Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

zbiorniczek podciśnienia

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

zbiorniczek podciśnienia

Postprzez przebor » 18 kwietnia 2014, 19:22

Jakiś czas temu zauważyłem że turbo jakby długo wstaje (auto długo reaguje na wciśnięcie pedału gazu). Myślałem początkowo że to może tylko mi się wydaje, w logach też nie było widać nic szczególnego. Jakiś czas tak jeździłem, ale temat nie dawał mi spokoju. W końcu pomyślałem że może coś jest z instalacją podciśnienia. Kupiłem wakuometr, zmierzyłem na wyjściu z N75 (w trybie BS grupa 11, ON) i wyszło około -0.25bara, a więc źle. Zacząłęm sprawdzać wężyki i bingo -> ułamał się króciec przy zbiorniczku podciśnienia. Jak chwilę tym poruszałem to ułamał się całkowicie. Po zatkaniu palcem wężyka idącego do zbiorniczka wartość podniśnienia wzrosła do -0.75bar.

I teraz mam trzy pytanka.
1. Czy wartość -0,75bara to jest wartość prawidłowa? Czy jeszcze dalej szukać nieszczelności?
2. Czy można chwilowo jeździć bez tego zbiorniczka? (jedynie zaślepie ten wężyk żeby nie uciekało podciśnienie)
2. Jaka jest właściwie funkcja tego zbiorniczka. Czy nie służy przypadkiem tylko i wyłącznie do tego aby klapa gasząca (w EGR) mogła na chwile się zamknąć po wyłączeniu silnika?
Wysłane z ATARI 65XE
Obrazek
przebor
Sport
Sport

Auto: Leon 1m
Silnik: ASV 1.9

Reklama

Re: zbiorniczek podciśnienia

Postprzez Maras2003 » 18 kwietnia 2014, 23:28

Odpowiem na pytanie 3 (którego nie ma, bo wpisałeś dwa razy pytanie nr 2 :P )
Służy też temu. Ale podejrzewam, że zbiorniczek pozwala również na szybszą regulację VNT.
Maras2003
TopSport
TopSport

Auto: Leon Sport

Postprzez adam1.9TDI » 19 kwietnia 2014, 00:06

Maras2003 napisał(a):zbiorniczek pozwala również na szybszą regulację VNT

mialem podobny przypadek co przebor, tez musialem chwilowo zaslepic ten wezyk. Po czym mialem wrazenie ze turbo reaguje szybciej i nizej. Reki sobie nie dam uciac za to bo byc moze chcialem tak myslec a nizeli to prawda byla :wink:
adam1.9TDI
Sport
Sport

Auto: leon asv+

Postprzez Maras2003 » 19 kwietnia 2014, 10:35

Miałeś dziurę w układzie podciśnienia - więc odczuwałeś to samo co przebor, a po zaślepieniu mogło być lepiej - bo podciśnienie nigdzie nie uciekało.
Ale to nie znaczy że przy zdrowym układzie podciśnienia wywalając zbiorniczek będzie lepiej :D
Jak ruszasz od niskich obrotów z pedałem w podłodze, to vnt i tak jest ustawione na "max doładowanie", po czym przy uzyskaniu ciśnienia takiego jak ma na mapie, odpuszcza.
Maras2003
TopSport
TopSport

Auto: Leon Sport

Postprzez adam1.9TDI » 19 kwietnia 2014, 13:27

nie, na dziurze w układzie przejechałem doslownie 10km po miescie. Od razu poczułem spadek mocy wiec na parking i głowa pod maskę. Zdiagnozowalem szybko co jest, zaślepiłem i dalej jeździłem jakis czas puki nie kupilem drugiego zbiorniczka.
adam1.9TDI
Sport
Sport

Auto: leon asv+

Postprzez przebor » 19 kwietnia 2014, 14:29

Dzisiaj wywaliłem uszkodzony zbiorniczek, zaślepiłem wężyk (dopóki nie kupie nowego zbiorniczka) i auto odzyskało dawną sprawność. Niesamowite jak mogłem jeździć takim mułem, teraz czuje się tak jak bym dopiero zrobił program :-D Wreszcie też przestało rzucać autem przy gaszeniu silnika, czyli zbiorniczek nie jest niezbędny do prawidłowego działania klapy gaszącej. Zatem moja teoria z pytania 3 (którego nie ma :) ) się nie sprawdziła. Funkcja tego zbiorniczka jest inna.
Wysłane z ATARI 65XE
Obrazek
przebor
Sport
Sport

Auto: Leon 1m

Postprzez MarsNapada » 25 kwietnia 2014, 20:15

ten zbiorniczek to akumulator podciśnienia. chodzi o to żeby po uruchomieniu podciśnienie już było i sterowanie EGR i turbo od razu działało żeby nie czekać aż pompa vacum je wytwoży.
ps. prawidłowe podciśnienie to min. -0,9 bara lub mniejesze
MarsNapada
Stella
Stella

Auto: O1 VP 176KM
Silnik: ALH 1.9

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel