Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
Pompa, która przepompowuje płyn chłodzący, który jest w układzie tak by był w ciągłym obiegu, przechodził przez chłodnice i spowrotem do bloku silnika (kumaszendrju napisał(a):Co to jest ta pompa wody
Zawsze się ją powinno wymienić przy rozrządzie bo mimo iż jest sprawna może sie posypac za 10 -15 tkm po wymianie rozrzadu i wtedy od nowa trzeba grzebac przy rozrządzie (nic nie oszczedzisz jedynie problem sobie możesz zrobić)endrju napisał(a):czy powinienem ja wymienic?
Przeważnie w okolicy pompy widoczne są wycieki ale może byc różnie - brak przepływu płynu chłodzącego problemy z temp. silnika itp.endrju napisał(a):I jak mozna zdiagnozowac czy pompa kwalifikuje sie do wymiany?
Tonny S napisał(a):endrju napisał/a:
I jak mozna zdiagnozowac czy pompa kwalifikuje sie do wymiany?
Przeważnie w okolicy pompy widoczne są wycieki ale może byc różnie - brak przepływu płynu chłodzącego problemy z temp. silnika itp.
endrju napisał(a):Tylko czy wymiana teraz pompy wody jest prosta i czy nie trzeba zdejmowac calego rozrzadu??
endrju napisał(a):Ok, wiec trzeba bedzie to zrobic, tylko szkoda ze mechanik od razu mi nie powiedzial zeby ja wymienic przy rozrzadzie...ehhh
czlowiek jednak uczy sie cale zycie
Dzieki za info
Pompa, która przepompowuje płyn chłodzący, który jest w układzie tak by był w ciągłym obiegu, przechodził przez chłodnice i spowrotem do bloku silnika
Maro2225 napisał(a):Witam . Kupujac kpl rozrzad do Octavii , poprosilem rowniez o pompe wody . Smieszne , bo sprzedawca dwukrotnie mi odradzal , a ja dwukrotnie go prosilem zeby ja jednak doliczyl . Twierdzil , ze nawet serwisy wymieniaja pompe wody przy drugim rozrzadzie a ja mialem dopiero 90tys km. Wydaje mi sie ze chodzi o to , ze jakbym nie wymienil pompy i rozrzad by stanal , wrocilbym do niego i zamiast teraz jednej pompy, pozniej kupilbym czesci za duzo wiecej kasy . A takile wszystko byloby dobrze , spotkalibysmy sie dopiero przy nastepnej wymianie rozrzadu . Czyli sprzedawca ponioslby straty.....
Powrót do Leon 1 - Techniczne Diesel
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości