Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Sprzęgło które kopie

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Sprzęgło które kopie

Postprzez vegoo4 » 6 października 2018, 19:25

Witam. Zakupiłem niedawno autko, marki i modelu chyba nie muszę przedstawiać. Jest to silnik ALH fabrycznie 90, zrobiony na 110. No, ale w sumie nie o silnik chodzi, a o sprzęgło. Jest to drugi diesel, który trafił w moje ręce. A sprawa, która nie daje mi spokoju w Leonidasie moim to owa praca sprzęgła. Odpalam, leciutko dociskam sprzęgło, i co? I czuję tak jakby kopnięcia pod stopą, docisnę do spodu, jest okey, kopanie pojawia się w zasadzie przy pierwszej fazie wciskania sprzęgła. Nie dotykane nie drży. Biegi wchodzą jak amfetamina do noska, żadnych stuków nie słychać, silnik pracuje równo, nie szarpie.

Jedyne obecnie są do wymiany filtry i olej. Auto przed zakupem sprawdzone na stacji diagnostycznej, piszę, że sprawdzone, bo w zasadzie sam diagnosta podjeżdżał na kanał i nic nie wspomniał o tym, że sprzęgło mu chce wyryć dziurę w nodze. :?
vegoo4
Stella
Stella

Region: pomorskie
Auto: Seat Leon
Silnik: TDI pompa VP

Reklama

Re: Sprzęgło które kopie

Postprzez radeek9 » 8 października 2018, 08:50

To Twój pierwszy diesel? :) Ja w swoim Seacie mam to samo, tak jakby ktoś młotkiem lekko mi w stopę uderzał o spodu i też w momencie lekkiego wciśnięcia lub tylko położenia nogi na sprzęgle. W audi A4 B6 1.9 też miałem to samo, nawet po wymianie sprzęgła i dwumasy. W A4 B6 1.9 znajomego też jest to samo. W passacie mojego taty też. Nawet w zafirze bodajże 2.0 dti też, także ja bym się nie przejmował :)
No chyba że u Ciebie naprawdę kopie jak szalone :)
radeek9
Stella
Stella

Auto: Seat
Silnik: ASV 1.9

Postprzez vegoo4 » 9 października 2018, 20:28

Pierwszy Diesel własny. Drugie auto w domu to Peugeot 206 1.4 HDI również diesel, tam nie ma takiego czegoś, i właśnie zacząłem się martwić. Ogólnie temat wyjaśniony, zapytałem mechanika przy okazji wymiany filtrów i olejów, czy z tym sprzęgłem jest coś na rzeczy, czy to tylko mi się w głowie urodziło. Na moje szczęście trafna okazała się druga diagnoza. Kamień z serca, bo gdyby to była dwumasówka to mój portfel zacząłby płakać :D
vegoo4
Stella
Stella

Region: pomorskie
Auto: Seat Leon
Silnik: TDI pompa VP

Postprzez Vax » 10 października 2018, 06:49

U mnie nic nie kopie i nigdy nie kopało w żadnym samochodzie którym jeździłem niezależnie czy benzyna czy diesel z dwu czy jednomasą.
Vax
Signo
Signo

Region: mazowieckie
Auto: Leon
Silnik: ARL 1.9

Postprzez zumba » 24 października 2018, 18:12

U mnie tak samo nic nie występuje wciska się płynnie do samego końca bez żadnego podskakiwania,
pedał sprzęgła jest hydrauliczny na płyn hamulcowy i to on musi pulsować a raczej się cofać.
zumba
Signo
Signo

Auto: Leon I

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel