Do domu mam pod gorke i bardzo dziwnie chodzil: chwilami pod gorke klekotal jak diesel (na 1,2,3 i 4 biegu- 5 nie zdazylem wrzucic). Dojechalem do domu (rowny teren), zgasilem auto, podnioslem maske i odpalilem jeszcze raz i chodzi jak igla. Mialem juz raz taki przypadek. Chwile temu sie nim przejechalem i wszystko jest ok. Mimo tego, ze znowu odpalil z trudem silnik chodzil rowniutko i auto chodzilo normalnie. Zadnych stukow, pukow, nawet pod gorke- szedl jak igla. Co to moze byc Panowie? Zauwazylem tez, ze bardzo latwo go zalac. Raz za krotko zakrece przy odpaleniu i potem trzeba odczekac i czuc zapach benzyny, zupelnie tak jakby byl zalany.

przeszukalem troche forum i czesto ludzie pisza, ze to popychacze, ze slychac je przy coraz wyzszych obrotach, szczegolnie na zimnym silniku.
I mnie jest zueplnie na odwrot. Na zimnym silniku w ogole nie slychac nic a slychac tylko i wylacznie przy ostrzejszej gorce. Na rownym terenie i z gorki chodzi elegancko.
Dodam jeszcze tylko, ze wyzej wymienione cyrki mam tylko i wylacznie po zlym odpaleniu auta i zdarzaja sie najczesciej na rozgrzanym silniku. Na zimnym nigdy nic podobnego nie mialem.
[ Dodano: 13 Październik 2010, 00:43 ]
Dzisiaj bylem u mechanika. Osoba ta jest sprawdzona i zawsze trafnie diagnozowal usterki i je naprawial. Podlaczyl auto pod komputer ale nie wykazal zadnych usterek. Auto jak na zlosc chodzilo jak igla mimo, ze zapalalismy go i gasilismy chyba z 5 razy.
Kiedy mechanik podlaczyl leona pod kompa i go odpalil, zapalila sie kontrolka aku. Po odlaczenie kompa kontrolka nadal sie palila. Pomoglo dopiero zdjecie klemy. Pojezdzilem po sklepach kolo godziny az w koncu chce odpalic auto a tu nic... nawet nie zakreci. Po podlaczeniu kabli z innego auta wystartowal od razu. Jutro zobacze czy to czasami nie wina klem. Widac, ze od jakiegos czasu ruszane nie byly az do dzis. Juz sam nie wiem co mam z tym leonem zrobic...
Mechanik poradzil wymienic ecu coolant temp sensor. Podobno jest to dosyc czesta usterka wsrod aut z grupy vag i potrafi wywolac rozne dziwne zjawiska. Czujnik wymienie w ciagu kilku dni...