Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[PB Turbo] Przybywa "oleju"

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[PB Turbo] Przybywa "oleju"

Postprzez Lukass94 » 18 kwietnia 2010, 20:06

Witam. Dzis odkrylem, ze poziom oleju niebezpiecznie zblizyl sie do maximum. Zaraz po wymianie byl dokladnie pomiedzy max a min. Oczywiscie sprawdzalem to takze na zimnym silniku.

Dzis w garazu odkrylem wlasnie, ze sporo go przybylo. Oczywisce mam obawe, ze to dostaje sie beznyna do paliwa.

Leona niedawno kupilem i zrobilem dopiero ok 1000km. Niedawno tez bylem w serwisie seata na diagnostyce komputerowej (celem sprawdzenia stanu technicznego) i wg. nich wszystkie parametry pracy silnika sa prawidlowe. Brak bledow.

No ale jakos tego oleju przybylo. Auto jezdzi glownie na dysansie 2x25km, 3/4 miasto 1/4 trasa. Spala mi od 10-11/100 (po 2ch tankowaniach do pelna, eksplatacja raczej spokojna). Auto jezdzi bardzo ladnie.

Wie ktos co to moze byc? Albo raczej jaka to moze byc usterka? Przeciez nie bede wymienial oleju co 1000km...

Aha, przypomianialo mi sie, ze zaraz po odpaleniu zimnego silnika czuc w spalniach charakterystyczny zapach niedopalonego paliwa. Jednak gdy sie silnik nagrzeje to nic juz nie czuc.
Lukass94
Stella
Stella

Auto: Leon 20vt

Reklama

Re: [PB Turbo] Przybywa "oleju"

Postprzez comar » 18 kwietnia 2010, 20:10

sprawdź czy płynu chłodzącego ci nie ubyło i co masz pod korkiem do lania oleju, wg mnie jawny objaw uszkodzonej uszczelki pod głowicą
comar
Sport
Sport

Auto: A4 na 4
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Lukass94 » 18 kwietnia 2010, 20:15

A wlasnie, zapomnialem napisac, ze stan poziomu plynu chlodniczego taki sam jak 1000km temu.
Lukass94
Stella
Stella

Postprzez sylwekb » 18 kwietnia 2010, 20:32

Witam powiem szczeze ze jeszcze z takimi objawami w seacie sie nie spotkalem moze to uszczelka pod glowica zobacz czy ze zbiorniczka wyrownawczego czuc spaliny czesto tak sie dzieje ale jak plynu ci nie ubywa to mozliwe ze dostaje sie tam paliwo innej opcji niema taki objawy sa w mazdzie

[ Dodano: Nie 18 Kwi, 2010 ]
mam znajomego ktory pracuje w seaci zapytam go jutro czy sie z czyms takim spotkal i ci tu napisze pozdro
sylwekb
Stella
Stella

Auto: seat leon

Postprzez FilipG » 18 kwietnia 2010, 23:07

Lukass94, a kiedy wymieniałeś olej i kiedy zauważyłeś, że poziom się podniósł? Ja miałem taką historię, że facet mi wlał te 4L (taka jest chyba pojemność w Leonie o ile dobrze pamiętam, prawda?), albo i więcej trochę, a starego oleju trochę zostało w silniku. Przejechałem się trochę a jak przyjechałem do domu i zrobiłem kontrole, okazało się, że oleju jest ze 4mm ponad max wartość! Upuściłem trochę tego oleju i od tej pory było wszystko ok. Jeżeli nie ubywa Ci płynu to może masz po prostu zalane za dużo?

Aaa dodam, że u mechanika poziom był dobry... Dopiero po przejechaniu się poziom skoczył do góry.
FilipG
Stella
Stella

Auto: Leon 1M

Postprzez Lukass94 » 19 kwietnia 2010, 15:49

Olej zminialem jeszcze w Niemczech, zaraz po zakupie auta (bo okazalo sie, ze wg. ksiazki byl czas na to). Oczywiscie na takiej stacji serwisowej gdzie wszystko sie samo odbylo. Sprawdzilem dopiero jak dojechalem do domu, ale tez nie odrazu tylko nastepnego dnia. I byl miedzu max i min. A teraz nie chce byc mniej jak max ;/ . Niby nie czuje zapachu benzyny w oleju, ale w sumie nie wiem czy bylbym sam to wstanie rozpoznac.

Dzis tez odkrylem, ze filtr powietrza byl dosc brudny, to go odrazu wymienilem na nowy. Narazie autem boje sie jezdzic wiec sobie stoi w garazu...
Lukass94
Stella
Stella

Postprzez comar » 19 kwietnia 2010, 17:11

zobacz pod korkiem oleju czy nie masz jakiegoś masełka
comar
Sport
Sport

Auto: A4 na 4
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez AdamekMMz » 19 kwietnia 2010, 18:43

Lukass94, sprawdź jeszcze czy jak dodajesz gazu to płyn w zbiorniczku Ci nie bulgocze. jak bulgocze to znaczy że uszczelka jednak jest trafiona. (wiesz na bagnecie widać różnicę 100 ml więc mogłeś nie zauważyć że tak mało Ci ubyło ze zbiorniczka)
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty są dla szybkich kierowców...
Obrazek
AdamekMMz
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi S4
Silnik: benzyna inny

Postprzez Axee » 19 kwietnia 2010, 19:29

Lukass94 napisał(a):Oczywisce mam obawe, ze to dostaje sie beznyna do paliwa.
... to straszna obawa, skoro benzyna przedostaje Ci sie do paliwa, to na jakim paliwie jezdzisz?
Lukass94 napisał(a):Niby nie czuje zapachu benzyny w oleju, ale w sumie nie wiem czy bylbym sam to wstanie rozpoznac.
... to moglby by byc klopot poczuc zapach benzyny w oleju? A niby skad ta beznyna w oleju mialaby sie brac? Tankujesz benzyne w korek na pokrywie silnika czy jak?
Lukass94 napisał(a):Narazie autem boje sie jezdzic wiec sobie stoi w garazu...
Skad te obawy? Boisz sie zeby nie ukradli, ubezpiecz wykupujac AC.

Lukass94, a tak na powaznie, beznyna nie ma prawa przedostac sie do oleju, gdyz zaraz po wtrysku ulega spaleniu w cylindrze, co najwyzej moga sie dostawac spaliny, lub plyn chlodniczy do oleju, lub odwrotnie spaliny lub olej do plynu chlodniczego. Podejrzewam ze wszystko z autem masz OK, a tylko za duzo oleju jest zalane. Poziom oleju mierzy sie na cieplym silniku, 3 minuty po zgaszeniu silnika.
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez airzocho » 20 kwietnia 2010, 13:10

Benzyna może się dostać do oleju w przypadku mocno przelanego silnika.
Jeżeli auto było dłubane i ktoś spartolił program możesz mieć zbyt niskie AFR.
Silnik dostaje dużo za dużo benzyny. Nieprzepalona benzyna może spływać pod tłoki. Najpierw robi się sucho pod pierścieniami, później olej się do niczego nie nadaje i można zatrzeć silnik.

Jeśli byłeś na diagnostyce i wszystko było ok to podejrzewam, że masz prawidłowy AFR więc nie masz się co martwić o benzynę w oleju.

A może jak mierzyłeś poziom po raz pierwszy to auto stało na górce/krawężniku i olej spłynął na bok?
Może mierzyłeś krótko po jeździe autem i cały olej nie zdążył jeszcze spłynąć do miski?

Aha i jeszcze jedno. Poziom oleju nie może się niebezpiecznie zbliżyć do maximum. Każda wartość pomiędzy min i max jest bezpieczna. Moim zdaniem w 20VT im bliżej maximum tym lepiej, bo wiadomo, że turbo zawsze coś tam wypluje do IC no i przy katowaniu każde autko bierze olej.
airzocho
Signo
Signo

Auto: VW T5
Silnik: TDI pompowtryski PD

bagnet

Postprzez jakobsjw1400 » 8 września 2010, 20:15

Nie chcę rozpoczynać nowego tematu.
Mam proste i pewnie głupie pytanie. :x
Bagnet jak sprawdzam poziom oleju wkładam do oporu bo u mnie w benzynie 1,6 jak wkładam bagnet tak 2cm brakuje do końca i trzeba przekręcić w prawo lub w lewo i wchodzi do końca.
I nie wiem w którym położeniu sprawdzać stan oleju.
Jak wkładam bez przekręcenia jest minimum, jak przekręcę jest max. :hmmm:
jakobsjw1400
Stella +
Stella +

Auto: LEON II STYLANCE

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna