Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Zerwany pasek wielorowkowy

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Zerwany pasek wielorowkowy

Postprzez zajaclowicz » 15 stycznia 2017, 20:56

Witam kilka dni temu zerwała pasek wielorowkowy w moim seacie Leon 1.9Tdi 90km 1999r. Dojechałem nim do domu bez większych problemów.(oczywiście bez wspomagania) dziś chciałem dojechałem do mechanika, odpaliłem go z kabli po ok 15km ikona wspomagania zaczela migac a po chwili palić się cały czas. Zaraz doszła ikonka pasów ręcznego po chwili słychać było metaliczny hałas z okolicy silnika. Minute później auto całkowicie padło. pod maską czuć było lekko spalenizne i widać było wyciek ze zbiornika wspomagania. Auto zostało na parkingu. Czy ktoś wie czy stało się coś poważnego? Pompa wody jest z tego co wiem na pasku rozrządu. Martwi mnie ten metaliczny dźwięk i wyciek z wspomagania.
zajaclowicz
Stella
Stella

Auto: Seat Leon
Silnik: TDI pompowtryski PD

Reklama

Re: Zerwany pasek wielorowkowy

Postprzez Maras2003 » 15 stycznia 2017, 21:54

Ze zbiorniczka będzie leciał płyn jeżeli kręcisz kierownicą a pompa nie działa (wtedy maglownica jakośtam pompuje płyn, a pompa go nie odbiera, tylko blokuje - gdzieś wylecieć musi). Tak samo gdybyś kręcił na wyłączonym silniku na postoju, kilka razy w tą i w drugą.
Co do reszty - odpaliłeś go z kabli bo nie miał siły zakręcić ? Te błędy po drodze i padnięcie koniec końców mogą oznaczać wyładowanie akumulatora tak duże, że sterownik się wyłączył, a wcześniej inne systemy jeden za drugim.
Maras2003
TopSport
TopSport

Auto: Leon Sport
Silnik: ASV 1.9

Postprzez mk5 » 16 stycznia 2017, 00:13

Ikona wspomagania? Która to?
mk5
Sport
Sport

Auto: Leon1

Postprzez zajaclowicz » 16 stycznia 2017, 17:31

Tak odpaliłem z kabli bo normalnie nie odpalilo. Ikona wspomagania kierownicy to żółta kierownica, chyba że się mylę. Martwił mnie troszkę ten metaliczny dźwięk. Auto juz u mechanika co do płynu mechanik powiedział to samo co kolega wyżej. Mam nadzieje ze skończy się na wymianie paska
zajaclowicz
Stella
Stella

Auto: Seat Leon
Silnik: TDI pompowtryski PD

Postprzez mk5 » 16 stycznia 2017, 17:45

W Leonie nie ma kontrolki wspomagania, wsp jest mechaniczne. Było doładować dobrze aku a potem jechac, zbyt małe napiecie powoduje jak wyzej kolega napisał błedy.
Ciekawe skąd ten metaliczny dzwiek, czy pasek nie uszkodził czegoś.
mk5
Sport
Sport

Auto: Leon1

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel