Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Słabo odpala na zimnym silniku 1.9 TDI 110km

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Słabo odpala na zimnym silniku 1.9 TDI 110km

Postprzez Kudlacz » 7 marca 2023, 17:30

Witam, mam problem z odpalaniem mojego leona na zimnym silniku, problem jest taki:
Najgorzej odpala jak temperatura na zewnątrz oscyluje ok. 0-5 stopni, nic nie daje kilkukrotne
rozgrzanie świec, bo lampka zapala się na bardzo krótko, ma problem ze złapaniem obrotów (wskakuje na 500-800 i dopiero po chwilce łapie obroty jałowe, nie jest to tak płynne jak u znajomego co posiada samochód z takim samym silnikiem), trzęsie budą (trzęsienie ustaje ok. po 2-5sekundach i chodzi równo), kopci na biało/niebiesko (nie jestem w stanie stwierdzić), kopcenie ustaje po jakichś 2-5sekundach, jak zgaszę silnik zanim sobie pochodzi chwile i chcę go odpalić to problem jest taki sam tylko w trochę mniejszym stopniu. Jak temperatura spadnie do -5 to wtedy zagrzeję trzy razy świece i pali już dobrze też troszkę zakopci (ale znacznie mniej) i już tak nie trzęsie. Problem ustępuje jak temperatura na zewnątrz wzrośnie powyżej tych 5-10 st. Jak silnik jest ciepły to pali od strzała.
Przesyłam filmik jak odpalał przy ok. 0 stopni i zagrzaniu świec jeden raz (słychać turbinę bo wydech wtedy był nieszczelny).
https://youtube.com/shorts/hElXUG3ZPvw
Proszę o pomoc, z góry dziękuję.
Kudlacz
Stella
Stella

Region: podkarpackie
Auto: Seat Leon 1
Silnik: ASV 1.9

Reklama

Re: Słabo odpala na zimnym silniku 1.9 TDI 110km

Postprzez marcin7x5 » 7 marca 2023, 20:24

Pewnie świece żarowe nie sa sprawne stąd te kłopoty z uruchomieniem i chwilową nierówna pracą silnika. Druga możliwość to słaba kompresja na jednym lub dwóch cylindrach przez fo nie dochodzi do zapłonu.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Re: Słabo odpala na zimnym silniku 1.9 TDI 110km

Postprzez Kudlacz » 13 marca 2023, 17:25

Odpiąłem czujnik temperatury i pali jak złoto czyli pewnie wina czujnika.
Kudlacz
Stella
Stella

Region: podkarpackie
Auto: Seat Leon 1
Silnik: ASV 1.9

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel