Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

pytanie dotyczące sterownika do 1,8T

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

pytanie dotyczące sterownika do 1,8T

Postprzez mrcn » 10 marca 2005, 16:13

Na początek witam wszystkich - to mój pierwszy post na tym forum jestem posiadaczem golfa3 z nędznawym silnikiem 1,8 90ps :(
od razu przejdę do rzeczy... Mam możliwość kupienia silnika 1,8T z seata leona 2002 ze skrzynia 6 i całym osprzętem do swapa, problem w tym że nie ma w komplecie sterownika Silnik ma w serii 180Ps, niestety nie mam możliwości odczytania symbolu silnika (od razu zaznaczam że silnik nie jest kradziony ani nic z tych rzeczy). I tu jest pytanie - po czym poznac czy jest to silnik:
AJQ 180 KM 99-00 r
APP 180 KM 99-04 r
ARY 180 KM 01-04 r
AUQ 180 KM 01-04 r
z tego co wiem - tylko te 4 modele były montowane do leona
model AJQ odpada w przedbiegach bo silnik jest wyciągnięty z rozbitka z 2002 roku więc pozostają jeszcze trzy...
Były jakieś różnice między tymi silnikami po których można stwierdzić który z nich jest który?? Potrzebuję tej informacji aby móc dokupić sterownik do tego silnika
Kolejne pytanie - jaka była/ i czy wogóle była różnica w sterownikach do tych poszczególnych modeli (różniły się softem/budową czy ...niczym)
I na koniec jeszcze jedno - zakładam że dostanę sterownik od wersji 150Ps (bo ten od 180tki dużo ciężej dostać) czy jest możliwość wgrania na niego softu z 180tki?? , jeśli tak to czy będą tego jakies minusy/plusy chciałbym zacząć wszystko od serii, zamontować wszystko do golfa i dopiero jak wszysto skończę zacząć modyfikacje ecu - chyba że macie jakieś inne sugestie - chętnie wysłucham
Jeśli ktoś ma jakieś namiary gdzie mogę dostać w/w sterownik to bardzo proszę o info
pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc
mrcn

Reklama

Re: pytanie dotyczące sterownika do 1,8T

Postprzez DWitek » 11 marca 2005, 10:56

AJQ 99-02 montowany również w A3 i TT
APP 99-04 A3 i TT
ARY 00-04 A3 i TT
AUQ 00-04 A3, TT, Golf, Bora

Nie miałem do czynienia z tymi silnikami. Musiałbyś spytać kogoś, kto bardzo dużo robi przy takich silnikach, żeby z pamięci Ci powiedział różnice.
Najpewniejszym chyba sposobem jest odpalenie ELSAWIN i porównywanie ich między sobą (Workshop Manual i Current Flow Diagrams). Jeśli nie będzie różnic w osprzęcie i parametrach silnika, to powinien podejść inny sterownik.
Z racji, że najpopularniejszy jest ten ostatni więc jest duża szansa, że to właśnie ten, ale jak nie możesz odczytać numeru (dziwne :roll: ) to szukaj w ELSAWIN. Koszt kompa, to pewnie w okolicach 500PLN i najlepiej chyba giełda w Gliwicach lub Poznaniu
DWitek
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon ASV

Postprzez mrcn » 13 marca 2005, 14:26

własnie tu się rodzi pytanie - czy wszystkie 1,8T pod względem technicznym to to samo?? różnią się tylko sterownikiem i rodzajem wtrysków?? - dobrze myslę
mrcn

Postprzez DWitek » 13 marca 2005, 17:28

mrcn napisał(a):własnie tu się rodzi pytanie - czy wszystkie 1,8T pod względem technicznym to to samo?? różnią się tylko sterownikiem i rodzajem wtrysków?? - dobrze myslę

Masz chyba dwie możliwości, albo zagłębienie się w ELSAWIN, albo zapytać kogoś, kto się dobrze na tym zna. Spróbuj zapytać Torę, Masters'a...
DWitek
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon ASV

Postprzez AUTO-LIDER » 14 marca 2005, 00:43

Walczę z podobnym tematem po swapie, szukaj sterownika od 150KM na jednej sondzie bez pompy powietrza dodatkowego, są dwa rodzaje kompów starszy w alu obudowie i ten nie bedzie pasował do twojej wiazki bo nie masz modułu zapłonu- poznasz po ilości przewodów dochodzących do cewki 3 lub 4, komp w obudowie blaszanej taki zagra do twojej wiązki, jednak tu juz po numerze oryg. (-ja mam bazę po nr boscha) szukaj od 150KM, genetralnie różnic w środku nie ma, możesz jeszcze sprawdzić jak jest pamięc w środku jeśli AM29F800xx to tez lepiej nie brać.
AUTO-LIDER

Postprzez mrcn » 19 marca 2005, 00:08

AUTO-LIDER napisał(a):Walczę z podobnym tematem po swapie, szukaj sterownika od 150KM na jednej sondzie bez pompy powietrza dodatkowego, są dwa rodzaje kompów starszy w alu obudowie i ten nie bedzie pasował do twojej wiazki bo nie masz modułu zapłonu- poznasz po ilości przewodów dochodzących do cewki 3 lub 4, komp w obudowie blaszanej taki zagra do twojej wiązki, jednak tu juz po numerze oryg. (-ja mam bazę po nr boscha) szukaj od 150KM, genetralnie różnic w środku nie ma, możesz jeszcze sprawdzić jak jest pamięc w środku jeśli AM29F800xx to tez lepiej nie brać.

możesz mi napisać czy taki
http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?Vie ... otohosting
sterownik się nada
mrcn

Postprzez AUTO-LIDER » 20 marca 2005, 12:10

Będzie dobry.
AUTO-LIDER

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna