Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Żólta kontrolka - trójkąt

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Żólta kontrolka - trójkąt

Postprzez fufcik » 6 kwietnia 2007, 15:37

Dzisiaj wracałem z pracy i zapaliła mi sie żółta kontrolka z trójkątem taka sama jak od ESP. Świeciła do momentu jak zgasiłem samochód ,po ponownym odpalenia,wszystko gra.proszę was o info co to może być,bo jutro rano wybieram sie do Lodzi, i nie wiem czy dojadę..
sorry jeśli ten temat już był wałkowany ale nie znalazłem..

Pozdrawiam, Wesołych Świat
fufcik
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon AHF

Reklama

Re: Żólta kontrolka - trójkąt

Postprzez Kozak » 6 kwietnia 2007, 16:03

zajrzyj pod maską i spójrz pod serwo ( wspomaganie hamulców ) , będzie do niego od spodu wchodzić kabel z wtyczką , rozepnij wtyczkę popsikaj jakimś preparatem na poprawienie styku ( ja to zrobiłem WD 40 ) i będzie po problemie , jak nie masz pod ręką żadnego tego typu preparatu to po prostu kilka razy wkładaj i wyciągaj wtyczkę też powinno pomóc . z tego co wiem to jest to wada wszystkich samochodów klasy Leona , Golfa itp .

jakiś czas temu już o tym pisałem , bo też tak miałem w Leonie i na długi czas pomogło

Szukasz ubezpieczenia ?? Oferta każdego TU

- Ubezpieczenia Komunikacyjne Majątkowe Firmowe
- Ubezpieczenia Ochrony Prawnej - D.A.S.
- Ubezpieczenia Na Życie NNW

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Auto: Sportline 4x4
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez fufcik » 6 kwietnia 2007, 16:52

Oki! Sprobuje tak zrobić jak mówisz. Ale czy ta kontrolka sygnalizuje problem tylko związany z Hamulcami i Esp czy może tez być coś np. z silnikiem czy czymś innym??
Pozdrawiam :? :roll:
fufcik
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon AHF

Postprzez Tonny S » 6 kwietnia 2007, 17:30

fufcik napisał(a):Ale czy ta kontrolka sygnalizuje problem tylko związany z Hamulcami i Esp czy może tez być coś np. z silnikiem czy czymś innym??

Wiele roznych rzeczy aby dokladnie sprawdzic o co biega podlaczasz VAG odczytujesz kod bledu i wszystko jasne.
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez mm.max » 7 kwietnia 2007, 11:37

fufcik, jeżeli masz PD to kontrolka TCS/ESP sygnalizuje również nieprawidłowości układy zasilania paliwem...... tak wiec jak jego eminęcia Tonny napisał bez kodów błedów nie wiele możemy wywróżyć
Pozdrawiam
Michał (mm.max)
Był Leon 1M dostarczał adrenaliny
Był Leon 1P był poprawny
Był Leon 5F najlepszy z posiadanych
Był Leon 5F FL 150TSi był średniakiem :/
Jest A4 B9.5 TDi ....

Kill młodzieńczego życia = Ojciec Dyrektor vel Moher
mm.max
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: pomorskie
Auto: 5f ST
Silnik: DADA 1.5

Postprzez the_rahzel » 26 grudnia 2008, 22:29

Witam!
Odświeżę temat bo mam to samo... nie za często,ale zdarza się... Po podpięciu VAG'a,wyszedł błąd G201(o ile dobrze pamiętam) mój zaprzyjaźniony mechanik stwierdził że to może być od czujnika wspomagania hamowania...?! Co o tym sądzicie?
Mam też taki problem że podczas delikatnego równomiernego przyśpieszania(do 3-go biegu) auto potrafi mi zmulić(jak by odciąć dawkę paliwa),ale co ciekawe podczas tego "mulenia" słychać też dziwny dźwięk jak by z lewego przedniego koła(tak jak by zacisk hamulcowy na ułamki sek.zacisnął się na tarczy 2-3 razy przez co odczuwalny jest spadek mocy...).Dźwięk przy tym jest właśnie taki jak by jakiś kamień otarł się o coś metalowego.Mój mechanik twierdzi że to może być też związane z tym czujnikiem(bo że on jest od ABS'u)?!
Proszę o pomoc bo odczuwalny spadek mocy i dźwięk jest niezbyt przyjemny w odczuciach GAZ-STOP-GAZ-STOP.... ;/
the_rahzel
TopSport
TopSport

Auto: Cupra R+
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Kozak » 27 grudnia 2008, 00:11

the_rahzel, a czy sytuacja którą opisujesz nie miała miejsca na śliskiej nawierzchni czy na suchej ?? ?? ??

Szukasz ubezpieczenia ?? Oferta każdego TU

- Ubezpieczenia Komunikacyjne Majątkowe Firmowe
- Ubezpieczenia Ochrony Prawnej - D.A.S.
- Ubezpieczenia Na Życie NNW

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Auto: Sportline 4x4
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez MAREK84 » 27 grudnia 2008, 01:32

To chyba normalna sytuacja. Po prostu załączyła Ci sie kontrola trakcji gdy koła traciły przyczepność :)
MAREK84
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon 1.8T

Postprzez the_rahzel » 27 grudnia 2008, 14:16

Kozak napisał(a):the_rahzel, a czy sytuacja którą opisujesz nie miała miejsca na śliskiej nawierzchni czy na suchej ?? ?? ??

Na suchej jak i na mokrej,to niema znaczenia... Jak koła tracą przyczepność to słychać taki głoś jakby jedno koło zębate skakało po drugim jak podczas hamowania z ABS'em,tylko troszkę słabiej... A tutaj jest odgłos płynny...

To chyba normalna sytuacja. Po prostu załączyła Ci sie kontrola trakcji gdy koła traciły przyczepność :)

To nie jest odgłos straty mocy jak podczas tracenia przyczepności na śliskiej nawierzchni... Inaczej to brzmi i jest troszkę inaczej odczuwalne... A i żadna kontrolka się nie zapali nawet na chwile bo bym zauważył chociaż raz...[/quote]
the_rahzel
TopSport
TopSport

Auto: Cupra R+
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez barcik » 3 grudnia 2009, 14:23

Podepnę się tutaj, gdyż moje pytanie dotyczy chyba tego samego zagadnienia, aczkolwiek silnika benzynowego 1.6. Od zakupu mojego Leona czyli od jakiś 3 miesięcy mam problem z żarzącą się pomarańczową kontrolką przedstawiającą trójkąt z wykrzyknikiem otoczony strzałką. Niestety nie wiem co owa kontrolka oznacza, gdyż nie umiałem nigdzie znaleźć na to pytanie odpowiedzi. Kontrolka świeci się nieprzerwanie przy wyłączonym silniku jak i przy włączonym. Ale świeci się słabiej niż inne kontrolki, tak że przy przekręceniu kluczyka i zapaleniu się innych kontrolek jest ledwo widoczna. Nigdy też nie zaświeciła się tak normalnie. Mam nadzieję, że coś pomożecie w tej sprawie.
barcik
barcik
Stella
Stella

Auto: Seat

Postprzez rutek-wat » 3 grudnia 2009, 15:03

barcik, jest to kontrolka od ESP/TSC. Podłącz VAGa i zczytaj błędy
rutek-wat
Sympatyk LeonClub

Auto: S-max

Postprzez Axee » 6 grudnia 2009, 10:28

barcik, czy masz obok przycisku otwierania klapki baku drugi przycisk z napisem TCS? Jesli tak to go nacisnij, kontrolka powinna zgasnac. Jesli nie masz TCS czy ESP, a przy silniku 1.6 jest duze tego prawdopodobienstwo, to masz uszkodzony zestaw wskaznikow, lub jakies zwarcie w wiazkach. W razie problemow zapraszam do Gliwic, rozwiazuje takie problemy, kontakt na PW.
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel