Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Dziwny dźwięk przy przyśpieszaniu TDI

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Dziwny dźwięk przy przyśpieszaniu TDI

Postprzez piter5q7 » 30 czerwca 2014, 14:23

Problematyczny dźwięk wywodzi się gdzieś spod podszybia, okolic maski. Na szybkości przejrzałem dzisiaj tłumiki nie wyglądają na pęknięte ani dziurawe. Miesiąc temu ostro za:bije: łem w krawężnik podłogą przy parkowaniu. Mniej więcej od tamtej pory zaczął wywodzić się ten dziwny terkot. Kilka dni temu również poprawiłem w ten sam sposób. Zbieg okoliczności? Czy może coś innego?
Kto może proszony jest o pomoc w analizie tego dziwnego dźwięku który słychać w pełnym zakresie obrotów ale tylko i wyłącznie na biegu.
Na luzie przy gazowaniu nic nie słychać.
W miarę wyraźnie słychać to na nagraniu:
0:20- 0:22
1:50-do końca nagrania

Update nagrania. Można teraz oglądać bez konieczności pobierania. Teraz będzie łatwiej odsłuchać.

http://piter557.wrzuta.pl/film/1AhLcX3wItn/1
Obrazek
piter5q7
Sport
Sport

Region: zagranica
Auto: 1M +
Silnik: ALH 1.9

Reklama

Re: Dziwny dźwięk przy przyśpieszaniu TDI

Postprzez colin23 » 30 czerwca 2014, 16:52

A jakiś wąż od intercoolera? Samochód nie dymi?
colin23
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi

Postprzez piter5q7 » 1 lipca 2014, 16:20

Nie, nic nie dymi mocy nie straciłem. Z tym jest ok, bardzo parkocze jak przyśpieszam.

-- wtorek, 1 lipca 2014, 16:20 --

Sprawa rozwiązana, rozerwana plecionka, tzw. portki. Temat do zamknięcia.
Obrazek
piter5q7
Sport
Sport

Postprzez mlynek » 1 lipca 2014, 22:59

Która plecionka? Ta za turbiną a przed katalizatorem? Czy o jakiejś innej mowa? Bo wczesniej ktoś coś z dolotem sugerował... przyda się potomnym,
Obrazek
Seat Leon 1.9 TDI ASV+ @@@ Turbo ASZ + wtryski 0.216 WZM + program by kobzyr + sztywne koło + tarcz i docisk SACHS z Golfa III 1.9 TDI/Corrado G60
mlynek
Sport
Sport

Region: pomorskie
Auto: Leon 5F 2.0TDi 184KM
Silnik: CUNA 2.0

Postprzez piter5q7 » 2 lipca 2014, 16:30

Dokładnie ta plecionka, za turbo przed katalizatorem. Była mocno wypalona, uderzenie ją dobiło. A dźwięk był wynikiem nieszczelności w wydechu.

-- środa, 2 lipca 2014, 16:30 --

Jak się okazało temat znowu aktualny. Mechanik w poleciał w ch... Wczoraj nie sprawdzałem, żona odbierała auto. Jest to samo po wymianie plecionki. Coś zaczął się migać, że będzie potrzeba zastanowić sie nad bardziej wydajnym układem wydechowym. Dźwięk nie pochodzi z tłumików lecz spod maski. Sprawdzę dziś rury w miarę możliwości. Proszę o pomoc i sugestie.
Obrazek
piter5q7
Sport
Sport

Postprzez Maras2003 » 2 lipca 2014, 22:34

U mnie podobnie, podkładka pod wtryskiem, osmolona 1/4 głowicy i cała skrzynia biegów. Aczkolwiek podejrzewam że problem występował też przed osmoleniem... Sprawdzę po wymianie, jak na razie brak na to czasu...
Maras2003
TopSport
TopSport

Auto: Leon Sport
Silnik: ASV 1.9

Postprzez piter5q7 » 8 lipca 2014, 22:38

dziś przejrzałem z grubsza okolice wtrysków, nic nie jest zalane ani nie parkocze na wolnych obrotach, rury ic trzymają się jak należy. Zaczyna wyraźnie parkotać od 2 biegu.

-- sobota, 5 lipca 2014, 22:03 --

Przyczyna rozpoznana, do wymiany idzie uszczelka od kolektora i turbo. żaden tam tłumik, pomógł Pan ze stacji diagnostycznej przy dzisiejszym przeglądzie.

-- wtorek, 8 lipca 2014, 22:38 --

Jest masakra z tematem. W temacie ktoś pisał, że to parkocze wtryskiwacz, który ma wydmuchaną podkładkę.I jak się okazało był to strzał w 10!!!! Ocenił to forumowicz, który nie wziął ode mnie pieniędzy :-D Dzisiaj jaja do ziemi mi opadły :-x . "Mechanik", u którego auto stało 4 dni powiedział żebym jechał do tunera żeby mi wymienił podkładkę wtryskiwacz bo jest zakopcony blok a mam gwarancję. A jak będę jechał to żeby nie wciskać gazu bo wywali dziurę w masce :shock: Sugeruje mi wycieczkę 80 km żeby wymienić uszczelkę za 2 złote bo on się boi.Dupa a nie mechanik :!: ... uważajcie do kogo oddajecie swoje auta :!: Nie żałujcie pieniędzy. Gdybym wiedział wcześniej, uwierzcie mi, pojechałbym do Gruchy żeby mi wymienił pieprzoną uszczelkę za 2 złote bo mam do niego zaufanie.
Obrazek
piter5q7
Sport
Sport

Postprzez Maras2003 » 10 lipca 2014, 18:51

Dziękuje i polecam się na przyszłość :D
W takim razie czym prędzej wymieniam swoją podkładkę :mrgreen:
Maras2003
TopSport
TopSport

Auto: Leon Sport
Silnik: ASV 1.9

Postprzez piter5q7 » 11 lipca 2014, 07:26

Maras2003 napisał(a):Dziękuje i polecam się na przyszłość :D
W takim razie czym prędzej wymieniam swoją podkładkę :mrgreen:

Podkładka wymieniona u innego mechanika i już nic nie parkocze:-) Sprawdź u siebie również uszczelki pod turbo i kolektorem wydechowym. To tez warto wymienić, parę złotych a masz później z bani.
Obrazek
piter5q7
Sport
Sport

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel