Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

AKL brak mocy

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

AKL brak mocy

Postprzez roosman » 9 stycznia 2009, 07:25

Wiem że było wałkowanie ale żaden wątek nie rozwiazuje mojego problemu. Od dłuzszego czasu borykam się z problemem zaników mocy. Objawia się to niejako w 3 etapach.
1 kiedy jest wszystko ok i auto ma kopa, jazdzi fajnie i tak że buzia się smieje.
2 niby jest wszystko ok ale jakos tak nie przyśpiesza tak dobrze
3 totalna zamuła - cieżko zapala silnik kicha na wolnych obrotch nie przyśpiesza równo tylko strasznie szarpie kreci się do 4800obrotów i buuuuu - jakby ktos wszystkie fajki posciagał.. diagnoza vagiem wypluła paragon jak z tesco - najpierw wymiana filtrów, czyszczenie przepustnic, adaptacja przepustnic. Po tych eksperymentach vag pokazał czujnik halla (no signal - przy odpalonym silniku!!), sonda lambda (cos za niskie napiecie - nie pamietam) oraz cos z wolnymi obrotami. Kasacja błędów, pomiar - czujnik halla (no signal) na odpalonym. Kupiłem nowy czujnik, wymiana a przy okazji jeszcze swieczki i przewody - wag kasacja błądów (wczoraj po południu) i nic już nie wyskoczyło. zadowolony dojechałem do domu ale tak jakby 2 etap. mysle, moze wyczulony jestem - A dodam jeszcze ze od zmiany czujnika nie odpalam gazu tylko cały czas benzynka. Dziś rano odpalam i znowu etap 3!! ledwo dotoczyłem sie do roboty! Zauważyłem jeszcze jedna ciekawostkę - jakby w 1 etapie wkręcał się na obrotach do końca obrotomierza, w drugim etapie do 6,5tys - czyli równo do czerownego pola o przy 3 tak jak napisałem niecałe 5! powiem szczerze że szlag mnie trafia! Mam tylko prośbe - jak ktos na zamiar napisać "gazik kolego gazik" i nic wiecej to niech nie nabija postów.
I co mi jeszcze wpadło do głowy - prawdpodobnie termostat ma padniety bo od momentu jak przyszła zima to nie trzyma mi równych 90 tylko zawsze ponizej. - czujnik temperetury chyba vag by znalazł...
A tymczasem w garażu - 8,5l, 757KM, 16 cylindrów\
roosman
Cupra
Cupra

Auto: Mustang
Silnik: benzyna inny

Reklama

Re: AKL brak mocy

Postprzez Marcin_TDI » 9 stycznia 2009, 13:10

I sesja

VAG-COM Version: Release 311.2-N

Control Module Part Number: 06A 906 019 BR
Component and/or Version: 1.6l 2V/R4 SIMOS HS3122
Software Coding: 00031
Work Shop Code: WSC 06441
5 Faults Found:
00515 - Camshaft Position (Hall) Sensor (G40)
03-00 - No Signal
00537 - Lambda (Oxygen Sensor) Regulation
19-00 - Lower Limit
00635 - Oxygen (Lambda) Sensor Heating: Before CAT
37-10 - Faulty - Intermittent
00516 - Closed Throttle (Idle) Position Switch (F60)
30-10 - Open or Short to B+ - Intermittent
00525 - Oxygen Sensor (G39)
28-10 - Short to B+ - Intermittent

II sesja

VAG-COM Version: Release 409.1-US

Control Module Part Number: 06A 906 019 BR
Component and/or Version: 1.6l 2V/R4 SIMOS HS3122
Software Coding: 00031
Work Shop Code: WSC 06441
1 Fault Found:
00515 - Camshaft Position (Hall) Sensor (G40)
03-00 - No Signal

[ Dodano: Pią 09 Sty, 2009 ]
po wymianie halla nic nie wyskoczyło już
http://WWW.SERCE-HELI.PL - zbieramy pieniążki na operację serduszka dla mojej Córki
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Auto: pozyczone

Postprzez Axee » 9 stycznia 2009, 13:56

Witam!
Obstawiam mozliwe uszkodzenia: wtryskow benzyny, regulatora cisnienia w ukl. paliwowym, pompy paliwa, solenoidu zbiornika z aktywnym weglem. Moze ktos ma jakies inne sugestie?
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez macieksocho » 9 stycznia 2009, 15:49

mialem 2 lata silniczek AKL, mozesz sporobwac rozebrac podszybie wycieraczki i dostac sie do komputera, u mnie dzialy sie cuda niewidy jak komputer dostawal wilgoci. i mniejwiecej to co Ty opisujesz. Wyjmij go wyciaga sie do zewnatrz i poprzeczyszczaj styki jest tam na dole tez tak jak by masa ktora styka sie z obudowa od kompa tez moze warto przeczyscic
macieksocho
Signo
Signo

Auto: Audi QUATTRO
Silnik: AVF 1.9

Postprzez roosman » 9 stycznia 2009, 20:09

macieksocho, a próbowałeś diagnozować wtedy vagiem przyczyne dziwnego zachowania auta?? Co Ci vag pokazywał?? bo mój pokazuje cały czas jakieś błądy. Jak uda się usunąć jedne to wskakują inne. Dziś jak byłem na kompie to pokazało G40 oraz G28 Później jak kolega wskoczy na forum to umieści dokładnie
roosman
Cupra
Cupra

Postprzez Marcin_TDI » 11 stycznia 2009, 12:53

513 Czujnik obrotów silnika-G28
515 Czujnik Halla-G40

sprawdziłbym jeszcze komputer i jego styki
http://WWW.SERCE-HELI.PL - zbieramy pieniążki na operację serduszka dla mojej Córki
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez roosman » 15 stycznia 2009, 12:00

jako że temat padł i raczej nie ruszy dyskusja, opisze to co się dzieje ostatnio - po tym jak byłem ostatnio na diagnostyce u kolegi wyżej i wyskoczyło to co napisał stan auta pogarsza się strasznie z dnia na dzień. samochód zimny jeszcze da się odpalic - trzeba krecic rozrusznikiem ale silnik zaskoczy po jakims czasie, ale jak tylko troche złapie temperatury i zgasnie to koniec. Mało tego zrobił mi dwa razy taki dowcip ze zgasł normalnie w czasie jazdy... wyobrażacie sobie?? umówiony jestem na poniedziałek na naprawe u mechanika który specjalizuje sie w vag ale auto padło prawie ostatecznie juz dzis - udało mi sie go rano odpalic na resztkach akumulatora i dotarłem do roboty. tu samochód juz zostanie do poniedziałku i na lince pojedzie do mechaniora. Panowie, powiem szczerze - znienawidziłem go przez ten tydzień. Po wizycie u miechanika, kiedy już wszystko bedzie ok a usterka zostanie definitywnie usunieta (mam nadzieję) opisze dokładnie co było przyczyną.
roosman
Cupra
Cupra

Postprzez Marcin_TDI » 15 stycznia 2009, 12:43

ja poprostu nie mam pojęcia co się dzieje z tym autem, bardzo możliwe że uzależnione jest to od warunków pogodowych i np masz jakiś kabel przetarty i już dupa będzie bo kasowanie błędów nic nie da.
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez gajdar » 15 stycznia 2009, 13:33

roosman, w byłym sportasie Zonki były podobne "jaja".Auto potrafiło zgasnąć w trakcie jazdy.Czasem jeździło ok(rzadko) ,ale zywkle prychało przy przyspieszaniu,trudności z zapalaniem.Az raz w trakcie jazdy zapaliły się wszystkie kontrolki i padł
Okazało sie że przyczyna był kabel od czujnika położenia wału.Przetarł się skubany i zwierał do masy.
Reasumując - za takie dziwne zachowania zwykle odpowiada jakaś pierdoła :ok: ,a tylko wyjątkowo jakaś duża awaria
gajdar
Sympatyk LeonClub

Auto: Altea & 929RR

Postprzez Marcin_TDI » 15 stycznia 2009, 14:11

dlatego ja od początku mówiłem że to może być problem z instalacją. może jak zimno to przewody skurczone i sztywne a później się jaja dzieją. zobacz że u Ciebie po wymianie czujnika było jakiś czas dobrze, pojeździłeś i znowu to samo.
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez macieksocho » 15 stycznia 2009, 16:30

stawiam na czujnik polozenia walka rozrządu wtedy tez takie rzeczy sie dzieją co opisales, jest on przy pasku rozrządu pod obudową, mógł sie poprostu uszkodzić u mnie sie sam uszkodził niemoglem dojsc za chiny czemu mialem takie obiawy, na kompie pokazywalo ze cos z elektyrką ale dokładnie nic, az w koncu wymienilem ten czujnik i tez pomoglo, lub tak jak Ci mowilem komputer dostaje wilgoci lub z innych przyczyn cos niestyka przy kompie i tak sie dzieje.
macieksocho
Signo
Signo

Auto: Audi QUATTRO
Silnik: AVF 1.9

Postprzez Marcin_TDI » 16 stycznia 2009, 08:49

swego czasu jurkos miał AKL i problemy z nim - wyszło coś z komputerem wtedy jak dobrze pamiętam.
czujnik wałka może być jak najbardziej ale VAG jednoznacznie na to nie wskazuje właśnie i sam zgłupiałem. najlepiej nie kupować tylko sprawdzić od jakiegoś sprawnego auta. Tylko że po kasacji błędów przez jakiś czas było ok - dopiero potem coś się działo więc tak jakby podłączenie tego czujnika a nie samo urządzenie, no zobaczymy. sam jestem bardzo ciekaw
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez roosman » 16 stycznia 2009, 08:52

wiem - dokopałem się do jurkosia, ale to nie to bylo..
roosman
Cupra
Cupra

Postprzez Marcin_TDI » 2 lutego 2009, 10:52

jak tam leoś, jeździ dalej czy już na złomie wylądował bo nic nie piszesz co w sprawie się dzieje
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez roosman » 2 lutego 2009, 11:07

Więc tak - wstrzymywałem się żeby dać sobie troche czasu na przetestowanie auta.. Generalnie zawodził czujnik położenia wałka rozrządu. Nie zawsze pokazywał odpowiednie wartości i silnik głupiał. Dodatkowo serwisanci swoimi czujnymi nosami znaleźli jeden przewodzik który miał minimalnie uszkodzona izolacje i dotykał do metalowych części. Pokazywali mi to nawet ale nie potrafie powiedzieć co to dokładnie było. Wiem że odpowiadał on za czujnik połozenia wału. Po wymianie czujnika wału auto kompletnie przestało zapalać (przed wstawieniem do ASO), okazało się że ten czujnik był za mały i nie odczytywał odpowiednio położenia wału. Jako że wstawiając auto na serwis powiedziałem że ten czujnik jest nowy to serwisanci najpierw znaleźli przewodzik a później dopiero dokopali sie do nieodpowiednigo czujnika. Byłem w piątek na kontroli i vag serwisowy wywalił mi jeszcze błąd sądy lambda - facet powiedział że prawdopodobnie jest to wina tego że termostat mam padniety + gaz. Tak czy owak samochód został wzbogacony o nowy termostat, akumulator, czujnik położenia wałka rozrządu a czujnik położenia wału powędrował do pudełka a na swoje miejsce wrócił stary i lata..

a tak na końcu - Marcin_Tdi - dzięki wielki za cierpliwość i nieocenioną pomoc z Vagiem
Axee - dziekuje za fachowe porady i całą mnogość wymienionych PW.
roosman
Cupra
Cupra

Postprzez Marcin_TDI » 2 lutego 2009, 11:13

roosman, czujnik spróbuj oddać
dobrze że już jeździ
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez roosman » 2 lutego 2009, 11:59

no własnie o tym chciałem ostatnio pogadać tylko nie było nam dane sie spotkać :|
roosman
Cupra
Cupra

Postprzez kamilsloma » 25 sierpnia 2010, 10:24

Wyskoczył mi błąd 00515 czyli czujnik Halla(g40) mam objawy takie jak roosman, w 3 etapie. Przymierzam się do wymiany ale czy samochód w ogolę powinien odpalać po awarii tego czujnika? Czy po wymianie trzeba robić jakąś adaptacje, pokasować błędy czy powinien od razu śmigać?

[ Dodano: 25 Sierpień 2010, 16:10 ]
Pod błędem jest jeszcze Implausible Signal ma to jakieś znaczenie?
Wolny, ciasny ale własny :)
kamilsloma
Sport
Sport

Auto: Czerwony AKL

Postprzez roosman » 27 sierpnia 2010, 23:41

czujnik halla, to czujnik położenia wału. To chyba wszystkie akle boli. Odpali, ale trzeba go męczyć.
roosman
Cupra
Cupra

Postprzez kamilsloma » 28 sierpnia 2010, 17:07

Już naprawione :) Nie dość, że uszczelka to i ten czujnik. Trochę się spłukałem, wydaję mi się że mogli go uszkodzić przy planowaniu głowica, no ale może też złośliwość rzeczy martwych, ważne że już działa, wymiana bardzo prosta.
Wolny, ciasny ale własny :)
kamilsloma
Sport
Sport

Auto: Czerwony AKL

Postprzez mcaris » 28 sierpnia 2010, 20:13

Kurcze kamilsloma trochę twój akl złośliwy jest ja jak na razie w swoim miałem problem z falującymi obrotami czyszczenie i adaptacja pomogły na razie spokój
Leon 1.8T. RAKETA
Był 1.6 AKL jest swap na---1.8 T AUQ---Full fis B5 FL--- środrek A3 polift-- Leon rozbity :(

Jest---SKODA OCTAVIA II 2.0 BKD było 140 --- jest 174ps,Licznik kolor premium,LANE ASSIST ,SIGN ASSIST.
mcaris
Sport
Sport

Auto: skoda 2008
Silnik: TDI pompowtryski PD

[PB+LPG] Falujące obroty i inne objawy...

Postprzez masiuss » 15 kwietnia 2011, 21:09

witam,

od niedawna jestem posiadaczem leona 1.6 8v z gazem i wydaje mi sie ze nie bylo z nim problemów...

jak to przy kupnie oddalem go do warsztatu na wymiane rozrzadu, filtrow, oleju itp...

i od tego momentu zaczelo sie sypac :(

na poczatku tak jakby zaczelo brakowac mu mocy (wczesniej i 190 jechal a teraz to problem ma osiagnac 130-140), szarpanie i dlawienie sie szczególnie na dwójce, problem z odpalaniem, no i na koniec zaczely falowac obroty jak jest na luzie tak miedzy 750 a 1000

przy czym te wszystkie objawy gorsze sa na gazie, na beznynie obraty faluja mi minimalnie i lepsza ma moc ale to tez nie to co bylo... i tak wolowaty sie zrobił

no i spalanie... czasem przycisne go mocniej ale zazwyczaj jezdze tak do 3000obr/m a spalanie wg kompa wychodzi 13,6 benzyny i tez tak wychodzi wg moich wyliczen co jest stanowczo za duzo (jazda na malych odcinkach ale nie w miescie w korkach)

co to moze byc ? czy to wina instalacji gazowej i namieszala cos w silniku czy to czegos innego wina.

prosze o pomoc
masiuss
Stella
Stella

Auto: Seat Leon

Postprzez RYBA28 » 16 kwietnia 2011, 12:59

Co do jazdy na gazie to nie patrz ile komp pokazuje bo to juz nie prawda komp pokazuje dobrze jak sie jezdzi na benzynie. No i jedz do dobrego gazownika zeby zajzal w instalacje. Falujace obroty moga byc przyczyna silnika krokowego.
RYBA28
Stella +
Stella +

Auto: LEON

Postprzez kadamki » 16 kwietnia 2011, 13:23

jeśli zadziało się tak po wymianie rozrządu to stawiałbym na zły montaż. może mechanik pomylił się o ząb lub dwa i stąd objawy mułowatości. proponowałbym zajrzeć w rozrząd
kadamki
Stella +
Stella +

Auto: leon

Postprzez masiuss » 16 kwietnia 2011, 19:30

chodzi mi o spalanie benzyny... (czyli grubo ponad 13 litrow ;( na gazie od jakiegos czasu nie jezdze bo strasznie szarpie i dusi sie

a moze byc to od wymiany filtra powietrza ? moze gdzies dostaje lewe powietrze ?
masiuss
Stella
Stella

Postprzez RYBA28 » 16 kwietnia 2011, 20:43

A co to da jak wymienisz filtr powietrza? Mówisz na benzynie, sprawdz silnik krokowy przepustnice czy jest czysta. Lub najlepiej zrob konkretną diagnostyke silnika.
RYBA28
Stella +
Stella +

Auto: LEON

Postprzez Cyngielx » 16 kwietnia 2011, 21:12

masiuss, co do falowania obrotów to mozliwe ze zasysa gdzieś lewe powietrze. Sprawdź łącznik obudowy filtra z przepustnicą czy nie ma jakiejs dziury.
Co do instalacji to znajdz dobrego gazownika, ktory sie specjalizuje w instalacjach jaką masz zamontowaną. Wymień filtry, zrob przegląd, regulacje i niech ci sprawdzi ustawienie czasów wtrysku i dawek gazu.
Podobno w niektórych instalacjach zdarzało sie tak ze po pewnym czasie komputer gazowy zaczynał mapowac czasy i dawki jakie są ustawione na paliwo i sie zaczynało lekko pier.... z tymi obrotami
Нас не догонят... Nas nie dagoniat... :D
Obrazek
Cyngielx
Sympatyk LeonClub

Auto: R-akieta

Postprzez raptor » 17 kwietnia 2011, 15:14

Witam. Rodzice mają problem z fordem focusem I. Na biegu jałowym, obroty falują, a co dopiero jak włącze światła albo halogeny. Co to może byc? Słaby aku, wtryskiwacze zasyfione, alternator?
Let's Rock!
raptor
Sport
Sport

Auto: seat

Postprzez mcaris » 17 kwietnia 2011, 20:48

Dokładnie tak jak napisał Cyngielx u mnie falowały obroty na benzynie przyczyną było dziurawa plastikowa rura (ta która idzie od filtra powietrza do przepustnicy) i łapał lewe powietrze
Leon 1.8T. RAKETA
Był 1.6 AKL jest swap na---1.8 T AUQ---Full fis B5 FL--- środrek A3 polift-- Leon rozbity :(

Jest---SKODA OCTAVIA II 2.0 BKD było 140 --- jest 174ps,Licznik kolor premium,LANE ASSIST ,SIGN ASSIST.
mcaris
Sport
Sport

Postprzez roosman » 18 kwietnia 2011, 06:48

masiuss, jedź do tego mechanika co Ci rozrząd ustawiał i mu obij ryj. Potem nich poprawi to co zjeb...ł. A na następny raz jedź do takiego mechanika który się zna na robocie. Jak już ogarniesz temat rozrządu to zrób prosty serwis - wyczyść przepustnice, wymień sobie przewody świece i filtry (też gazowe) i jedź do kogoś kto Ci to poustawia - zaadoptuje przepustnicę (robi się przy zgaszonym silniku ale wcześniej rozgrzanym do 90stopni) i ustawi gaz (dawki itp - ale pewnie będą jeszcze gumki we wtryskach gazu do wymiany)
roosman
Cupra
Cupra

Postprzez masiuss » 18 kwietnia 2011, 18:58

powietrze lewe ciagnie napewno bo jest dziura spora w obudowie filtra powietrza... dzisiaj podlaczylem pod kompa i wyszlo tylko sanda lambda (ale to normalne przy gazie) i sonda halla...

ogladal mi jeszcze znajomy mechanik i powiedzialm ze strasznie klekocze silnik i wpada w wibracje wiec moze to byc wina zle ustawionego rozrzadu, jutro pojade to sie okaze...
masiuss
Stella
Stella

Postprzez roosman » 19 kwietnia 2011, 06:29

masiuss napisał(a):wyszlo tylko sanda lambda (ale to normalne przy gazie)
wcale nie!!! jak jest gaz poustawiany to nie pokazuje błędów.
Zacznij od wymiany czujnika halla. - przerabiałem to w swoim. AKLe na to cierpią.
roosman
Cupra
Cupra

Postprzez masiuss » 21 kwietnia 2011, 18:23

dzisiaj bylem u mechaniora i stwierdzil odrazu ze zle rozrzad jest ustawiony, blad czujnika halla, podobno wystepuje przy dwu przyczynach... 1. gdy jest popsuty ale wtedy auto nie pali albo ma z tym problemy... 2 jak zle ustawiony rozrzad... juz dzwonilem do tego co mi robil i uswiadomilem go :) twierdzi ze jest pewien iz dobrze ustawil ale zobaczymy jak jutro rozbierze.

[ Dodano: 22 Kwiecień 2011, 20:37 ]
Bylem ;) i jest juz dobrze ;) wreszcze jezdzi jak powinien... na gazie ma jakies lekkie falowanie obrotow ale to juz moze wina ustawienia gazu... ale juz nic nie dusi sie i ciagnie bez problemow do 6500obr a nie jak wczesniej do 5000 i koniec bo dusil sie calkowicie.

Dziwna sprawa tylko z tym rozrzadem i nie wiem co o tym sadzic. Mianowicie mechanik rozebral i wszystko bylo poustawiane dobrze (na znakach) no ale cofnal o jeden zabek do tylku i jest dobrze... nawet blad czujnika halla przestal wyskakiwac... Wiec teoretycznie teraz zle jest ustawiony rozrzad tyle ze wg kompa jest ok no i silnik chodzi ok

Wiek ktos czemu tak jest ?
masiuss
Stella
Stella

Postprzez Mirzwa » 22 kwietnia 2011, 19:48

A byleś kolego przy tym jak ten mechec przestawi o jeden ząbek do tylu?
Mirzwa
Stella
Stella

Postprzez masiuss » 22 kwietnia 2011, 20:14

tak wszystko przy mnie robil i pokazywal

[ Dodano: 23 Kwiecień 2011, 19:00 ]
nie wiem czy to juz jakies przewrazliwienie ale nadal cos jest nie tak... niby moc jest i nie dusi go ale tak jakby gorzej teraz zapalal i startuje na 1100 obr po paru przygazowaniach schodzi na 850... i jak jest na jakis 1000 to strasznie glosno silnik pracuje

i tak jakby przy zwiekszniu obrotow strzelal gdzies jak puszczam gaz

czy jest jakas opcja ze rozrzad byl dobrze ustawiony a tego wszystkiego to byla wina zle ustawionego zaplonu dlatego tez wywalalo czujnik halla ? bo troche to dziwne ze pol zabku do przodu wywalalo blad a jeden do tylu nie wywala...
masiuss
Stella
Stella

Postprzez roosman » 26 kwietnia 2011, 06:31

masiuss, pofatygowałbym się do ASO. Szkoda kasy na znachorów. Odstawisz raz, będą robić aż zrobią a potem dostaniesz gwarancję na robotę na pół roku. Ja też tak miałem, jeździłem od mechanika do mechanika i napłaciłem, a nic z tego nie wynikło. W ASO zapłaciłem więcej, ale jakbym z miejsca tam pojechał to byłoby dużo taniej - a naprawili.

Bład czujnika halla powoduje że auto będzie Ci źle zapalało, a jak jest górny czujnik zj.. to będzie go łamało podczas jazdy i będzie się mulił. Moim zdaniem coś masz przy tym rozrządzie pokombinowane - to raz, a dwa to że masz padniety czujnik położenia wałka rozrządu i dlatego go zamula. Może to też być błąd sterownika, ale zacząłbym od czujników. Czujnik w ASO, jakoś 160 chyba i robota też jakość tam nie dużo, a żeby go wymienić to muszą rozpiąć rozrząd, więc Ci poprawią z miejsca.
roosman
Cupra
Cupra

Postprzez Klikoś » 26 kwietnia 2011, 22:20

sprawdź czujniki temperatury, ich usterka może być przyczyną falujących obrotów... do ASO bym nie jechał z tego typu problemami, chyba że mechanik naprawdę ogarnia kompa i mechanikę... odstawiłbym auto do kogoś kto ogarnia grupę VAG...
Klikoś
Sport
Sport

Auto: O3 + CTR FK2
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez masiuss » 27 kwietnia 2011, 16:11

a znasz moze takiego w okolicach wawy? w zlotoklosie jest podobno dobry mechanik i zajmuje sie tylko grupa vag i mam zamiar do niego moze podjechac
masiuss
Stella
Stella

Postprzez neostar » 27 kwietnia 2011, 17:28

a w okolicach warszawy nie grasuje niejaki Marcin_TDI ? Chyba ogarnia VAG-a.
neostar
Sport
Sport

Auto: Toledo II

Postprzez Wyplosz » 27 kwietnia 2011, 18:24

Marcin_TDI to tuner tak że możesz do niego bez problemu uderzyć napewno Ci pomoże
Moc to uzależnienie czy choroba?
jak uzależnienie to jestem narkomanem, a jeśli choroba to niewyleczalna !!!
Wyplosz
Sport
Sport

Auto: Seat Toledo II

Postprzez Klikoś » 27 kwietnia 2011, 18:51

znam Marcina ;) , ale nie wiem jak on tam z czasem stoi a to robota będzie niekrótka i upierdliwa niestety...
Klikoś
Sport
Sport

Auto: O3 + CTR FK2
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Marcin_TDI » 28 kwietnia 2011, 00:19

niestety muszę odmówić teraz, Żona w szpitalu - za jakieś 2 tygodnie dopiero i to MOŻE.... mogę polecić kogoś ale to na pw jak coś zapraszam.
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Postprzez mcaris » 28 kwietnia 2011, 09:33

Własnie też polecam Marcina byłem na czyszczeniu przepustnicy robi to profesjonalnie a przy okazji wyszło ze rura plastikowa od filtra do przepustnicy jest dziurawa i łapie lewe powietrze przez co falowały obroty. Głupota a ile nerwów :yes:
Leon 1.8T. RAKETA

mcaris
Sport
Sport

Postprzez DJ-Attack » 28 kwietnia 2011, 11:55

a ile u Was kosztuje taka usługa? wybieram sie do swojego mechano po weekendzie ...
Obrazek
DJ-Attack
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon 1M Sport

Postprzez LeonBen » 9 maja 2011, 12:23

Witam,
nie zakładam nowego tematu, bo problem mojego autka jest podobny więc opiszę :

silnik AKL, zagazowany, instalacja PRINS.
W momencie odpalania, auto chodzi jak należy. Obroty nie falują, odpala się na benzynce więc idzie równiutko. LPG włącza się sam po osiągnięciu pewnej temperatury.
I teraz ciekawe.
1. Zaczęło się to dziać kilkanaście dni temu - więc wiosna :)
Gdy temperatura zewnętrzna była ostatnio rano w okolicach 5/6 stopni, to po przełączeniu na gaz, auto traciło moc, szedł jak żółw w dodatku słychać było tylko klekot z silnika. Więc trzeba było manualnie przełączyć na paliwo i wtedy szedł normalnie. Ale gdy autko sie rozgrzało i po ponownym manualnym przełączeniu na gaz, żadnych problemów nie ma. Idzie tak samo jak na paliwie.
2. Gdy samochód stał na parkingu np. do południa, gdy temp zewnętrzna wzrasta do 15/16 stopni, to po odpaleniu i przejechaniu kilku chwili, przełącza się na LPG i idzie dalej normalnie, bez straty mocy, bez klekotu itp.

Zanim udam się do gazownika, może ktoś z Was ma jakieś sugestie co może być przyczyną spadku mocy opisanym w pkt. 1
LeonBen
Sport
Sport

Auto: SuperB
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez roosman » 9 maja 2011, 12:48

prawdopodobnie poleciały Ci wtryskiwacze gazu, te śmieszne gumki lub sprężynki - masz za duża dawkę gazu i Ci nie przepala. Lub rozstroił się komputer gazowy i na zimnym podaje zła dawkę gazu. Moim zdaniem tylko gazownik tu poradzi.
roosman
Cupra
Cupra

Postprzez neostar » 9 maja 2011, 15:42

I to taki z interfejsem do prinsa bo nie każdy ma a on swoje kosztuje.
a Twój kot jak reaguje po zobaczeniu blasku Twojego auta?
neostar
Sport
Sport

Auto: Toledo II

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna