Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
bogdan201 napisał(a):Od kilku dni kiedy temperatury spadły rano poniżej zera mój Leon (AHF)zapalał jakby troche gorzej, trzeba było go troche dłużej pokręcić i po rozruchu przez sekunde czy dwie miał jakby nierówną pracę. Dziś sprawdziłem świece .. 3 sztuki spalone. W poniedziałek jade do InterCarsu po nowe Beru. Jak radzićie wymienić te 3 spalone czy zainwestować w komplecik ? Pozdrawiam
grzybek napisał(a):zauwazylem u siebie ze przy temp 1-5st kontrolka swiec zarowych gasnie momentalnie i leon zapala jakby mial slaby aku. powyzej 5-6st jest OK. natomiast jak jest mniej niz zero na zewnatrz kontrolka pali sie zdecydowanie 2 razy dluzej i loniek odpala juz elegancko.......
czy to normalny objaw ?
PAWEL20VT4 napisał(a):Cześć
Zadam pytanie Laika, jak sprwdzić czy swiece są spalone no i gdzie ich szujaćw TDI jestem zielony
Dzieki za pomoc
Paweł
bogdan201 napisał(a):PAWEL20VT4 napisał(a):Cześć
Zadam pytanie Laika, jak sprwdzić czy swiece są spalone no i gdzie ich szujaćw TDI jestem zielony
Dzieki za pomoc
Paweł
Świece masz w głowicy, prowadzi do nich taki czarny gumowy przewód. Żeby je sprawdzić najprostrzą metodą należy ściągnąć przewody z każdej ze świec, następnie jednożyłowym przewodem podłączonym bezpośrednio do bieguna dodatniego dotykasz do wierzchołków każdej ze świec ( należy to robić szczególnie ostrożnie aby nie dotknąć do masy silnika) jeżeli iskrzy to świeca pobiera prąd - znaczy że grzeje, jeżeli nie iskrzy - znaczy jest że jest spalona. To najprostrza metoda, która u mnie zawsze w 100% się sprawdzała. Napewno można to zrobić przy użyciu mierników itp. tylko nie każdy ma do takiego sprzętu dostęp. Pozdrawiam
robik napisał(a):grzybek, u mnie jest to samo, jak jest tak ok. 5-6 stopni to kontrolka gaśnie od razu, ale Leona trzeba o sekundę dłużej pokręcić, czasem zapala jakoś tak koślawo, ogólnie nie dymi, żadnych problemów nie ma. Jak jest zdecydowanie chłodniej (np. w nocy poniżej 0st), to kontrolka świeci się dłużej i pali ładnie. Może to jest kwestia okresu przejściowego, jeszcze świece nie grzeją a już w zasadzie powinny?
michał kozak napisał(a):sprawdziłem dziś w powyższy sposób świece w moim Leonie i grzeje tylko jedna, więc wymienię cały komplet i mam do Was pytanie czy świece z poniższych aukcji będą pasować do mojego silnika ( ASV ) , te w aukcjach mają inne numery ale wyglądają tak samo jak ta z mojego samochodu .
nr mojej świecy to : Bosch 0 205 202 022
Marcin_TDI napisał(a):Michal ja kiedys juz pytalem i zdaje sie ze ktos NGK polecal mimo wszystko
bono napisał(a):Samiec, wielkie dzieki za blyskawiczna reakcje , pozdrawiam
Samiec napisał(a):Nie ma problemumam nadzieje ze sie komus przyda
na allegro są także o takim numerze 0100226474.Czy te też będą pasowały do silnika 1,9 ASV?michał kozak napisał(a):NUMER KATALOGOWY: BERU 0100226227
juras1976 napisał(a):o takim numerze 0100226474.Czy te też będą pasowały do silnika 1,9 ASV?
bono napisał(a):Silver200 przeczytaj ten temat od poczatku jest wrzucony przez Samiec opis jak to zrobici nawet zdjecia sa
np NGK Y-732Uzajkos10 napisał(a):Mam pytanie jaki typ świec (jakie musi miec oznaczenie itp.) do seata leona 2000r. 1.9TDI 90km
nr. 0100 226 227 kupowałem takie same beru do 1.9 Tdi 90km.Pozdrawiamsebux napisał(a):Witam.
Mam pytanie. Jaki numer świec Beru do Leona 1,9tdi 90KM?
Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość