Pacjent: Seat Leon 1.9 tdi ASV 2005r.
Pół roku temu wymieniałem chłodniczkę oleju. Strasznie dużo zabawy z nią było i jak przeciekała, tak dalej przecieka na łączeniu z podstawą filtra. I teraz jak przeprowadziłem wymianę:
Na początku, przykręciłem chłodniczkę stroną z tą uszczelką do podstawy filtra - skręciłem i po włączeniu samochodu, wywaliło cały olej... Następnie udałem się do mechanika, który mi powiedział, że w tym modelu tą chłodniczkę montuję się tą stroną bez uszczelki, i jest pasowanie metal do metalu i nic nie powinno cieknąć. Tak też zrobiłem i rzeczywiście to zadziałało - na parę dni. Z chłodniczki znowu cieknie, w miejscu łączenia z podstawą filtru oleju. Chłodniczka była kupiona nowa, oryginalna, tak samo jak uszczelki - taka górna, taka wkładana i dolna, którą się zakłada na tą nakrętkę. Czy ktoś mi może powiedzieć, jak to prawidłowo skręcić ? Czy aktualnie tak jak się domyślam, mam ją na odwrót założoną ? Jak tak, to czemu jak była odwrotnie, to wypluło mi cały olej ?
Jak wygląda ta chłodnica w linkach poniżej:

Tą stroną przykręciłem do podstawy - pomiędzy elementami nie ma żadnej uszczelki - metal do metalu:

-- 24 marca 2020, 09:15 --
Czy ktoś może wymieniał taką chłodniczkę/uszczelki w takiej chłodniczce ? Proszę o kontakt.
-- 3 kwietnia 2020, 12:54 --
Zostawiam dla potomnych, nikt nie odpisał więc zabrałem się za temat po swojemu
1. Wyjmujemy dwa węże z płynem chłodniczym, podłączone do chłodniczki, są zaciśnięte opaskami. Trochę z nich wyleci, więc trzeba sobie przygotować płyn chłodniczy na dolewkę - wszystko zależy od tego jak szybko uniesiesz węże do góry i jakoś je unieruchomisz (jakaś trytka czy coś, ja się nie bawiłem, zlałem to co zleciało, miałem 5 l płynu w zapasie)
2. Wyciągamy filtr oleju, wyciągamy strzykawką pozostałą ilość oleju w obudowie filtra, inaczej wyleci nam to po odkręceniu chłodniczki - zalecam zrobić to nawet wtedy gdy będziecie zmieniać olej - bo po wymianie możecie uzupełnić ten niewielki ubytek i najpierw sprawdzić czy uszczelka trzyma - szkoda marnować nowego oleju.
3. Odkręcamy chłodniczkę - od dołu plastikowa śruba klucz bodajże 32. Warto to robić w dwie osoby, jedna osoba trzyma chłodniczkę od góry, bo inaczej chłodniczka się obraca razem ze śrubą.
4. Czyścimy chłodniczkę, patrzymy czy nie ma jakiś pęknięć.
Numery uszczelek dla ASV 1.9 tdi:
Górna: 028117070B
Dolna: 038117070
5. Zakładamy nowe uszczelki. Górna, tak jak na zdjęciu w pierwszym poście, są takie trzy wystające blaszki - dwie wchodzą w otwory w uszczelce, a za trzecią blaszkę ta uszczelka ma zajść. Powierzchnie uszczelki delikatnie posmarowałem silikonem silnikowym, cieniutka warstwa. Oczywiście wpierw wszystko zostało odtłuszczone. Dolna uszczelka wchodzi do tej zakrętki (kapy) - będzie ją widać, łatwa podmiana.
5. Najważniejsza czynność, a więc dokręcanie - nie może być za lekko by wypluje cały olej i co najważniejsze nie może być też za mocno, bo brzegi górnej uszczelki są okrągłe, jak to się spłaszczy to nie będzie spełniać swojej funkcji - a więc z wyczuciem. Ja to zrobiłem tak, że jak już mój pomocnik u góry nie dawał rady utrzymać chłodniczki w miejscu to już odpuściłem.
6. Zakładamy węże od płynu, upewniamy się, że wszystko jest na swoim miejscu - odpalamy i obserwujemy
Mam nadzieje, że komuś się przyda przy dłubaniu w swoim Leonie