Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Spadek mocy przy ruszaniu.

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Spadek mocy przy ruszaniu.

Postprzez bithoven » 6 czerwca 2009, 16:24

Witam!
Przjrzałem cały dział forum dot. benzynek...i natknąłem się na podbne problemy, ale niestety bez rozwiązania.
OBJAWY problemu:Podczas ruszania z miejsca najczęściej po odpaleniu silnika samochód traci moc. Wiadomo, popuszczamy sprzęgło i równocześnie dodajemy gazu a samochód zaczyna posuwać się do przodu. Tutaj jest tak, że gdy już puszczę sprzęgło, obroty zaczynają spadać i jeżeli nie wcisnę spowrotem sprzęgła - samochód po prostu gaśnie. Żeby ruszyć najczęściej pomaga dość duże dodanie gazu i zwiększenie obrotów (obroty ok 2500 lub nawet 3000), chociaż nie zawsze to zadziała. Można się trochę podenerwować i wyjechać w końcu z garażu, ale gorzej jest na krzyżówkach, kiedy trzeba szybko ruszyć - Leon rusza w końcu ale łapie moc dopiero po jakichś 2 sekundach i zaczyna w końcu przyspieszać :/
Nie jest to wina paliwa, bo lane jest V-power a było już w ramach testów tankowane nawet V-power Racing - objawy nie ustały.
Taki problem jest od samego początku kupna samochodu z salonu, zatem też nie pojawił się nagle równocześnie z jakąś inną usterką.
Skrzynia była już wymieniana - nadal to samo.
Jest to Leon MK1 z silnikiem 1,6 8V.

Liczę na jakieś pomysły :)
Pozdrawiam!
bithoven
Stella
Stella

Auto: TT 1.8T Q

Reklama

Re: Spadek mocy przy ruszaniu.

Postprzez roosman » 16 lipca 2009, 13:35

byłeś z nim na Vag'u?? Pewnie bez kompa to tylko można sobie pogdybać.. Przepustnica, zawalony filtr powietrza.. Może przytkany filtr paliwa albo zatkany katalizator.. Podjedź gdzieś bo to szkoda sprzęgła.. BTW - kto leje V-power do AKLa i po co?? coś kiedyś było pisane, w temacie o paliwach że te wysokooktanowe do słabych silników to tak średnio. Lepiej jeździć na 95..
A tymczasem w garażu - 8,5l, 757KM, 16 cylindrów\
roosman
Cupra
Cupra

Auto: Mustang
Silnik: benzyna inny

Postprzez Lucas » 17 lipca 2009, 09:07

Ja bym sprawdzil pompe paliwowa a na pierwszy ogien wymienil regulator cisnienia paliwa (koszt niewielki)
Lucas
TopSport
TopSport

Region: mazowieckie
Auto: Scirocco 2.0 TSI
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez gadula007 » 17 lipca 2009, 12:55

Mam coś podobnego, tylko mój AKL jest w gazie. ak nie wcisnę więcej gazu, okło 1500obr, to nie ruszę. Silnik sie dławi, obroty 600-700. Wtedy sprzęgło i jazda. Ruszenie bez gazu praktycznie mało mozliwe. Filtry gazu czysten filtr powietrza czysty. VAG nic nie pokazuje. Może zbyt mało mocy i dlatego trzeba więcej gazu.
Na zimnym silniku na benzynie jeszcze gorzej. Dużo więcej gazu musze dawać. Ja juz dałem sobie spokuj z tym.
gadula007
Signo
Signo

Auto: LeonSedan ;-) 1.6AKL

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna