Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Czuć rope w okolicach EGR;/ ??

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Czuć rope w okolicach EGR;/ ??

Postprzez Yagi2 » 23 lutego 2007, 17:50

Witam panowie,
tak jak w temacie,czy u Was szanowni koledzy też czuć ropą w okolicach EGR(tam gdzie te wężyki takie niby szmaciane :-D idą) Zapach ten czuć nawet,kiedy stoi się obok auta,troszke mnie to zaniepokoiło,więc prosze o uspokojenie:-)Czy to jest normalne??Z autem nic złego się nie dzieje,ale wole zapytać:)
Pozdrawiam
Yagi2
Sport
Sport

Auto: Leonik 110+

Reklama

Re: Czuć rope w okolicach EGR;/ ??

Postprzez przemek_raq » 2 marca 2007, 11:07

z pewnością to nie jest normalne, pierwsza sprawa to czy przy samochodzie ostatnio nikt nie grzebał i sam nie ubrudził ich ropa która straaaaasznie długo wietrzeje (wykładzina bagażnika w vecta A :( ), po drugie spróbuj odłączyć ten wężyk który śmierdzi i powąchać go z dala od samochodu żeby się upewnić. Żaden z tych wężyków nie powinien śmierdzieć ropą ponieważ nimi przepływa powietrze chyba, że masz problemy ze spalaniem i opary ropy idą Ci do wydechu.
przemek_raq
Stella
Stella

Auto: Leon 1.9 TDI 110 kM

Postprzez Tonny S » 2 marca 2007, 11:40

przemek_raq napisał(a):Żaden z tych wężyków nie powinien śmierdzieć ropą ponieważ nimi przepływa powietrze chyba

Napewno.

Przy EGR wogóle nie powinno smierdziec ropa bo tam nie ma skad sie wziąść :roll:

Sprawdz lepiej filtr paliwa, przewody czy gdzies ci nie cieknie czasem.
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez Yagi2 » 2 marca 2007, 17:43

przemek_raq napisał(a):z pewnością to nie jest normalne, pierwsza sprawa to czy przy samochodzie ostatnio nikt nie grzebał

W aucie była zmieniana głowica,po zablokowaniu się jednej z rolek i przestawieniu rozrządu,ale to było jakoś na początku zeszłego roku.Dokładnie to nie pamiętam,czy od tamtego czasu tak się dzieje.Filtr paliwa był zmieniany jakoś pod koniec roku,panowie wężyki od paliwa połączyli mi do filtra paliwa kawałkiem gumowej rurki dwoma zaciskami,bo zaciski jakie były nie pasowały im do filtra.No nic posprawdzam te wężyki które są w okolicach EGR-u.Żadnego wycieku ropy nie zauważyłem.Mam jeszcze jedno pytanie,taki mały OT:),gdzie koło Lubina(koło Legnicy) można wybrać się na Vag-a??
Yagi2
Sport
Sport

Postprzez pilpi » 3 marca 2007, 21:39

Yagi2, sprawdz przewody przelewowe i ciśnieiowe przy wtryskach ( te pod górną plastikową osłoną silnika).
szybszy niż Cupra Ryyyyyy
pilpi
Sympatyk LeonClub

Auto: Toledo

Postprzez Yagi2 » 11 marca 2007, 18:04

Mając weekend i chwilke wolnego czasu:)zdjałem pokrywe silnika i znalazłem mijsce skad czuć zapach ropy,więc nie jest to EGR,tylko puszcza mi drugi wtrysk licząc od rozrządu,dokładnie cieknie w miejscu gdzie ta rurka wchodzi w nakrątke,moje pytanie teraz,wystarczy dokręcić coś,czy musze coś wymienic??
Yagi2
Sport
Sport

Postprzez pilpi » 11 marca 2007, 20:37

Dokręcić z czuciem, wymienic tylko uszczelkę pod nakrętką ew wymienić cały przewód.
Wybór po twojej stronie ale ja bym wymienił uszczelkę.
szybszy niż Cupra Ryyyyyy
pilpi
Sympatyk LeonClub

Auto: Toledo

Postprzez Yagi2 » 11 marca 2007, 22:48

pilpi napisał(a):Dokręcić z czuciem, wymienic tylko uszczelkę pod nakrętką ew wymienić cały przewód

Raczej wymienie uszczelke pod nakrętką i dokręca dobrze,tak jak radzisz,bo leci z tego metalowego przewodu(chyba ciśnieniowego),więc wymiana troche by kosztowała.Dziekuje za pomoc :ok:
Yagi2
Sport
Sport

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel