Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Spadające obroty

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Spadające obroty

Postprzez arti333 » 16 kwietnia 2005, 16:35

Witam!!! Mam taki problemik w moim Leonie 1.6 16V, spadają mi obroty. Zacznę od początku. Jakis czas temu rozładował mi sie akumulator :-D. Kiedy go naładowałem i odpaliłem autko, zaczęły mi pływać obroty. W tym momęcie zaczeły się moje problemy. Po wizycie w ASO (autko na gwarancji) i wyczyszczeniu przepustnicy(podobno brudna przepustnica była powodem pływających obrotów) wszystko miało wrócić do normy, jednak po dwóch dniach zapaliła sie kontrolka silnika. Następna wizyta w ASO i wymiana sondy lambda (błąd na komp. wykazał zawieszanie się sondy, wyprzedzenie zapłonu i ubogą mieszankę paliwową) miało juz być ok. Niestety podczas gdy silnik sie nagrzeje to przy puszczeniu nogi z gazu obroty spadaja do 300-400(potem obroty wracają do normy) i w tym momęcie zapala sie kontrolka silnika. W poniedziałek jadę odstawić Leona na parę dni do ASO. Szczerze mówiąc to do tej pory byłem zadowolony z auta a teraz mam go dość. Proszę o jakąś wskazówkę co może dziać się z moim Leonikiem. Dzięki.
arti333

Reklama

Re: Spadające obroty

Postprzez oczkolek » 16 kwietnia 2005, 18:28

Gdzieś podobny problem był poruszany przy okazji czyszczenia przepustnicy. Poszukaj dobrze, raczej w tym podforum gdzieś którys z Klubowiczy miał podobny problem. Z tego co pamiętam to po przejechaniu iluś kilometrów obroty uspokoiły sie i wszystko jest oki.
Poszukaj, a znajdziesz pełniejszą odpowiedź.
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

MASZ PROBLEMY Z WENTYLATORAMI CHŁODNICY/KLIMY (I BIEG) -> PISZ DO MNIE NA PW
oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez prospect » 17 kwietnia 2005, 09:04

Witam.Na poczatku zapraszam ciebie do przywitania sie !! :evil:
Nie jestemw stanie ci powiedziec co ci sie dzieje z autkiem,ale wnioskowac moge ze ASO do ktorego jezdzisz jest poprostu do dupy :) pzdr
prospect

Postprzez staszek » 18 kwietnia 2005, 09:37

myślę, że trzba najpierw wgrać mu nastawy podstawowe, a dopiero później bawić się z całą resztą
staszek
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon Sport (AKL)

Postprzez Barth » 18 kwietnia 2005, 11:39

arti333, ASO w Olsztynie ??? Jak tak to zmien ASO kiedys u nich auto servisowalem i szczerze mowiac załuje bardzo

P.s jak bywasz w olsztynie to mozemy sie kiedys spotkac:D
Powered by CPN
Barth LCT & AA Club Member
Barth
Sympatyk LeonClub

Auto: OOOO

Postprzez arti333 » 18 kwietnia 2005, 12:37

"bart" dokładnie ASO w Olsztynie. No właśnie ja też zaczynam wątpić w ich fachowość. Dałem im ostatnią szansę, zobaczymy co wykombinują :-D . A tak na marginesie to jakie ASO blisko Olsztyna byś polecił????Bo ja się zastanawiam Elbląg czy Gdańsk.
pzdr.[/b]
arti333

Postprzez Barth » 18 kwietnia 2005, 15:57

arti333, napewno z ASO w Gdansku bedziesz zadowolony , w Olsztynie to najfajnieszy jest wszechwiedzacy kierownik :)
Powered by CPN
Barth LCT & AA Club Member
Barth
Sympatyk LeonClub

Auto: OOOO

Postprzez arti333 » 18 kwietnia 2005, 18:00

Odebrałem właśnie auto. Kabaret!!!!!!!!! Komputer padł i jakoś mi się zdaje, że auto zamula. Za dziesięć dni wymienią go, ale ja tak nie wierzę w ich diagnozę. Nic nie znaleźli więc wymienią jednostkę sterującą. Już nigdy nie skorzystam z usług tych mongołów. Odezwę się po wymianie kompa. Nara.
arti333

Postprzez Artur20vt » 18 kwietnia 2005, 18:08

falujace obroty to najczesciej problem brudnej przepustnicy. Po czyszczeniu trzeba przeprowadzic jej ADAPTACJE...

Sonda tez potrafi wplynac na falujace obroty. Poza tym nawet nowe sady lubia szybko padac...
Artur20vt
Signo
Signo

Postprzez oczkolek » 20 kwietnia 2005, 21:19

arti333, a zobacz tutaj viewtopic.php?t=1463
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

MASZ PROBLEMY Z WENTYLATORAMI CHŁODNICY/KLIMY (I BIEG) -> PISZ DO MNIE NA PW
oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez Wiktor_OST » 20 kwietnia 2005, 22:08

Artur ma racje nie tylko czyszczenie przepustnicy ale rowniez jej ponowna adaptacja jest obowiazkowa!!!!!!!bez adaptacji taki zabieg moze stac sie bezsensowny :|
Pozdrawiam Wiktor_Ost
ALH=172KM, 338NM
Wiktor_OST
Signo
Signo

Auto: tdi by CompSport

Postprzez Tonny S » 21 kwietnia 2005, 06:29

Wiktor_OST, przeczytaj tego linka co zamieścił oczkolek
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez arti333 » 21 kwietnia 2005, 08:40

Wszystko ok. Przepustnicę juz mi czyścili i wprowadzali nowe nastawy i wszystko miało wróci po tygodniu do normy, ale nie wróciło, to znaczy, obroty juz nie pływały ale po każdym zdjęciu nogi z gazu na biegu jałowym w pierwszej fazie obroty spadały do 300 a nawet czasami mi gasł. W tym momęcie pojawiła sie kontrolka z błędem. Chodzi mi o to że obroty już mi nie pływaja, tylko po każdym wykasowaniu błędu on sie pojawia po paru dniach. To co miało sie uspokoić po tygodniu, czyli spadające do niskich wartości obroty, nie uspokoiło się. W ASO postawili diagnozę PADNIĘTY KOMPUTER. Teraz czekam na wymianę i zobacze czy sie cos zmieni.
Pozdrawiam.
arti333

Postprzez Tonny S » 21 kwietnia 2005, 09:21

arti333, napewno nie komputer - stawiam na czujnik połozenia wału korbowego lub coś w tym stylu - chyba, ze rozwalili komputer przy wprowadzaniu nowych nastawów, co jest czynnością zbedną - komputer posiada funkcję samoadaptacji i po pewnym czasie sam by wrocił do normy - kilka osób juz tak zrobiło i nie było zadnych problemow.

Pozdrawiam
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez Pustelnik » 21 kwietnia 2005, 18:58

poprostu robili ci to farhowcy
po zdjeciu klemy a potem po zalozeniu poprzestawialy sie nastawy w kompie
trzeba bylo wgrac program od nowa ale trzeba to umiec sam wgrywalem i nie jest to to takie proste jak ktos niewie jak to zrobic to ciagle bedzie wariowala

[ Dodano: Czw 21 Kwi, 2005 ]
czujnik połozenia walu nic tu nie ma do sprawy

[ Dodano: Czw 21 Kwi, 2005 ]
po kazdym czysczeniu przepustnicy ponownioe trzeba wgrac na nowo program (nawet gdy dotchniemy ja palcem trzeba wgrac)
Pustelnik

Postprzez Tonny S » 21 kwietnia 2005, 19:20

Pustelnik, a ty w ASO robisz, ze takie teorie forsujesz ?? bo tu na forum kilka osob moze ci potwierdzic, ze nie trzeba wgrywac programu.

BTW z reszta nie moja sprawa, kazdy robi to co chce w swoim autku.

Pozdro
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez Pustelnik » 21 kwietnia 2005, 21:12

niepracuje w aso ale pracuje warsztacie robimy wszystkie auta sam wgrywalem programy wiec stawiam na to ze w aso robia fuszerke (pzybywaja auta z aso i od inny mechanikuw do nas te kture sa juz na odlocie i wiem ze w aso robia triki aby zalapac jak najwicej kasy i wiem ze jak komp pokazuje np:bajpas to moze to byc zatkany tumik katalizator a nie baipas,tak wiec aso odwala fusz... wymieniaja czujniki i inne pierdoly)oczywiscie nie muwie tu o kazdym aso ale tak pzewaznie jest u mnie. wgrywac program po poruszeniu przepustnicy wedlug mnie tak ale to tylko moje zdanie nigdy nie prubowalem pzeczyscic i jazdy prubnej moze masza racje zresetuje sie kom i bedzie tak jak bylo tego niewiem :?: :?: :?: :?: :?: :?:
Pustelnik

Postprzez coolibeer » 21 kwietnia 2005, 21:19

Pustelnik, masz racje dzisiaj odebralem samochod od mechanika ktory robi skody i powiedzial mi ze ten przegub mi padl dlatego ze wczensiejszy mechanik nei zalozyl jakies oslonki czy czegos tam dystansowego nie zalozyl przegub sie obrocil i sie rozsypal. WIec do ASO juz nei pojade SOrki za OT odnosnie tematu
Światło, Scena, Dźwięk...
coolibeer
FR
FR

Region: śląskie
Auto: po leonie...
Silnik: CCSA 1.6

Postprzez Artur20vt » 23 kwietnia 2005, 16:22

Pustelnik o jakim wgrywaniu programu mowisz?? mylisz chyba troszke pojecia.....
Artur20vt
Signo
Signo

Postprzez Pustelnik » 24 kwietnia 2005, 21:00

Artur20vt napisał(a):Pustelnik o jakim wgrywaniu programu mowisz?? mylisz chyba troszke pojecia.....

o przepustnicy
Pustelnik

Postprzez Pośpiech » 27 kwietnia 2005, 15:57

Jestem jedną z osób, która samodzielnie czysciła przepustnicę - operacja odbyła się w ostatnia niedzielę i trwała jakąś godzinkę - do wczoraj obroty falowały, a jeszcze w niedzielę zatrzymywały się przy 1100obr./min. W poniedziałek już zatrzymywały się przy niższych obrotach, we wtorek było jeszcze lepiej, a dziś wszystko wróciło do normy - żadnego falowania, a obroty zatrzymały się pomiędzy 600 a 700 obr./min.

Potwierdzam zatem z doświadczenia fakt, ze komp sam się dostosował :)
Pzdr
Pośpiech
Pośpiech
FR
FR

Auto: nieLeonowy TDCI

Postprzez arti333 » 7 maja 2005, 15:53

No i jestem po wymianie kompa. Wszystko już ok :-D . Więc ASO w Olsztynie się sprawdziło. A co do czyszczenia przepustnicy to nie trzeba wgrywać nowych nastawów, komp się sam dostroi. Pozdrawiam.
arti333

obroooty:)

Postprzez martens » 29 czerwca 2005, 10:32

Ja tak miałem, falowały i w końcu została przeczyszczona przepustnica , w ASO zresztą, ale problem ten sam...hm i to gorzej , leon szalał jak cholera... panowie z ASO już zamawiali nową przepustnice... 2500-3500 , ale popukałem się w czoło i pojechałem do normalnego mechanika, który ma pojęcie o kompach..okazało sie że panowie z ASO nie skasowali błędu po czyszczeniu przepustnicy, nie chce sie domyślać czemu... ale z ASO jestem wyleczony.. i napewno już nie kupie u nich auta...a leon już nie faluje
martens

Postprzez Asgaard » 29 czerwca 2005, 11:03

martens, jeśli byłeś w ASO w Kaliszu to mnie to wcale a wcale nie dziwi... byłem tam raz i już więcej nie pojade po tym jak koleś chciał mi żarówkę w podsufitce wymieniać łapami ujeb...mi od oleju który wcześniej spuszczał z samochodu obok :shock:
230@430 Leon TDI (sold)
420@593 Eva :twisted:
233@450 A4 quattro :wink:
Asgaard
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon i Eva

Postprzez olin » 1 lipca 2005, 08:33

Pośpiech, jest dokladnie jak piszesz tydzien temu mialem przeglad na 60 tys i tez trzeba btlo po raz drugi jzu czyscic przepustnice (co 30 tys) i po czyszczeniu obroty falowaly w gorze jak zwykle ale jet na to sposob zamiast tydzien sie meczyc az sam sie komp dostosuje, wystarczy odlaczyc go na 15-20 min tak u mnie zrobil koles i przedtem jeszcze skasowanie bledow i juz bylo OK bez czekania przez tydzien, fakt skasowali mnie za to wszystko 100 napewno ale warto bylo, u mnie o tyle gorzej we komp jest pod podszybiem ktore gosc musial rozebrac, w nowszych Leonkach jest pod maska
Only one mandarynka :>
olin
Sport
Sport

Auto: Leon Sport

Postprzez staszek » 1 lipca 2005, 09:11

olin napisał(a):u mnie o tyle gorzej we komp jest pod podszybiem ktore gosc musial rozebrac, w nowszych Leonkach jest pod maska

ciekawa teoria
staszek
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon Sport (AKL)

Postprzez saszi » 1 lipca 2005, 09:32

olin, komp jest chyba we wszystkich Leonkach w tym samym miejscu a gdzie dokladnie to juz nie bede opisywal bo... wiadomo chyba o co chodzi :wink:
byl Leos, bylo czarne kombi w Tdi bylo biale kombi w Tdi, jest brazowe kombi w dieslu
saszi
LeonClub Team
LeonClub Team

Region: pomorskie
Auto: VW
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez Tonny S » 1 lipca 2005, 09:48

staszek napisał(a):ciekawa teoria
Dokładnie bo o ile wiem to wszystkie kompy w Leonach niewazne jaki silnik komputer umieszczony maja na podszybiu.
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez Pośpiech » 1 lipca 2005, 11:10

olin, jednak wolę pojeździć 3 dni (nie tydzień) na falujących obrotach (własciwie w niczym nie przeszkadzają), a 100zł przeznaczyć na inne przyjemnosci :)
Pzdr
Pośpiech
Pośpiech
FR
FR

Postprzez MW » 2 lipca 2005, 06:28

Pośpiech napisał(a):a 100zł przeznaczyć na inne przyjemnosci

Mała poprawka Piotrek Nowy program sterujacy przepustnica to faktycznie 100 ale jesli ktos sam tego nie wyczysci to trzeba doliczyc kolejne 150 zł :cry:
MW
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi S3 8V sedan
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Pośpiech » 2 lipca 2005, 16:21

mw1978, tym bardziej wolę zrobić to sam :) Przecież to nic skomplikowanego ...
Pzdr
Pośpiech
Pośpiech
FR
FR

Postprzez olin » 2 lipca 2005, 21:09

staszek napisał(a):ciekawa teoria

moze i tak w takim razie musze doedukowac mechanika z ASO :-D
Pośpiech, nie 3 dni ale rowno tydzien u mnie przynajmniej ale w v16 moze jest inaczej a przez tydzien wiez mi ze to bardzo meczace i nerwiace
mw1978, az tyle to nie razem z resetem kompa i wgraniem softu 100 max byla
Only one mandarynka :>
olin
Sport
Sport

Auto: Leon Sport

Postprzez stachurski1 » 27 stycznia 2006, 13:02

Witam.Miałem to samo.Wprowadzano mi nastawy podstawowe i działało normalnie a po przejechaniu 100 km obroty dalej wariowały.Musiałem niestety wymienić przepustnice na nową.W ASO kosztuje dużo ale w Skodzie ta sama kosztuje o 40% taniej.Jak to nie będzie komputer to może to?! Pozdrawiam
stachurski1

Postprzez Tonny S » 27 stycznia 2006, 13:14

stachurski1, sprawdziles date poprzedniego postu ??

:nonono: :palacz:
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Postprzez stachurski1 » 30 stycznia 2006, 11:11

tak ale było już za póżno
stachurski1

Postprzez piokow » 17 sierpnia 2009, 08:52

Rozumiem ze temat juz stary nieco, ale mam ten sam problem i nie wiem co robic dalej, a sprawa dotyczyc moze grubej kasy.

Od kupna leonka 1.6 16V 2004 (okolo miesiac temu) obroty po wcisnieciu sprzegla spadaly do 400 po czym wracaly do okolo 600. Po wyczyszczeniu i adaptacji przepustnicy obroty zaczely falowac i niestety objaw ten nie ustal nawet po przejechaniu 1.5kkm. Adaptacje powtorzylem i przejechalem kolejny tysiac, jednak obroty dalej mocno spadaja i faluja. Do tego (a moze i w wyniku tego) co kilkaset kilometrow zapala sie kontrolka silnika i pojawiaja sie sporadyczne bledy zwiazane ze zbyt uboga mieszanka.

Jedni mowia ze to moze byc sonda, inni ze przepustnica, a jeszcze inni ze komputer. Wymiana wszystkiego przekracza chyba wartosc samochodu:)

Sonde lambda chyba wyeliminowalem - na przegladzie analiza spalin wypadla pomyslnie, ale dopiero wtedy gdy udalo mi sie wyrownac mu obroty - jezeli na biegu jalowym bardzo wolno wcisne a potem puszcze gaz to obroty nie faluja tylko zatrzymuja sie na okolo 600.
piokow
Stella
Stella

Auto: Leon 1.6 16V

Postprzez roosman » 17 sierpnia 2009, 13:09

może źle zaadoptowałes przepustnicę - było słychać jak sie ustawiała?? Przy źle ustawionej przepustnicy vag uparcie wywalał błąd sondy właśnie taki jak piszesz. Przewody wys napięcia? Świece? filtr powietrza? w jakiej kondycji? dobry mechanik się kłania, ale na 99% jestem pewien że źle ustawiona przepustnica
A tymczasem w garażu - 8,5l, 757KM, 16 cylindrów\
roosman
Cupra
Cupra

Auto: Mustang
Silnik: benzyna inny

Postprzez piokow » 17 sierpnia 2009, 13:28

Filtry wymienilem wszystkie zaraz po kupnie, swiece i przewody sa podobno bez zarzutu, ogolnie mocy nie traci tylko na wolnych przygasa.

Adaptacje robil mi facet ktory pracuje w serwisie seata i podobno zna sie na rzeczy. Jak go ostatnio odwiedzilem to twierdzil ze musi sie samo ulozyc, ale widac bylo ze cos mu sie nie podoba i nie do konca wiedzial w czym jest problem. Po takim przebiegu juz sie chyba nie poprawi a wydaje mi sie ze jest raczej coraz gorzej.
piokow
Stella
Stella

Postprzez roosman » 17 sierpnia 2009, 13:41

mi też nie trzymał obrotów i identycznie było, bo pierwszą adaptację zrobiliśmy źle, druga też. i też dosziśmy do wniosku że musi się ułożyć. i się nie ułożyło. Trzeba silnik rozgrzać pod wentylator, zgasić i robić adaptację - wtedy słychać taki dźwięk jak silniczek zapracuje i od tamtej pory było cacy z obrotami. A przewody wymieniane były od nowości?? Może nie, ja kupiłem nowe BERU i jeden miał przebicie a na oko też były w dobrej kondycji.
A tymczasem w garażu - 8,5l, 757KM, 16 cylindrów\
roosman
Cupra
Cupra

Auto: Mustang
Silnik: benzyna inny

Postprzez piokow » 27 sierpnia 2009, 07:57

Niestety ostatecznie okazalo sie ze adaptacja byla przeprowadzona dobrze tylko przepustnica byla juz zwazona:(
Wymienilem na "prawie nowa" z rozbitka (podobno przebieg mial ponizej 20kkm) i teraz wszystko smiga. Cala zabawa kosztowala mnie 400zl, ale to chyba i tak lepsze niz nowka za 1700.
piokow
Stella
Stella

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna