Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

nagłe mocne stukanie chrobotanie asv

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

nagłe mocne stukanie chrobotanie asv

Postprzez adh » 1 czerwca 2014, 12:00

witam, podczas szybszej jazdy przy zmianie z drugiego na trzeci bieg usłyszałem zgrzytnięcie a za chwilę mega chrobotanie, samochód przestał jechać, zapaliła się kontrolka od trakcji, zjechałem rozpędem na przystanek. jak próbuję odpalić to słychać tylko stuki jakby ktoś młotkiem walił i nie zapala. Na drodze dużo zbadać się nie da, ale wyciągnąłem zaślepkę od koła zamachowego i widzę że dwumasa stosunkowo luźno da sie poruszać w zakresie ok 1,5- 2 cm. To sobie myślę że jak nic się rozsypała. Jeszcze zakręciłem ze dwa razy i auto odpaliło, nie było słychać tego mocnego stuku który był przy wszesniejszym kręceniu chwilowym, tylko auto chrobocze. Próbuję ruszyć, gaśnie nie ma siły. (stałem w dość niedogodnym miejscu i musiałem się przemieścić) Wkoncu wprowadziłem na wyższe obroty ruszyłem, udało mi się dojść do 3 biegu ale ledwo co jechał ( chrobotał umiarkowanie ) przejechałem ze 300 m aż nagle znowu zaczyna stukać trzęść i znowu ZAPALIŁA SIĘ TRAKCJA auto stanęło, ale w tym miejscu mogłem już je zostawić. Zholowałem 150 km do domu wczoraj i stwierdziłem że raczej trzeba wywalić skrzynię. Ale pomimo tego że dwumasa jest luźna to zaczynam wątpić czy to mogło mnie zblokować aż tak na drodze. Teraz natrafiłem na temat urywających się zaworów, to w sumie też by pasowało, Jak mogę najszybciej sprawdzić czy to nie zawór, z wyjętą skrzynią i najlepiej bez zrzucania głowicy w ciemno ?? No i ta trakcja mnie zastanawia
adh
Stella
Stella

Auto: 1M
Silnik: ASV 1.9

Reklama

Re: nagłe mocne stukanie chrobotanie asv

Postprzez darq12 » 2 czerwca 2014, 06:43

Ja bym przyjrzał się kontroli trakcji coś może z nią nie tak. Może któryś czujnik cuda pokazuje, a to chrobotanie to może pompa ABS, ale to takie tylko moje przypuszczenia. Może pasek rozrządu przeskoczył. Trzeba podpiąć pod kompa i zobaczyć jakie błędy wypluje.
darq12
Sport
Sport

Auto: Leon 1.9TDI
Silnik: AHF 1.9

Postprzez Kubazs » 2 czerwca 2014, 14:00

A możę półośka sie posypała ktoraś i daje takie objawy? Ale najlepiej bedzie podpiąć pod komp,może jakieś błędy będą,a jeśli nie to trzeba dobrze wszystko przejżeć..
Kubazs
Signo
Signo

Auto: Leon
Silnik: ARL 1.9

Postprzez Tomuss » 2 czerwca 2014, 14:10

Zdejmij osłonę rozrządu zobacz czy rozrząd nie przeskoczył ;o ? jak nic nie będzie widać, to zdejmij dekiel głowicy i patrz.
Tomuss
Sport
Sport

Auto: Leon 1P
Silnik: BLS 1.9

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel