leon asv

Postprzez Lucjan » 20 listopada 2007, 09:44

mjudu napisał(a):jezeli mozwa o komponentach dodatkowych do paliwa to co polecaice, co jest najlepsze lub czego sami uzywacie od czsu do czasu albo np. przez zime czodzi mi o uszlachetniacze do paliwa, bo jezeli chodzi o ich ilosc na rynku to jest ich od groma ale podejzeewam ze nie wszystkie sa dobre.

Np coś takiego ja stosowałem w poprzednim Dieslu i było ok. VPS SYNPOWER DIESEL CLEAN VALVOLINE lub MAXLIFE DIES.SYSTEM CLEAN VALVOLINA i nic sie nie działo =]
Jeszcze to lałem jak była niska temp. Depresator-dodatek do oleju napędowego,1L na 1000L Castrola.
Ogólnie polecan Valvoline
Lucjan
Sport
Sport

Auto: Seat

Postprzez Silver » 21 listopada 2007, 14:27

leon_2003 napisał(a):zawsze po zgaszeniu silnika w przewodzie paliwowym miałem duzy pęcherz. Teraz tego nie ma. Cos w nim zostało poprawione, bo nie mogłem włożyć do niego zaworka-trójnika. W pewnym momencie myslałem, że połamię ten zaworek, jednak wskoczył na swoje miejsce.

no i sobie odpowiedziałes - 90 % sytuacji w której sie pojawia powiertze pochodzi własnie z krućca przelewowoego (w którym jest zaworek zwrotny ale to już inna historia) .
Prawdopodobnie filtr jest ciasniejszy lub poprostu oringi są lekko grubsze - ważne że efekt jest ...... :ok: a raczej go nie ma (czyli powietrza które może zajechać pompe VP).

A olej to może i był dobry w systemach gdzie cisnienie sprezania paliwa było mniejsze.

W PD-ku tylko krzywde moze zrobić.
Only Diesel Gazole
Silver
TopSport
TopSport

Postprzez Struś » 21 listopada 2007, 20:06

powiem wam rze przejezdzilem przeszlo milion km.i od czasu do czasu dolewam oleju do ropy smaruje to wtryski pompo wtriski tesz.
Struś
Stella
Stella

Auto: Seat Leon

Postprzez Silver » 22 listopada 2007, 09:19

Struś napisał(a):powiem wam rze przejezdzilem przeszlo milion km.i od czasu do czasu dolewam oleju do ropy smaruje to wtryski pompo wtriski tesz.

Kolego - proponuje na przyszłośc zanim coś napiszesz pomyśl troche - to nie boli.

Błedy jakie robisz i to co piszesz świadczy o tym ,że w szkole nawet podstawowej byłes chyba nie za często obecny na lekcjach .

Troche chemii i fizyki sie kłania. Zastanów sie jak spala sie olej silnikowy pod cisnieniem w dużej temperaturze ! Widziałes kiedyś głowicę silnika przegrzanego ?
Only Diesel Gazole
Silver
TopSport
TopSport

Postprzez Marcin_TDI » 23 listopada 2007, 12:20

chyba nie widzial, jestem ciekaw co zrobi jak mu wskoczy TDI na 15tys obr/min bo oleju sobie dolewal... na Street-racing byl kiedys taki topic, moze jak popraosisz mamoutha to Ci pokaze fotki bo tez kiedys mial chyba taka akcje z tego co pamietam...
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez mjudu » 23 listopada 2007, 21:46

mam pewnien problem przy wymianie filtra paliwa ulamalo mi sie jedno wyjscie od zaworka zwrotnego do ktorego podlancza sie wezyka, ten co wraca w strone baku( nie ten co idze od silnika), czy mozna to zastapic czyms innym lub od innego samochodu bo cena tego zaworka mnie troche przerazila - 120zl. Chodzi o filtr paliwa od seata toledo 1.9TDI-90KM z 2003r. prosze o pomoc!!!
mjudu
Stella +
Stella +

Auto: seat leon asv

Postprzez Marcin_TDI » 26 listopada 2007, 10:16

jaki zaworek bo ja nie kumam. daj fotke.
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez Silver » 26 listopada 2007, 10:39

mjudu napisał(a):mam pewnien problem przy wymianie filtra paliwa ulamalo mi sie jedno wyjscie od zaworka zwrotnego do ktorego podlancza sie wezyka, ten co wraca w strone baku( nie ten co idze od silnika), czy mozna to zastapic czyms innym lub od innego samochodu bo cena tego zaworka mnie troche przerazila - 120zl. Chodzi o filtr paliwa od seata toledo 1.9TDI-90KM z 2003r. prosze o pomoc!!!

Mam taki zaworek i mogę Ci oddać.
kwota na pewno będzie mniejsza.

Jak Coś to wal na priv lub 604-140-953.

Marcin_TDI napisał(a):jaki zaworek bo ja nie kumam. daj fotke.

-Marcin - obudz się !
Nie wiesz gdze w filtrze paliwa jest montowany zaworek zwrotny ????

O taki ? http://www.allegro.pl/item276828709_zaw ... wrocl.html
Only Diesel Gazole
Silver
TopSport
TopSport

Postprzez OMFG » 29 listopada 2007, 17:46

http://pics2.tdiclub.com/video/cincitdi/cat2filter.html

A widział ktoś taki zestawik Catepilara do kupienia w PL z tego co widać na tym filmie ten filtr ma większy przepływ i "nie zapowietrza sie".
OMFG
Stella +
Stella +

Auto: 1M2

Postprzez szmoła » 31 stycznia 2009, 18:34

Witam

Sorki, że wracam do tematu ale chciałbym opisać sposób wymiany filtra paliwa przez mojego mechanika w moim ASV. A więc, umocował nowy filtr, podłączył zawór zwrotny i przewód od strony zbiornika. Przewodu do pompy na razie nie wpinał a... i tu uwaga... Do filtra (strona wylotu, kierunek pompa VP ) podpiął odsysarkie ( tą maszynę, raczej zbiornik do wyssania oleju silnikowego i jak widać nie tylko...) Wszystko ładnie pięknie, ropa została zassana poprzez filtr własną ropą ze zbiornika ( nic tu nie trzeba zalewać ani kręcić pompą ). Trwa to chwile, aż widać będzie w przezroczystym przewodzie tej odsysarki przepływającą ropę wtedy podłączamy przewód od pompy i po robocie. Wszystko odpowietrzone i bez rozlewania paliwa.

PS. nie wiem jednak ale do PD to nie jest sposób, bo pompę mamy w zbiorniku
szmoła
Stella +
Stella +

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Leon FR ST
Silnik: CUPA 2.0

Postprzez uciu » 1 marca 2009, 22:54

Ja ostatnio czekając w kolejce na wymiane filtrów i olejów widziałem jak jeden taki 'mechanik" (jakiś praktykant czy coś) wymieniał filtr paliwa w octawce tdi (ahf czy asv jak gadalem z właścicielem)...

założył go na sucho....
...kręcił i kręcił i nic.
..podpiął kompresor (do filtra chyba) tak, ze wdmuchując powietrze było słychć jak z odpowietrznika baku powietrze uchodzi (chciał zrobić podciśnienie w baku, które wypchnęłoby paliwo przez filtr???)
... dalej kręcił i kręcił i nic
... padł akumulator
... podpiął prostownik i nadal kręcił i dmuchał tym powietrzem na przemian
... właściciel w nerwach, blady jak cholera - miało to trwać 5min
... przyszedł majster i nadal jeden kręci na chama drugi wdmuchuje i tak na przemian
... nic nie pomaga w końcu coś wlał/wpsiknął w okolice gdzies przy szybie (nie widziałem dokładnie)
... auto odpaliło ale dostało od razu max obrotów - praktykan z przerażenie wyłączył silnik
... pooglądali
... właściciel auta siny z nerwów
... odpalają po raz kolejny -> odpaliło normalnie, troche pokopciło
... potem była jakaś kłótnia...

ja odwróciłem się, wsiadłem do auta i odjechałem.
Stwierdziałem, że nie wymienie tam filtrów i oleju - wymieniłem je sam w garażu.

ala masakra była - trwało to w sumie około 40min!!!

PS. jakie szkody to mogło wyrządzić w aucie??
Zajebiście, że tacy naprawiają auta!!!
uciu
Stella +
Stella +

Auto: Leon TDi od 9lat:-)

Postprzez Marcin_TDI » 2 marca 2009, 08:44

pewnie samostartu jakiegoś wpsiknął do dolotu. niezłe magiki :)
uciu napisał(a):PS. jakie szkody to mogło wyrządzić w aucie??

chwilowo to pewnie nie ale brawo za głupotę :)
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez lec » 2 marca 2009, 12:59

moze materiały z naszej dyskusji komus pomogą:
http://forum.skodaclub.pl/octavia/o1-sa ... t1901.html
100kucy/1L Club | www.SkodaClub.pl | www.Motohid.pl
lec
MotoHID.pl

Auto: O2 RS FL

Postprzez niedzwiedz11 » 12 października 2009, 11:35

a ja mam pytanie odnośnie samego filtra- znalazłem na stronie intercars-u filtry knechta , filtrona i boscha. filtrona nie chce, knecht zbyt drogi a bosch jest ale jest napisane że "Rodzaj filtra: filtr podgrzewany". teraz pytanie czy taki filtr bedzie pasował do AHF (2000r) czy nie i musi być zwykły filtr bez podgrzewania?dzwoniłem do dwóch mechaników i mowią co innego, każdy znich inaczej tłumaczy wogóle funkcję podgrzewania... więc jak to w końcu jest?wie ktoś może?
niedzwiedz11
Sport
Sport

Auto: Seat Leon 1,9TDI

Postprzez Axee » 12 października 2009, 12:07

niedzwiedz11, w sumie do pogrzewanego leca 4 weze, do zwyklego 2. Prawdopodomnie masz ten pierwszy. Zaloz Knechta albo Manna.

Wg etki dla AHF z 2000r masz filtr 1J0127401A czyli filtr paliwa do wersji z podgrzewaniem paliwa. Ja sie nie spotkalem ze zwyklym (bez podgrzewania) filtrem paliwa w Leonie TDI VP z tego rocznika.
Podaj w sklepie nr vag 1J0127401A i powinni znalezc zamiennik markowej firmy (czytaj Mann, Knecht).

Powtorze filtr posiadajacy 4 przylacza jest filtrem z podgrzewaczem paliwa, 1 przylacze wejscie zasilanie z baku, 2 przylacze wyjscie do pompy paliwa/listwy pompowtryskiwaczy, 3 przylacze wejscie powrot cieplego paliwa ktore ogrzewa filtr z pompy paliwa/listwy pompowtyskiwaczy, 4 przylacze wyjscie powrot paliwa do baku.
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez niedzwiedz11 » 13 października 2009, 09:13

Axee -->rozumiem że Boscha nie polecacie? dotychczas miałem boscha właśnie, w ASO w zeszłym roku mi go założyli i mówili że Bosch jest ok.
niedzwiedz11
Sport
Sport

Postprzez red8 » 15 października 2009, 13:46

niedzwiedz11, od kiedy to w ASO zakladaja zamienniki i do tego mowia ze sa ok?:) u mnie krzywo zawsze patrza sie jak im daje zamienniki
red8
Signo
Signo

Auto: Leon TDI

Postprzez niedzwiedz11 » 15 października 2009, 17:01

red8--> nie wiem od kiedy, ale zakładają...
zresztą nieważne, kupiłem już Mann-a i jest ok:-)
niedzwiedz11
Sport
Sport

Postprzez DDominikk » 15 października 2009, 17:27

Testował ktoś może filtr marki HENGST? Ostatnio sprzedający mi go polecał, podobno jakaś niemiecka marka.
DDominikk
Stella +
Stella +

Auto: była Ibiz jest Astra

Postprzez SebastianW » 23 listopada 2009, 14:24

W InterCars mają 2 rodzaje filtrów do TDI - krótki za 120 zł i dłuższy za 280 zł
Czy ktoś wie jaka jest różnica? Który lepiej założyc?
5F FR 1.4 TSI 140KM
Golf VII Alltrack 1.8TSI DSG 180KM
SebastianW
Sport
Sport

Auto: Leon 5F FR CHPA
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez Axee » 27 listopada 2009, 00:09

SebastianW napisał(a):krótki ... i dłuższy
... powinny miec swoje numery katalogowe, ktore powinienes tu podac, podaj rowniez rok modelowy auta i symbol silnika.
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Następna strona

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel