Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Modyfikacja mojego leonka

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Modyfikacja mojego leonka

Postprzez MW » 25 września 2004, 10:14

Dzisiaj od rana byłem na zrobieniu dolotu o którym jest ostatnio tak głośno. Jak wiecie w 1.6 wyniki były bardziej niż zadawalające :shock:
Po wjechaniu na hamownie okazało się ze moja strzała ma jakis bonus. Wyszło że jest 3 konie plus a moment jest taki sam jak w papierach czyli 126Nm. Po tych wynikach tym bardziej napaliłem się na efekt po zrobieniu dolotu.
Po zamontowaniu power rury i wjechaniu na rolki okazało się że koni jest 80 a moment wzrósł o 10Nm :-( :-( :-( . Mimo starań Roberta nic więcej nie dało się wykrzesać z autka :-( :-( Po chwili zastanowienia poprosiłem aby wszystko zmontowano na ORI.
Trochę się rozczarowałem tymi przyrostami :-(Nie wiem czy jest sens dla tych 2 koni i 10Nm zawracać sobie głowę???
CO WY O TYM SĄDZICIE I CZY GRA JEST WARTA ŚWIECZKI
Załączniki
Wykres.jpg
Wykres.jpg (103.79 KiB) Przeglądane 5591 razy
MW
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi S3 8V sedan
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Reklama

Re: Modyfikacja mojego leonka

Postprzez Barth » 25 września 2004, 10:20

10 Nm na plus to prawie 10 procent wiecej , to zalezy od Ciebie czy bedziesz zakladac czy nie , zobacz ile zaplacil Saszi u Exa i nie zaluje
Powered by CPN
Barth LCT & AA Club Member
Barth
Sympatyk LeonClub

Auto: OOOO

Postprzez Tonny S » 25 września 2004, 11:44

mw1978, jak bym mial takiego marudnego klienta jak ty to bym go na kopach z biura wywalil.

BTW 10% Nm w silniku wolnossacym to jest naprawde duzo to nie turbo by wynik powalal na kolana albo ograniczony dolt przez producenta - po prostu im mniejsza baza tymmniejszy przyrost - zakladaj ten dolot polatasz troche po miescie i napewno juz go nie zdejmiesz.

Pozdro
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez prospect » 25 września 2004, 11:47

Tez tak mysle !!Tonny ma w 100% racje.Ja nie zakladalem ukladu wydechowego bo nie chcialem i nie wiedzialem ze wogole cokolwiek w moim 1.4 moze spowodowac ze lepiej bedzie jezdzil.A 5km i 10niutkow w takim motorze sie odczuje.
prospect

Postprzez MW » 25 września 2004, 12:37

cholera ja liczyłem na troche więcej. W 1.6 doszło 14 koni a umnie 2. Tam 24 Nm a umnie 10Nm. To mnie rozczarowuje :-(
MW
Sympatyk LeonClub

Postprzez Tonny S » 25 września 2004, 12:51

mw1978, 1.6 16v jest specyficznym silnikiem z ograniczona moca przez producenta zwezka na dolocie (takie cosik jak w instalacji gazowej (dlatego tu sa tak duze przyrosty) - wszystko sie rozbija o kase (dla przypomnienia w niemczech placi sie od mocy a nie od pojemnosci)

Marcin zakladaj ten dolot - u Sasziego tez przyrosty nie byly duze a zobacz jak na drodze sie auto spisuje - zostawiajac kazde inne 1.6 i nawet 1.8 20v (co wogole strasznie mnie zdziwilo)
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez Pośpiech » 25 września 2004, 13:36

mw1978, jak gadaliśmy przez telefon to w sumie nie pomyślałem tak jak inni, że te 10Nm to 10% przyrostu. Fakt, że KM mało przybyło, ale Sasziemu auto chodzi lepiej po 3KM więcej, a wydał 500zł więcej.
No cóż ... jeszcze bym się zastanowił, bo nic innego nie zrobisz z silnikiem (jeśli nie chcesz oczywiście zbyt dużo grzebać).

A tak w ogóle to gratuluję seryjnych KM :) Możnaby było się spodziewać spadku mocy, a tu +3KM ... no proszę :)

Tonny S, Toledo 1,8 20V to nawet ja zostawiam w tyle :)
Pzdr
Pośpiech
Pośpiech
FR
FR

Auto: nieLeonowy TDCI

Postprzez Tonny S » 25 września 2004, 13:52

Normalnie rece opadaja - ale tak to juz jest z pyrami 8)

Pośpiech, bo ty kierowca rajdowca jestes.
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez ali » 25 września 2004, 14:05

mw1978,
ja bym sie nie zastanawiał na twoim miejscu i montował ten dolot. A podając wartości przyrostów to proponuję posługiwać się %przyrostem bo np. 10Nm u ciebie to nie tyle samo co w 1.6.
Tak więc idąc tropem niutków to popatrz na wykres i zobacz jak Nm są osiągane przy dużo niższych obrotach!! a dostałeś tych niutków +10% - moim zdaniem to sporo i może nieźle wpłynąć na dynamikę auta. masz moment spoko od 1500obr/min i to powinno ci starczyć.
I nie żałuj tych kilku stuweczek.
lubie leona, nawet bardzo
ali
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon BCB

Postprzez saszi » 25 września 2004, 18:41

mw1978, robic robic i jeszcze raz robic :!: :!: :!:
byl Leos, bylo czarne kombi w Tdi bylo biale kombi w Tdi, jest brazowe kombi w dieslu
saszi
LeonClub Team
LeonClub Team

Region: pomorskie
Auto: VW
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez AUTO-LIDER » 25 września 2004, 19:18

Tonny S napisał(a):mw1978, jak bym mial takiego marudnego klienta jak ty to bym go na kopach z biura wywalil.
:bije: :beksa:
AUTO-LIDER

Postprzez MW » 26 września 2004, 10:15

Postanowiłem że olewam sprawę. Zostawiam fabrykę. Ten silnik nie nadaje się do modów i szkoda na to tracić czasu i $$$Dla tak śmiesznego przyrostu nic nie zmieniam. Teraz mi się dobrze jeździ na tym silniczku a po zmianie będzie tak sama tylko lżej w portwelu. Mój bonus dał mi więcej koni niż ten stożek.
Naprawdeę jak dla mnie gra jest warta świeczki. Na 400m może poprawi mi się wynik o jakies 0,001- sekundy przecież to śmiech na sali!!!!

AUTO-LIDER napisał(a):
Tonny S napisał(a):mw1978, jak bym mial takiego marudnego klienta jak ty to bym go na kopach z biura wywalil.
:bije: :beksa:

Chyba mam prawo pytać co robicie w MOIM aucie!!!!! :evil:
Mam też prawo pytać was dla czego świeci mi się kontrolka od ABS'u po wizycie u was :evil: skoro przedtem jej nie było :evil:
Umawialiśmy się także że jesli przyrostu będą małe to odpuszczamy...

BTW TAk się składa ze pracuje już pare lat w branży usług i wiem sporo o tym jak się zachowują klienci a przedewszystkim jak trzeba się zachowywać do nich.
MW
Sympatyk LeonClub

Postprzez Barth » 26 września 2004, 10:25

mw1978, twoje autko , twoj wybór - my mozemy tylko sugerować , dla mnie i tak masz jednego z najciekawszych Leonkow w klubie :)
Powered by CPN
Barth LCT & AA Club Member
Barth
Sympatyk LeonClub

Auto: OOOO

Postprzez Asgaard » 26 września 2004, 15:44

Kontrolka od ABS'u to wynik hamowania przednie koła zapinały a na tylnych był rękaw zaciągnięty i stały, komp zwariował - trzeba się Vagiem podpiąć i wykasować błąd.
230@430 Leon TDI (sold)
420@593 Eva :twisted:
233@450 A4 quattro :wink:
Asgaard
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon i Eva

Postprzez saszi » 26 września 2004, 17:48

Postanowiłem że olewam sprawę. Zostawiam fabrykę. Ten silnik nie nadaje się do modów i szkoda na to tracić czasu i $$$Dla tak śmiesznego przyrostu nic nie zmieniam. Teraz mi się dobrze jeździ na tym silniczku a po zmianie będzie tak sama tylko lżej w portwelu. Mój bonus dał mi więcej koni niż ten stożek.
Naprawdeę jak dla mnie gra jest warta świeczki. Na 400m może poprawi mi się wynik o jakies 0,001- sekundy przecież to śmiech na sali!!
podazajac tym tokiem myslenia w moim przypadku tez nie bylo by sensu robic moda u Exa'a bo przyrost trzech kucykow i szesciu niutkow tez jest teoretytcznie smieszny a koszt tez byl troszke wiekszy a autko jezdzi zupelnie inaczej :-D ja bym sie jeszcze na Twoim miejscu powaznie zastanowil :!:
byl Leos, bylo czarne kombi w Tdi bylo biale kombi w Tdi, jest brazowe kombi w dieslu
saszi
LeonClub Team
LeonClub Team

Postprzez AUTO-LIDER » 26 września 2004, 20:59

mw1978 Chciałem twoja odpowiedź zostawić bez komentarza, jednak jej ton mi na to niepozwala, to co robisz w swoim aucie to twoja sprawa, jednak uczciwie uprzedziłem ciebie o efektach, dla mnie przyrost momentu o 10% jest zadawalający szczególnie odnosząc do ceny, co potwierdzaja wypowiedzi forumowiczów, tak że pierdzielenie o koniach i czasie na 400m świadczy o braku elementarnej wiedzy bądź załej woli :evil:
byłeś u mnie przynajmniej 5x, wyjaśniłem twoje wszystkie wątpliwości, jak i wpływ charakterystyki monentu na zachowanie auta.

Odnośnie ABSu, jest to jaknajbardziej normalne, że się świeci lampka po zjechaniu z rolek, tak jak ktos juz to opisał, jednak powiedziałem tobie że wytarczy przejechać kilkadziesiat metrów i lampka zgaśnie, ewentualnie skasujemy błąd oczywiście gratis
tak więc nie wiem w czym problem, wystarczy podjachac autem. Odnoszę wrażenie że twoja dwuznaczna wypowiedź nie jest bezstronna i ma rzucić złe światło na moja firmę

Proszę sprecyzuj co masz na myśli pisząc o zachowaniu w stosunku do klienta, bo nie bardzo wiem o co chodzi, rezygnujesz z moda twoja sprawa, miałeś serię w 10min bez gadania, może o to że miałeś czekać na auto w biurze a nie w warsztacie patrząc pracowanikowi na ręce, co nie jest wskazane zarówno ze względów bezpieczeństwa jaki naszych modów, byłeś przy każdym hamowaniu, czego można więcej oczekiwać przy tak prostej modyfikacji.

Uważam że jako firma zrobiliśmy wszystko aby ciebie jako klienta usatysfakcjonować, dlatego pisanie o braku efektów moda oraz braku umiejętnosci zachowania wobec klienta jest moim zdaniem nie na miejscu.
AUTO-LIDER

Postprzez b0g0b0jny » 30 września 2004, 14:32

Rakiety z niego nie zrobisz tak jak ja ze swojego ale przyrost jakis jest a momentu to calkiem calkiem wazniejsze niz te suche dane sa jednak wrazenia z jazdy a o tym chyba nigdzie nie napisales (chyba ze przeoczylem a jesli tak to srox).Oczewiscie pozostaje kwestia czy warto?Na co chyba kazdy ma swoja wlasna odpowiedz. Ja jak narazie jestem zadowolony i z moda i z obslugi a co do kontrolki ABS'u to tez mi sie napoczatku zapalila(w sumie usiamialem sie ze tylko ona bo zastanawialem sie przed odpaleniem auto co na te wszystkie zmiany powie komputer :-D ) a po przejechaniu gdzies 200m zgasla i sie dotad nie pojawila.
b0g0b0jny

Postprzez Pośpiech » 30 września 2004, 14:39

b0g0b0jny, ale żeś zaszalał z tą wypowiedzią ;) - "jestem zadowolony" - powiedz coś wiecej - jak się to czuje na trasie, jak w mieście i jakie spalanie (porównując do poprzedniego)?
Pzdr
Pośpiech
Pośpiech
FR
FR

Postprzez ali » 30 września 2004, 14:42

Pośpiech, z ust mi wyjąłeś te pytania. taż czekam aż kolega Bogobojny wróci urlopu i coś napisze.
lubie leona, nawet bardzo
ali
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon BCB

Postprzez b0g0b0jny » 30 września 2004, 14:43

Pośpiech, chche z checia bym cos wiecej powiedzial ale od 18 nie siedzialem za kierownica auta wiec zaduzo nie moge powiedziec :) bo wczoraj o 3.30 w nocy wrocilem z Costa Brava i dopiero teraz mam zamiar sie odsterosowac za kierownica choc z tym odstresowaniem sie tez moze byc roznie bo mi w pieprzonych wloszech zarabali portwel z prawkiem i narazie jezdze na Zdrowas Mario :D Ale jutro albo w poniedzialek odbiore nowe.
b0g0b0jny

Postprzez Pośpiech » 30 września 2004, 14:51

b0g0b0jny, no to czekamy z niecierpliwością. A ten portfel to zarąbali Ci Polacy, albo Rumuni - niestety tak to najczęściej jest :(
Pzdr
Pośpiech
Pośpiech
FR
FR

Postprzez AUTO-LIDER » 30 września 2004, 14:59

b0g0b0jny napisał(a):Rakiety z niego nie zrobisz tak jak ja ze swojego ale przyrost jakis jest a momentu to calkiem calkiem wazniejsze niz te suche dane sa jednak wrazenia z jazdy a o tym chyba nigdzie nie napisales

kolega mw1978 nie wyraził nawet takiej chęci, mimo iż proponowaliśmy że wypniemy auto z rolek, aby mógł się przejechać.
AUTO-LIDER

Postprzez Pośpiech » 30 września 2004, 15:35

Eeeee ... nie chciałeś Marcin nawet sprawdzić jak się jedzie? Przeciez mogłeś i tak potem ze wszystkiego zrezygnować :roll: No nic ... Twoja decyzja meeen.
Pzdr
Pośpiech
Pośpiech
FR
FR

Postprzez Kawas » 30 września 2004, 15:48

mw moim zdaniem dałeś nieźle du...
takie przyrosty samym tylko dolotem w tak marnym silniku są naprawdę super.
słowa uznania dla firmy Auto-Lider :brawo:
Kawas
Signo
Signo

Auto: auq+

Postprzez Tonny S » 30 września 2004, 17:12

Kawas, ale wez mu to wytlumacz :|
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez MW » 30 września 2004, 18:22

Panowie odpuściłem sprawe i basta.
Auto było hamowane na prubnej power rurze i nie jeździłem z tym dolotem. Taki śmieszny przyrost jest nie do odczucia. Jakbym się scigał np z Pośpiechem i bym go wyraznie dochodził to bym w ten mój mod uwierzył
Fakt że chłopaki szybko działali i robili wszystko na gwizdek. Faktem jest też że gdy powiedziałem PASS to zmontowali autko na ORI w 5 minut. Generelnie wszystko było OK z wyjątkiem momentu kiedy powiedziałem o tej lampce ABS'u. Skąd do cholery mam wiedzięc ze ta lampka się zawsze świeci po hamowni co!!!!!!! Ktoś powinien powiedzieć mi coś takiego na dzień dobry. To normalne że jeżeli przed przyjazdem nic się nie świeciło a po się świeci to człowiekj się pyta!!!!! Bardzo mnie rozczarowała reakcja na moje zapytanie która była podszyta złością. Tak to odebrałem
MW
Sympatyk LeonClub

Postprzez saszi » 30 września 2004, 19:22

mw1978, w takim razie przyrosty u mnie po wizycie u Ex'a tez powinny byc smieszne ale jednak sa zauwazalne na drodze moim zdaniem przyrosty takie jak u Ciebie powinny byc zauwazalen ale to Twoj i tylko Twoj wybor
saszi
LeonClub Team
LeonClub Team

Postprzez b0g0b0jny » 1 października 2004, 10:29

Mysle ze ta dyskusja powoli traci sens wszyscy sie wypowiadamy cobysmy zrobili a czego bysmy nie zrobili, a jest to w koncu auto mw1978 i to on podial decyzje i jak jest z niej zadowolony to chyba chyba lepiej niz mlaby jezdzic i sie wkorwiac ze to co ma pod maska mu nie pasi.W koncu i tak jest to tylko dytskusja teoretyczna po fakcie i mozna by ja chyba by bylo juz zakonczyc.
b0g0b0jny

Postprzez Tonny S » 1 października 2004, 10:39

Jak bym mogł juz dawno bym ja zamknął - MODERATORRRRRRRRRRR !!!!!!!!!!!!
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez PAWEL20VT4 » 1 października 2004, 18:10

Cześć zamykam temat, ponieważ nic nowego juz nie można napisać w temacie :-D

Kazdy :shock: ma swoje zdanie, nawiasem Twoja rura MW, ciegle leży na schodach :)
Ponad 1470 KM i 2030 Nm w garażu :)
-----------------------------------------
www.Quercus.pl
-----------------------------------------
PAWEL20VT4
Sympatyk LeonClub

Auto: 4x4 1.8T;A6 3.0 TDI

Postprzez Harry » 1 października 2004, 20:45

Ciach.
Harry
Stella +