Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Padający amortyzator napinacza paska klinowego

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Padający amortyzator napinacza paska klinowego

Postprzez marek593 » 5 stycznia 2016, 16:31

Witam,

Po zakupie Leona w kwietniu 2014r. zrobiłem rozrząd, a przy okazji wymieniony został również pasek wieloklinowy wraz z napinaczem.
Po pół roku wylał się amortyzator napinacza (napinacz Ruville). Mechanik jako przyczynę podał koło pasowe alternatora więc wymienił je wraz z napinaczem i paskiem. Dziś, po 20 tys km, spojrzałem pod maskę, gdyż zaniepokoiły mnie znowu drgania przy ruszaniu i w wolnych zakrętach i ujrzałem wylany amortyzatorek na napinaczu. Jaka może być przyczyna takiego stanu rzeczy? Na forach za winowajcę uznaje się głównie owe sprzęgiełko alternatora, ale raczej powinno ono wytrzymać więcej niż 20tys. Co jeszcze warto sprawdzić przed wymianą żeby nie narażać się za rok na kolejne koszty?

Z góry dziękuję za pomoc.

EDIT:

Nasunęła mi się jeszcze jedna myśl. Od zakupu samochodu mam bardzo delikatne cykanie, które zwiększa się wraz ze wzrostem obrotów. Nie przeszło po wymianie rozrządu, ani po wymianach paska klinowego z napinaczem. Myślę, że może to być jakaś przyczyna tych częstych awarii, tylko pytanie o czym owe cykanie świadczy. Brak współpłaszczyznowości rolek?
marek593
Stella
Stella

Auto: Leon
Silnik: ASV 1.9

Reklama

Re: Padający amortyzator napinacza paska klinowego

Postprzez chlorek » 6 stycznia 2016, 16:51

marek593 napisał(a):Od zakupu samochodu mam bardzo delikatne cykanie

Jeśli dźwięk nasila się w okolicy filtra powietrza może być to wałek rozrządu.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Region: mazowieckie
Auto: Focus ST-line MK3
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez marek593 » 8 stycznia 2016, 01:08

Witam ponownie,

bardziej chodziło mi o powiązanie tego cykania z moim aktualnym problemem - częstymi awariami napinacza. Jutro jadę do mechanika, boję się jednak, że znowu skończy się na wymianie i problem się wkrótce powtórzy...
marek593
Stella
Stella

Auto: Leon
Silnik: ASV 1.9

Postprzez darq12 » 31 lipca 2016, 17:34

Witam. Wymieniałem w tamtym roku sprzęgiełko alternatora ponieważ dzwonił mi amortyzatorek od napinacza jednak to nie pomogło. W tym roku jakiś miesiąc temu wynieniłem cały kompletny rozrząd, pasek wielorowkowy i napinacz model taki jak w linku http://e-katalog.intercars.com.pl/#/pro ... owego.html jednak to nie pomogło i napinacz dalej dzwoni tak jak na tym filmiku https://www.youtube.com/watch?v=aZ-XQj5e1M0 Nie zawsze tak dzwoni ale jednak psuje to kulturę pracy silnika. Jak przytrzymam amorek tak jak na filmiku to cisza jak puszcze to dzwoni taki metaliczny dźwięk. Doszedłem do tego że dzwoni pomiędzy śrubą mocującą amorek a tuleją metalową amorka jest tam mały luz dla śruby, ale podejrzewam że wszystkie są tak zbudowane i innym nie dzwonią tak jak mi. Mechanik mówił że wszystkie rolko były oki przy wymianie. Co poradzicie??? Dokręcałem już śruby, wszystko oki. Pasek sie nie trzepie tylko napinacz delikatnie drży i wywołuje drgania.

-- 31 lip 2016, o 18:34 --

Witam.
Problem rozwiązany. W nowym napinaczu nie była dokręcona śruba od amortyzatora i przez to napiczacz miał luz i wpadal w wibrację i strasznie hałasował przez luźna tulejke w nim.
darq12
Sport
Sport

Auto: Leon 1.9TDI
Silnik: AHF 1.9

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel