Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[PB wolnossąca] Drżenie i buczenie przy około 2.500 obrotach

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienia napędu, modyfikacji, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[PB wolnossąca] Drżenie i buczenie przy około 2.500 obrotach

Postprzez Szymko » 12 maja 2011, 07:45

Przy przyspieszaniu tak około 2.200-2.500 obrotów mój Leon zaczyna drgać i jest dosyć głośny. Jest to coś w rodzaju buczenia. Drgania odczuwalne są dosyć mocno na pedale gazu. Jednocześnie wygląda tak jakby w tym przedziale załapywał lekką zawiechę. Objawia się ona tym, że obroty wzrastają płynnie a przy około 2.200 trochę ciężej wkręca się a potem już powyżej 2.500 znowu obroty zwiększają się bez problemu i nie ma już takich drgań.
Silnik 1.6 16V AZD

W najbliższym czasie mam zamiar i tak podstawić go do mechanika bo chcę wreszcie powymieniać olej, filtry itp. Chciałbym jednak dowiedzieć się czego można się spodziewać po opisanych powyżej objawach. Czy to może być coś poważnego?
Szymko
Sport
Sport

Auto: Seat Leon 1M
Silnik: AZD 1.6

Reklama

Re: [PB wolnossąca] Drżenie i buczenie przy około 2.500 obrotach

Postprzez marcin7x5 » 12 maja 2011, 09:16

Ja w swoim leonie mam takie same objawy oprócz drżenia odczuwalnego na pedale gazu. Takie lekkie przymulanie to juz stała przypadłośc tych silników 1,6 16V a buczenie to efekt rezonansu przenoszącego się z układu wydechowego. U mnie pomogło poluzowanie i "odprężenie" ostatniego tłumika. Naprężenia powstaja przewaznie po wymianie twz portek.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez Szymko » 15 maja 2011, 21:28

Tylko dziwne, że na przykład przy 4.000 obrotów nie ma buczenia ani drżenia.

Dzisiaj zrobiłem kilkadziesiąt kilometrów i przy okazji poobserwowałem zachowanie mojego Leona:
1. Wydaje mi się, że im wyższy bieg tym buczenie i drżenie donośniejsze. Zawsze występuje ono w tym samym przedziale obrotów: pomiędzy około 2.200 a 2.700
2. Silnik wkręcony do takich obrotów na luzie nie buczy.

Może te spostrzeżenia pomogą komuś w postawieniu diagnozy. Może ja źle główkuję ale wydaje mi się, że gdyby wiązało się to z wydechem to by buczał bez względu na to czy jedzie czy stoi.
Szymko
Sport
Sport

Auto: Seat Leon 1M
Silnik: AZD 1.6

Postprzez marcin7x5 » 16 maja 2011, 13:55

Te nasze silniki generuja najwieksze drgania własnie w tym zakresie obrotów. Stad tez największy rezonans "przenoszący się" po układzie wydechowym. Sprawdź czy wszystkie uszy od wieszaków rur i tłumików (szczególnie te od kata) są sztywne/nie urwane/. ten pierwszy wieszak lubi sie urywać.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez Hayabusa » 13 czerwca 2011, 12:04

Mam identyczną sytuację. Po wymianie złącza elastycznego, układ wydechowy wpada w rezonans przy 2,5-3 tyś obrotów. Miałem wymienioną poduszkę od skrzyni biegów i efekt jest taki, że silnik jest teraz krzywo zawieszony (nie trzyma poziomu) wyżej jest uniesiony od strony skrzyni biegów. Pytanie brzmi, czy po wymianie łapy od strony skrzyni drżenie wydechu ostanie ?

[ Dodano: 21 Czerwiec 2011, 11:02 ]
Problem rozwiązany.
Niestety łącze elastyczne było za sztywne, trzeba było zamontować tzw. pływające.
leon 1.6 16v + lpg
Hayabusa
Stella +
Stella +

Auto: Leon

Powrót do Leon 1 - Techniczne Benzyna