Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Zgrzyt w skrzyni biegów

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Zgrzyt w skrzyni biegów

Postprzez gmerek » 2 lutego 2014, 22:11

W moim leonie występuje lekkie zgrzytnięcie w skrzyni podczas przełączania biegu z 1na 2 , zaczęło się tak dziać po wymianie kpl. sprzęgła z dwumasą ....... Może ktoś wie co się dzieje ??
gmerek
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1M1 150ARL
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Re: Zgrzyt w skrzyni biegów

Postprzez Leonidas ARL » 2 lutego 2014, 22:44

może słabo odpowietrzone sprzęgło
Leonidas ARL
Zbanowany

Auto: Seat Leon ARL
Silnik: ARL 1.9

Postprzez kurex » 2 lutego 2014, 23:27

gmerek napisał(a):W moim leonie występuje lekkie zgrzytnięcie w skrzyni podczas przełączania biegu z 1na 2

To wciskaj sprzęgło do końca. :P

Dwumasa nowa ? po regeneracji ?.
kurex
TopSport
TopSport

Auto: 1M
Silnik: ASV 1.9

Postprzez gmerek » 3 lutego 2014, 00:36

Tak wszystko wymieniłem na nowe ( tarcza, docisk, wysprzęglik, dwumasa ) - Lucka . Sprzęgło jest dobrze odpowietrzone dwa razy sprawdzałem to nie to . Dzieje się tak tylko przy zmianie biegu z 1 na 2 inne biegi wchodzą bez problemu. Dzieje się tak zaraz po uruchomieniu gdy silnik i skrzynia nie są " rozgrzane" szczególnie gdy samochód jest przez jakiś czas nie używany . Na starym sprzęgle i dwumasie Sachsa tego problemu nie było .......
gmerek
Stella
Stella

Postprzez PaVLo » 3 lutego 2014, 17:58

Polecam po odpaleniu i chwilowej pracy silnika, powrzucać na wciśniętym sprzęgle wszystkie biegi a potem ruszać, napisz czy jest lepiej.
PaVLo
TopSport
TopSport

Auto: Seat SPORT

Postprzez gmerek » 4 lutego 2014, 12:47

Tak jest lepiej po chwilowej pracy silnika i po włączeniu wszystkich biegów problem ten ustępuje. Może to wina oleju w skrzyni pewnie stracił już swoje właściwości i w początkowej fazie po uruchomieniu silnika nie ma dostatecznego smarowania. Albo trochę muszę zaczekać zanim wszystko się ułoży , jeżeli problem nie ustąpi po pewnym czasie to wymienię olej i zobaczę co się będzie działo .......
gmerek
Stella
Stella

Postprzez kurex » 4 lutego 2014, 13:36

gmerek napisał(a):to wymienię olej i zobaczę co się będzie działo .......

Niby producent teoretycznie nie przewiduje wymiany oleju w skrzyni, jedni na forach piszą że po wymianie skrzynia się sypie, a drudzy że dało to bardzo pozytywny efekt.

Poza tym są tam jakieś elektromagnesy, które wyłapują ten syf aby nie zmienił właściwości oleju...

W sumie sam nie wiem - niby nic mi się nie dzieje, ale może też wymienić będzie lepszy komfort jazdy. ?
kurex
TopSport
TopSport

Auto: 1M
Silnik: ASV 1.9

Postprzez 16czarny16 » 25 lutego 2014, 19:44

Witam, mam ten sam problem co autor tego postu, a na dodatek w ostatnim czasie zauwazyłem braki w płynie hamulcowym! Dodam że cały układ hamulcowy jest ok, nie ma wycieków na zaciskach, na przewodach itp. a wiec obstawiam sprzegło. Czy ktos ma jakies dobre mądre rady co moze to byc. Przebieg 220 tysi, przy 155 zrobiony kompletny dwumas itd,. Nadmienie jeszcze że bardzo często, ale nie zawsze, na luzie na postoju telepie mi silnikiem delikatnie, tak jakby arytmie miał :) a po wcisnieciu sprzęgła to ustępuje. Proszę o porady.
16czarny16
Sport
Sport

Auto: ASZ+
Silnik: ASZ 1.9

Postprzez siwy77 » 25 lutego 2014, 19:49

16czarny16 napisał(a): Nadmienie jeszcze że bardzo często, ale nie zawsze, na luzie na postoju telepie mi silnikiem delikatnie, tak jakby arytmie miał a po wcisnieciu sprzęgła to ustępuje

Mam to samo, jak były mrozy to nie miałem tego problemu, niestety teraz temp. jest trochę wyższa i problem powrócił.
siwy77
Sport
Sport

Auto: TS+

Postprzez 16czarny16 » 25 lutego 2014, 19:57

ja tak mam od jakiś 2 lat i 40 tysięcy, ale teraz te braki w płynie hamulcowym, może to mozna jakos połączyć. Powiem Ci że nie zauważyłem zależności z temp zewnętrzna, ale jak juz go telepie to nawet na zewnątrz to słychać, jakby nierówno chodził, albo jakby się wentylatory niewywazone od klimy załączyły :) cosik takiego.
16czarny16
Sport
Sport

Auto: ASZ+
Silnik: ASZ 1.9

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel