Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[PB wolnossąca] 2.8 V6

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[PB wolnossąca] 2.8 V6

Postprzez sydney » 11 sierpnia 2009, 16:48

Siema :) . Na wstępie mówię że wiem o podobnych tematach w których za wiele nie ma oraz sa one już zapomniane ;/ . Dlatego zakładam nowy. A dlatego że sprawiłem sobie coś takiego tylko że z kompresorem od Abt. I proszę o pomoc nie koniecznie do modelu 2.8 V6 z kompresorem ale ogólnie. Na co trzeba zwracać uwagę, jaki olej lać do silnika i do haldexa itp. itd., oraz ogólne wasze opinie na temat tego samochodu (wiem że to może głupie ale jak ktoś się przesiądzie z 1.4 na 2.8 to może mieć takie dylematy :zawstydzony: :)) ). Aaaa i oczywiście podpowiedzi co można jeszcze poprawić żeby było wiecej KM ;]

z góry dzięki
sydney
Sport
Sport

Auto: JTD

Reklama

Re: [PB wolnossąca] 2.8 V6

Postprzez marcin_kielce » 11 sierpnia 2009, 17:49

Zajeb...ty zakup :ok: :yes: Będziemy musieli kiedyś skonfrontowac auta :P

Co do oleju w Haldexie- tylko ori z ASO i wymieniaj zawsze z filtrem oleju w Haldexie, koszt kompletu to około 200 PLN więc cena w miarę ok. Zalecam wymianę co około 30kkm.

Wymień sobie olej w tylnym wale, taki sam jak w skrzyni biegów, full syntyk 75W90 wchodzi około 2 litrów.

Co do silniczka to jest on na kompresorze więc można się pokusic o program do niego i myśle, że nic więcej nie ma sensu robic. Nie wiem kto w PL ogarnię temat programu do tego auta więc tu musisz podzwonic i się popytac.

Ogólnie gratuluję zakupu no i przesiadka z 1,4 na pewno spowodowała nieodwracalnego banana na twarzy ;]

Pozdroo :piwo:
Seat Leon 4WD powered by Daniel&Dominik TTC Kraków.

WPT member
marcin_kielce
Cupra
Cupra

Auto: Haldex ;)

Postprzez erol » 11 sierpnia 2009, 18:40

Czy to może jest czarny leon ??
http://www.youtube.com/watch?v=6GJ5a9EDph8
erol
Sport
Sport

Auto: Leon 1M

Postprzez Grześ » 11 sierpnia 2009, 18:52

marcin_kielce napisał(a):Wymień sobie olej w tylnym wale,

w tylnej przekładni, co do ilości i parametrów to Aso lub strony producentów olejow , aso leje G 052 145 S2 opakowanie 1Litr

co do oleju to należy sprawdzić jaki system olejenia ma kompresor swój własny czy pobiera olej z silnika , obstawiam ze ma własny , czyli jeden olej do silnika motul specifica 504 00-507 i do kompresora (należało by sprawdzić producenta który wytwarza to urządzenie na potrzeby abt wydaje mi sie ze jest to rotrex http://www.rotrex.com/index1.htm moze na ich stronie znajdziesz potrzebne info na temat olejów w polsce handluje tym tomson )

co do podniesienia mocy to obecnie powinieneś mieć 280KM i nie wiadomo na jakim ciśnieniu pracuje kompresor , nie wiadomo jak wydajny ma intercooler , układ wydechowy , wtryskiwacze , należało by się przyjrzeć tym elementom i sprawdzić czy jest jeszcze rezerwa ,

Jezeli układ wydechowy to seria czy nie warto pomyśleć nad czymś mniej restrykcyjnym i pomoc kompresorowi, większe wtryskiwacze to żaden problem sa spokojnie dostępne , na stronce rotrex można znaleźć większy wiatraczek i dmuchać konkretniej

co do samego silnika to można spokojnie przyjąć założenie 80 do 100KM z cylindra przy odpowiedniej przekładce odprezajacej bez kucia

compsport ma juz doświadczenie w tym silniku bo wydobyli z niego 400KM tyle tylko ze na turbosprężarce , i z tego co mi wiadomo to program nie jest tam problemem
Grześ
TopSport
TopSport

Auto: BFH QUATTRO

Postprzez marcin_kielce » 11 sierpnia 2009, 19:00

Ja wymieniałem olej w tylnej przekładni na właśnie full syntetyk 75W90 po konsultacjach z Patrykiem i jest wszstko ok, nie wiem co tam ASO leje ale u mnie weszło koło 1,75 litra.

Pozdrawiam

WPT member
marcin_kielce
Cupra
Cupra

Postprzez sydney » 12 sierpnia 2009, 03:04

erol tak to ten tylko ze juz zmnienilem lusterka i lampy :))
grześ dzięki za wyczerpującą odpowiedź jak coś będe robił to sie zgłoszę po dokładniejsze info ;]

[ Dodano: Sro 12 Sie, 2009 ]
marcin_kielce co do ogarnięcia tego silniczka z kompresorem to kolo poznania jest pachura motorsport oni maja przedstawicielstwo ABT więc powinni ogarniać temat ale ceny pewnie też maja nie małe ale co zrobic będzie trzeba podjechać :)
Niby daje rade:D
sydney
Sport
Sport

Postprzez Staszek20VT » 12 sierpnia 2009, 08:05

sydney napisał(a):erol tak to ten tylko ze juz zmnienilem lusterka i lampy :))

No to ośka objechała 4x4?? Czy kierownik nie ogarnia fury??
Jest powered by ECUProject
315 KM i 666Nm :D
Był - powered by Aligator
285 KM i 546 Nm :(
Był - powered by ECUProject
220 KM i 433 Nm :(

Obrazek
Staszek20VT
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi A5

Postprzez erol » 12 sierpnia 2009, 08:12

Nie chcę krakać i dumać z fusów itp. ale gdzieś był temat o tym leonie. Tylko nie pamiętam czy tu czy na innym forum. Pamiętam tylko że długo stało na allegro, później ktoś je kupił i właśnie z tego okresu jest ten filmik a poźniej znowu szybko było na sprzedaż. Komentarze jakie padały to że coś z tym leonem jest nie tak.... ale tak jak mówię nie mam konkretnych informacji.....

Bezawaryjnej jazdy.... :ok:

Pozdrawiam
erol
Sport
Sport

Auto: Leon 1M

Postprzez ksl » 12 sierpnia 2009, 08:15

erol napisał(a):Nie chcę krakać i dumać z fusów itp. ale gdzieś był temat o tym leonie. Tylko nie pamiętam czy tu czy na innym forum. Pamiętam tylko że długo stało na allegro, później ktoś je kupił i właśnie z tego okresu jest ten filmik a poźniej znowu szybko było na sprzedaż. Komentarze jakie padały to że coś z tym leonem jest nie tak.... ale tak jak mówię nie mam konkretnych informacji.....

Pozdrawiam

tez mi sie cos takiego wlasnie kojarzy, ale jezeli Twoj brzmi jak ten to smakowicie;)
http://www.youtube.com/watch?v=43EXYC4A-YU
Obrazek
CupraR333 1P MY12 TRACK TOY
CupraR 4drive 5F ST Family car

Obrazek

http://www.youtube.com/user/MultiKsl
ksl
Sympatyk LeonClub

Region: mazowieckie
Auto: LCR++
Silnik: CDLA 2.0

Postprzez kamil_n » 12 sierpnia 2009, 08:21

erol napisał(a):właśnie z tego okresu jest ten filmik

O tym filmie i aucie mówimy? Wydaje mi się, że to ta Cupra, bo innego ABT 2.8 z kompresorem w ogłoszeniu nie było.
Obrazek
kamil_n
FR
FR

Auto: Octavia
Silnik: CGGB 1.4

Postprzez Staszek20VT » 12 sierpnia 2009, 08:25

Wszelkie info mile widziane... Bo bardzo ciekawa jednostka, a na forum nie ma za wiele o niej...
Jest powered by ECUProject
315 KM i 666Nm :D
Był - powered by Aligator
285 KM i 546 Nm :(
Był - powered by ECUProject
220 KM i 433 Nm :(

Obrazek
Staszek20VT
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi A5

Postprzez marcin_kielce » 12 sierpnia 2009, 09:37

ksl napisał(a):
erol napisał(a):Nie chcę krakać i dumać z fusów itp. ale gdzieś był temat o tym leonie. Tylko nie pamiętam czy tu czy na innym forum. Pamiętam tylko że długo stało na allegro, później ktoś je kupił i właśnie z tego okresu jest ten filmik a poźniej znowu szybko było na sprzedaż. Komentarze jakie padały to że coś z tym leonem jest nie tak.... ale tak jak mówię nie mam konkretnych informacji.....

Pozdrawiam

tez mi sie cos takiego wlasnie kojarzy, ale jezeli Twoj brzmi jak ten to smakowicie;)
http://www.youtube.com/watch?v=43EXYC4A-YU

O qfa ale dzikus :o :))

WPT member
marcin_kielce
Cupra
Cupra

Postprzez sydney » 12 sierpnia 2009, 16:25

ksl chodzi podobnie ale nie wiem czy dokladnie :))

erol jak bys cos mial na temat tego "coś jest z nim nie tak" to proszę o info. I tak jak Staszek pisał ogólnie proszę wszystkich co coś wiedzą na temat tej jednostki o jakieś info.

[ Dodano: Sro 12 Sie, 2009 ]
erol jeszcze jak go kupowałem to koleś powiedział że jest pierwszym właścicielem w Polsce i sprzedaje bo kobita w ciąży także mam nadzieje że wszystko ok z tym autkiem jeździć jeździ ale i tak musze jeszcze jechac sprawdzić kompresor dla świętego spokoju
sydney
Sport
Sport

Postprzez przemco » 16 listopada 2009, 19:14

Grześ napisał(a):
marcin_kielce napisał(a):Wymień sobie olej w tylnym wale,

compsport ma juz doświadczenie w tym silniku bo wydobyli z niego 400KM tyle tylko ze na turbosprężarce , i z tego co mi wiadomo to program nie jest tam problemem

400KM z tego silnika to jeszcze nie wszystko.... tyle można osiągnąć bez większej ingerencji w silnik /chodzi o turbo, intercooler, wtryski, ECU MasterII/.... w 2010 roku na lotnisku bemowo na zawodach 1/4 mili pojawią sie przynajmniej dwa takie silniki które już mają prawie 600KM i zbudowane w garażowym zaciszu.... jedno z aut jest mojego kolegi któremu czasem pomagam przy modernizacjach i nieraz nim jeżdżę i naprawdę na przyśpieszenie można zachorować.... ;)
.... żółwim tempem do celu....
.... Sociedad Espanola Automoviles de Turismo....
.... 158KM 390Nm....
przemco
Signo
Signo

Auto: Leon
Silnik: ASV 1.9

Postprzez sydney » 16 listopada 2009, 22:17

przemco a możesz mi dać namiar do tego Twojego kumpla. Chętnie bym się czegoś więcej dowiedział na ten temat.
sydney
Sport
Sport

Postprzez darek310 » 22 stycznia 2010, 16:35

Sory że odkopuję stary temat

Ale miałem okazję jezdzić tą Cuprą ABT

Z góry piszę że to zajefajne auto w dobre cenie które bardzo mi się podobało ALE

Było to tak

Nie będę się za bardzo rozpisywał

Zdzwoniłem do gościa kilka razy w końcu pojechałem zobaczyć . Leo bardzo mi się podobał widać że zadbany szczególnie w środku . Potem otworzył maskę i gości dał po garach normalnie super dźwięk , poezja. Lecz zobaczyłem że kompresor pocił sie na wlocie ale to był dopiero początek.
jechaliśmy na dwupasmówkę ja moim ARL za nim widziałem ze on leciutko zadymia na czarno
Jazda próbna i tu rozczarowanie , jeździł słabo a spalanie przy ostrej jeździe 12,4 heh :). Gościu twierdził że auto ma moc jaką ma mieć wiec ustaliliśmy się na dwupasmówce i z rolki mój 191 km ARL go objechał

LEcz i tak zaliczkowałem auto z warunkiem że gościu podjedzie na hamownię i sprawdzi moc , umówiliśmy się że jeśli leon będzie miał chociaż 250 km to biorę. Za dwa dni gościu dzwoni że wyszło coś ponad 200 km a powyżej 3 tys obr wykres faluje.

I tak zakończyła się moja przygoda z tym leonem

Sydney gratuluję zakupu autko naprawdę zaje....... i w dobrym stanie lecz zainwestuj trochę w silnik(prawdopodobnie padnięty kompresor) żeby poczuć chociaż te 280 km

pozdrawiam
darek310
Stella +
Stella +

Auto: S3 8p

Postprzez sydney » 23 stycznia 2010, 20:25

wszystko będzie dobrze damy rade a czy to kompressor to wydaje mi się że raczej nie może to być coś mniej poważnego. Bo jeżeli to jest padnięty kompressor to na 100% długo będę zbierał na nowy ;] ;] ale mam nadzieje, że wszystko się dobrze skończy.
sydney
Sport
Sport

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna