Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[ARL] Po wymianie wałka rozrządu - dziwnie z mocą

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[ARL] Po wymianie wałka rozrządu - dziwnie z mocą

Postprzez KondzioR » 26 czerwca 2016, 19:27

Siemka, mam dziwny problem. Stary wałek miałem wyjechany, niektóre szklanki miały dziurę.
Nowy wałek, szklanki, panewki, uszczelniacz.
zrobiłem 200km, wszystko niby sie ułożyło i mam wrażenie że auto i tak nie ma pierwotnej mocy. Auto jest po sofcie, miało wcześniej 190ps/400nm. Był też mieniany rozrząd, wszystko niby dobrze ustawione. Synchronizacja 0.0 do - 0,6 się waha.
Powiem że wcześniej na jałowym pokazywało mi 0,6l/h . teraz jest 0,9l/h.

Co może być?
Jedyne co sie poprawiło po wymianie wałka to dół, lepiej się zbiera z niskich obrotów, jednak mam wrażenie że nie ma 100% mocy.
Czytałem że spróbować ustawić na ok. -1,5.. no i mam wrażenie że teraz spalanie jest wyższe
KondzioR
Signo
Signo

Auto: LEON
Silnik: ARL 1.9

Reklama

Re: [ARL] Po wymianie wałka rozrządu - dziwnie z mocą

Postprzez chlorek » 26 czerwca 2016, 20:50

Zrób logi dynamiczne 003/004/008/011
Statyczne 001/003/004/007/008/010/011/013/018/023
Jaki wałek, panewki i szklanki wsadziłeś?.
KondzioR napisał(a):Czytałem że spróbować ustawić na ok. -1,5.. no i mam wrażenie że teraz spalanie jest wyższe

To jak masz 0,9, to przy takim ustawieniu będzie jeszcze więcej.
Jaki masz przelot?. Sprawdzali tobie kompresje?. Jaki olej zalany?.
200km to troszkę mało na ułożenie. Trzeba zrobić 1000km spokojnej jazdy.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Region: mazowieckie
Auto: Focus ST-line MK3
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez KondzioR » 27 czerwca 2016, 00:04

Przelot 310tys km. Ruville walek, glyco panewki i ina szklanki. Kompresja nie sprawdzana. Chyba musze napisac do Ciebie na pw, bo nie mam zielonego pojecia jak wykonac logi. Olej motul 505 01.
KondzioR
Signo
Signo

Postprzez PaVLo » 27 czerwca 2016, 07:53

Sytuacja podobna co u mnie. Przy wymianie rozrządu goście nie sprawdzili synchronizacji na której był robiony program i ustawili fabrycznie 0.0 do -0.6. Dla silnika to bardzo dobrze, ale mocy i momentu było. Mam to samo i przestawiałem na -1 do -1.5 i tak jak pisze chlorek jedyny efekt to chwilowe wskoczyło na 1.0L/h i jeszcze bardziej osłabł i zaczął kopcić. Zostaje albo przestawienie rozrządu na + (trzeba sprawdzać chwilowe i korygować) albo nowy program na tym ustawieniu rozrządu. Ja u siebie na razie to zostawiłem bo podoba mi się kultura pracy silnika i jakoś przełykam fakt słabszego silnika, ale nie wykluczam, że albo pojadę na korektę rozrządu albo uzbieram kasę na nowy program.
Obecnie chwilowe spalanie u mnie wynosi 0.8L/h z włączonymi światłami, wcześniej było 0.6-0.7.
PaVLo
TopSport
TopSport

Auto: Seat SPORT

Postprzez chlorek » 27 czerwca 2016, 08:01

Jeszcze pomyślałem o głowicy. Wymieniali tobie panewki bez zdejmowania?. Może źle wtryski wyregulowali albo nie zmienili oringów na wtryskach. Sprawdziłeś przy okazji jak masz wyrobione gniazda na pompkach?. Warto zmierzyć jeszcze ciśnienie vacum i sprawdzić w jakim stanie jest uszczelka pod nią.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Region: mazowieckie
Auto: Focus ST-line MK3
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez KondzioR » 27 czerwca 2016, 08:43

wszystko było sprawdzane i co robocizny to jestem pewny. Zostaje chyba kwestia synchronizacji wałka. Ale też nie będę sam się bawił tylko pojade do Tune-Up w GDA na korektę :)
albo będę próbował ustawić synchro na + , każdy silnik jest inny i może akurat u mnie będzie lepiej na + jak na - :),

fakt jest taki że przy ustawieniu 0.0 ładnie pracuje silnik, lepiej zbiera się z dołu, ale mam wrażenie że góra słabsza. Zrobiłem na razie 200km, jak zrobię z 500, dopiero porządnie przepałuję i zobacze co i jak. No i zauważyłem że spala więcej ropki teraz.
KondzioR
Signo
Signo

Postprzez Brony777 » 30 czerwca 2016, 07:18

Mi pomogło ustawienie wałka chyba na - z tego co pamiętam ARL był po wymianie głowicy wałka szklanek uszczelek itd. pośmigałem ok 800 km spokojnej jazdy bez przekraczania 2.5 tyś obrotów wszystko się ułożyło i jest gitara spróbuj z tym wałkiem i daj znać czy pomogło pozdro
Brony777
Signo
Signo

Auto: Seat leon

Postprzez KondzioR » 11 lipca 2016, 12:19

Mało jeżdże ostatnio, dopiero 350km zrobione. Coś się zmieniło. Jak wszystkie odbiorniki wyłączone pokazuje 0,7-0,8. jak radio i światła 0,8-0,9. Jak przejeżdżę z 1000km, zobacze te ustawienie wałka, moc raczej już okej, wyhaczyłem jedną nieszczelność i chyba to był problem
KondzioR
Signo
Signo

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel