Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Późne przyspieszenie.

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Późne przyspieszenie.

Postprzez Przemko240 » 22 września 2019, 06:22

Witam, mój Leon zaczyna dobrze przyspiesza dopiero od 2 tys. Zrobiłem logi dynamiczne turbo i przeplywki. Widać, ze coś jest nie tak, lecz nie wiem czy to tylko kwestia ustawienia gruszki czy może trzeba wyczyścić geometrię. Niech wypowie się ktoś bardziej doświadczony.
Turbo: http://vaglogi.pl/log-011_z3gtM.html
Przepływka: http://vaglogi.pl/log-003_bF5Gp6.html
Przemko240
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon
Silnik: ARL 1.9

Reklama

Re: Późne przyspieszenie.

Postprzez Patryk700i » 27 września 2019, 15:01

U mnie jest podobnie, logi porównywałem z moimi i są prawie identyczne, wiec albo ten silnik tak ma albo coś jest na rzeczy. geometrie miałem czyszczoną jakieś 3 lata temu, turbina sprawna, czy jest regulacja gruszki tego nie wiem, ale raz znalazłem na forum audi a3 ze jakaś jest śrubka do regulacji sztangi, ale nigdy nie sprawdzałem.
A czy masz lekkie drgania na wolnych obrotach??
Patryk700i
Stella +
Stella +

Postprzez brtk » 28 września 2019, 15:36

Ja mam silnik AHF i też od 2k obrotów dostaje kopa.
brtk
Signo
Signo

Region: mazowieckie
Auto: Toledo 1M
Silnik: AHF 1.9

Postprzez chlorek » 30 września 2019, 07:22

Przemko240, turbo przeładowuje. Może i gruszka się przycina ale regulacja nie wniesie tutaj zbyt wiele.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Region: mazowieckie
Auto: Focus ST-line MK3
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Patryk700i » 30 września 2019, 11:19

Faktycznie, dość sporo przeładowuje. nie wpada ci auto w tryb awaryjny i nie odłącza ci torba?
Patryk700i
Stella +
Stella +

Postprzez Przemko240 » 9 grudnia 2019, 18:27

Wybaczcie dość późną odpowiedź, ale miałem ważniejsze problemy z moim Leonem niż późne przyspieszenie :mrgreen: Teraz gdy wszystko już ogarnąłem chce wziąć się za turbo. Auto nie wpada w tryb awaryjny, nic nie odłącza, po prostu kopa ma po przekroczeniu 2 tys. Teraz podczas przyspieszania do 2 tys mam lekkie drgania, dlatego też postanowiłem kupić rdzeń turbiny i wymenić samodzielnie. Przy okazji wyczyszczę zmienną geometrię i wyreguluje akutator. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz, mianowicie bardzo dobrze słyszalny szczególnie w środku świst podczas zmiany biegów gdy jedzie się dynamiczniej, odgłos podobny jakby leon miał blow off :mrgreen: Dolot na pewno szczelny. Czy jakiś posiadacz Top sporta może powiedzieć czy u niego też tak jest ? czy po prostu z moją trubinką jest coś nie tak ?

-- 9 grudnia 2019, 18:27 --

Poniżej zdjęcia wirnika od strony zimnej. Oprócz zdartych krawędzi łopatek na całym wirniku dziwny osad, jakby spalin. Luz osiowy w normie, wzdłużnego luzu brak. Akutaror sprawny nie zacina się i trzyma podciśnienie. Czy wymiana rdzenia coś da ? Powyżej są logi dynamiczne, ktoś pisał, ze przeładowuje, a ze turbosprężarka już wyciągnięta to chciałbym wiedzieć co zrobić aby to chodziło jak należy.

Obrazek

Obrazek
Przemko240
Stella +
Stella +

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel