Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Check engine, brak mocy

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Check engine, brak mocy

Postprzez PlayerMichal » 8 maja 2017, 14:01

Dzień dobry,

Przeglądałem wiele wątków, ale w żadnym z nich nie ma dokładnie takiego przypadku jak u mnie.
W tamtym roku oddałem auto do serwisu. Została sprawdzona i przeczyszczona z nagaru turbina. Usunięte zostały również błędy. Auto chodziło przez 2-3 miesiące i sprawowało się dobrze. Następnie wróciły wszystkie objawy sprzed serwisu. Po przekroczeniu 3 tyś obrotów pojawia się check engine oraz odczuwalny jest spadek mocy( turbo się rozłącza). Czasem zdarza się, że te dwa uniedogodnienia pojawiają się naprzemiennie. To znaczy świeci check, a turbo chodzi, albo odwrotnie. Gruszka została przesmarowana smarem grafitowym i wygląda na to, że chodzi. Nie ma żadnego szarpania silnika. Obecnie do chwili kiedy turbina się nie rozłączy to świszczy jak nowa :) Czy po takim opisie nasuwa się komuś pomysł co to może być?

Poza tym tematem, aby nie rozpoczynać nowego wątku może ktoś będzie mi w stanie odpowiedzieć na dwa krótkie pytanka:
1. Gdzie poza kołem zapasowym oraz osłonie rozrządu mogę znaleźć oznaczenie silnika? W tych 2 miejscach mam te info nieczytelne.
2. Ma ktoś może pomysł dlaczego po wpisaniu w różnych nprogramach numeru VIN wyskakuje mi seat toledo?

Mój seacik:
2004r
1.9 TDI
90 kucy (zostało zrobione mapowanie i ma 130-135)
PlayerMichal
Stella
Stella

Auto: SEAT LEON
Silnik: TDI pompa VP

Reklama

Re: Check engine, brak mocy

Postprzez chlorek » 9 maja 2017, 07:27

PlayerMichal napisał(a):90 kucy (zostało zrobione mapowanie i ma 130-135)

Seryjna sprężarka tyle nie osiągnie.
Zrób logi dynamiczne i statyczne. Możliwe że soft jest z dupy. Możliwe że sprężarka wchodzi w tryb awaryjny.
Poczytaj o notlauf.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Region: mazowieckie
Auto: Focus ST-line MK3
Silnik: CJXA 2.0

Re: Check engine, brak mocy

Postprzez PlayerMichal » 11 maja 2017, 09:40

Dzięki za podpowiedź. Jutro oddaje auto do elektromechanika i powiem mu żeby z tej strony tez posprawdzał. Dam znać co wyszło.
Pozdro!

-- 11 maja 2017, 10:39 --

Wskazanie przez diagnostę: błąd przeładowanie turbo. Wchodzi w tryb awaryjny. Na sprawnym N75 również wywala błąd.
Muszę oddać turbinę do regeneracji. Zaproponowano mi, aby wymienić części w turbinie na inne (z turbiny do silnika 2.0). Czy to dobre rozwiązanie? Ma to związek z wcześniejszym mapowaniem silnika na więcej koni.
PlayerMichal
Stella
Stella

Auto: SEAT LEON
Silnik: TDI pompa VP

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel