Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

1.9 ASZ przeładowanie turbiny

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

1.9 ASZ przeładowanie turbiny

Postprzez shage » 30 sierpnia 2019, 20:57

Witam serdecznie. Pisze tutaj bo nie wiem gdzie szukac pomocy. Kupilem leona 1, 2005r Konkretniej Leon Sport 1.9 ASZ.
Samochód z niemiec. Mial wgrana mape na 175 km i 400Nm, co bylo moim zdaniem przesada jak na ten osprzęt, aktualnie siedzi 170km i 374Nm. (tylko mapa, nic więcej)

PROBLEM: Przy 5 i 6 biegu, przy prędkościach 150-180 wyrzuca blad, niedladowanie a najczęściej przeladowanie turbiny. Wymieniony N75 na nowy. Jeden mechanik stwierdził że problem jest z pompa podciśnienia, inny ze pompa i turbina jest w pelni sprawna... Kogo słuchać? Mam dość szukania usterki, myslalem wgrac nowa mape, ale znowu koszta nie do konca moze potrzebne. Seria wykazala 140,6 km jak cos, nie kopci, wszystko perfekcyjnie poza tym...
Jakies sugestie, cokolwiek?
Pozdrawiam i dziękuję za kazdy post.
shage
Stella
Stella

Region: zagranica
Auto: Leon
Silnik: ASZ 1.9

Reklama

Re: Leon 1.9 ASZ MAPA /OSPRZĘT PROBLEM

Postprzez Marb » 31 sierpnia 2019, 10:32

Na seryjnym sofcie też łapie notlaufa?
Marb
Stella +
Stella +

Region: mazowieckie
Auto: Cupra R
Silnik: BAM 1.8

Postprzez shage » 31 sierpnia 2019, 12:04

Nie zdążyłem tego sprawdzic, ale to jedyne o czym tez pomyślałem.
shage
Stella
Stella

Postprzez Marb » 31 sierpnia 2019, 13:14

Należałoby zrobić logi grupy 11 i zobaczyć jak turbo pracuje. Najczęściej powodem notlafa jest zapieczona zmienna geometria turbo co
w efekcie powoduje przeładowania, ale nie zawsze to musi być problemem. Mechanik który stwierdził że pompa vacum jest niesprawna robił pomiar podciśnienia? Wężyki podciśnienia sprawdzone? W aucie jest zamontowana pompa vacum LUK, czy Bosch? W starszych generacjach pomp LUKa pojawiały się nieszczelności na krućcu wyjściowym, co może powodować problemy właśnie ze sterowaniem VNT turbo, oraz układem hamulcowym w postaci twardego pedału hamulca po kilku hamowaniach w krótkim odstępie czasu. Istnieje jeszcze możliwość złego wysterowania zaworka N75 w mapie zrobionej przez tunera, dlatego zapytałem wcześniej czy na seryjnym sofcie występował ten sam problem. Auto było strojone czy wgrany jakiś gotowiec?
Marb
Stella +
Stella +

Postprzez shage » 7 września 2019, 17:19

Mechanik robil pomiar na wezykach, stwierdził ze wartosci sa sa niskie...
Niestety jaka tam pompa siedzi nie wiem, auta nie mam aktualnie przy sobie ale z hamulcem zadnych problemów nie bylo. /
Auto bylo strojone, zaden gotowiec.
Jak będę na miejscu mysle wgrać oryg mape i wtedy sprawdzić czy wyrzuci notlaufa, inaczej chyba niewiele sie dowiem.

-- 7 września 2019, 18:19 --

Problem rozwiązałem, dzieki Marb za zainteresowanie pozdrawiam.
shage
Stella
Stella

Postprzez Marb » 7 września 2019, 19:32

Można wiedzieć co było przyczyną? :-)
Marb
Stella +
Stella +

Postprzez shage » 8 września 2019, 10:34

Napisałem na pw badz email.
shage
Stella
Stella

Re: 1.9 ASZ przeładowanie turbiny

Postprzez brtk » 14 września 2019, 13:17

A może byś napisał w temacie? Szukasz pomocy na forum a rozwiązania problemu nie podasz? Może komuś by pomogło też?
brtk
Signo
Signo

Auto: Toledo 1M
Silnik: AHF 1.9

Postprzez shage » 16 września 2019, 17:38

Nie bylo zainteresowanych tematem więc po co podawać, dla nikogo? Każdy kto zechciał pomóc dostał informacje co i jak. Nie ma co zasmiecać forum skoro prawie bez mala nikogo to nie interesuje.
shage
Stella
Stella

Postprzez brtk » 17 września 2019, 15:13

Niekoniecznie, odpowiedziała ci osoba co miała jakiś pomysł do rozwiązania problemu. Po co to forum istnieje? By były zawarte w tematach rozwiązania problemu, gdy ktoś będzie szukał i znalazł potencjalne rozwiązanie. Może by komuś pomogło, a jak
i tak nie podane jest rozwiązanie i osoba co by miała taki problem nie znajdzie rozwiązania i znów założy taki sam temat. Twoim tokiem rozumowania, trzeba skasować forum, bo po co pisać posty i zaśmiecać forum.. Jak widzisz ja nie napisałem nic wcześniej, a temat i tak przeczytałem, by w przyszłości móc komuś doradzić, bo komuś coś pomogło, a jak zobaczyłem że problem rozwiązany, a brak podanej przyczyny i rozwiązania, to aż mnie skręciło i musiałem napisać, bo nie taką ideą jest to forum, by rozwiązania sobie po PW między sobą wysyłać.

A teraz eot.
brtk
Signo
Signo

Auto: Toledo 1M
Silnik: AHF 1.9

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel